شاید برای شما هم آمده باشد که نام یم دارو یا قرص را شنیده باشید و بخواهید بدانید که این قرص یا دارو برای درمان چه بیماری استفاده میشود. اگر هم در حال مصرف آن دارو باشید ممکن است برای شما سوال باشد که این دارو چه عوارضی دارد و یا بهترین روش مصرف دارو چگونه است؟ در این مطلب سعی داریم قرص متفورمین را برای شما معرفی کنیم و اینکه قرص متفورمین برای درمان چه بیماریهایی استفاده میشود؟ و اینکه آیا مصرف قرص متفورمین عوارض دارد؟ پس اگر با همچنین سوالاتی روبرو هستید با دکتریاب همراه شوید.
توجه داشته باشید که مطالب درج شده تنها جنبه آگاهی دهنده دارد و هیچگاه توصیه به مصرف دارو بدون تجویز پزشک نمیشود!
قرص متفورمین چیست؟
بیماران دیابت و قند خون بالا، باید از قرصهای مختلف برای کاهش و کنترل سطح قند خون در بدنشان استفاده کنند. یکی از این قرصها متفورمین است که میتواند به تنظیم قند خون در بدن کمک کند. با خواندن این مطلب در ابتدا میفهمید که قرص متفورمین چیست و چه کاربردهایی دارد؟ آیا متفورمین باعث لاغری و کاهش وزن می شود؟ و آیا قرص متروفین برای درمان کیست تخمدان مناسب است؟
موارد مصرف متفورمین
رژیم غذایی سالم برای کنترل دیابت باید علاوه بر مصرف قرص از یک رژیم غذایی هم پیروی کرد و ورزش را هم در برنامه روزانه قرار داد. اندازه مصرف قرص باید با حجم غذا و میزان ورزش کردن فرد هماهنگ باشد. در صورت ایجاد تغییر در رژیم غذایی یا برنامه ورزشی نیز لازم است تا سطح قند خون را اندازه بگیرید و از متعادل بودن آن مطمئن شوید.
متفورمین برای کسانی که مبتلا به دیابت نوع یک یا وابسته به انسولین هستند، مفید نخواهد بود، زیرا لوزالمعده آنها توانایی ترشح انسولین ندارد. سطح قند خون این دسته از بیماران با تزریق انسولین کنترل میشود.
مصرف متفورمین برای لاغری
اگر شما اضافه وزن دارید و مبتلا به دیابت نوع دو هم هستید، احتمال تجویز قرص متفورمین توسط پزشک وجود دارد. با مصرف این دارو علاوهبر تنظیم قند خون، احتمال ابتلا به دیابت نوع دو کاهش مییابد و وزنتان هم کم میشود. البته احتمال اینکه پزشک برای کاهش وزن افراد سالم هم متفورمین تجویز کند وجود دارد.
یادتان باشد که تأثیر متفورمین برای لاغری بین افراد مختلف متفاوت است و به هیچ وجه قابل پیشبینی نیست. میزان کاهش وزن هم بعد از دو سال استفاده از این دارو، بهصورت تقریبی ۳ تا ۵ کیلوگرم است پس بهترین راه برای کاهش وزن مشاوره گرفتن از متخصص تغذیه و رعایت رژیم غذایی و اصلاح سبک زندگی میباشد.
متفورمین برای تنبلی تخمدان
درمان تنبلی تخمدان قطعی نیست اما این بیماری را می توان کنترل نمود؛ بهترین روش برای کنترل سندرم تخمدان پلی کیستیک یا تنبلی تخمدان (PCOS) اصلاح سبک زندگی است.
اصلاح سبک زندگی یعنی ورزش، کاهش وزن، پیروی از برنامه غذایی سالم و اصلاح ساعات خواب و بیداری.
قرص متفورمین به جز تاثیرات مثبت بر روی وزن دارد، اثرات متعدد دیگری نیز بر تنبلی تخمدان دارد که شامل درمان پریود نامنظم، تحریک تخمک گذاری، کاهش سطح آندروژن، کاهش خطر سقط جنین می شود.
برای استفاده از قرص متفورین برای تنبلی تخمدان هم باید حتما با پزشک متخصص زنان مشورت کنید.
متفورمین برای بارداری
شاید برای شما سوال شود که متفورمین چگونه باعث افزایش باروری میشود؟ البته باید این موضوع را بدانید که قرص متروفین یک دارو برای درمان ناباروری نیست و هنوز به عنوان یک داروی درمان نازایی از طرف سازمان جهانی غذا و دارو تایید نشده است. قرص متفورمین برای خانمهایی که سندرم تخمدان پلیکیستیک دارند و برای بارداری تلاش میکنند تجویز میشود. اما چرا قرص متفورمین برای بارداری تجویز میشود؟ تحقیقات نشان داد وقتی متفورمین با دارونما مقایسه میشود، تخمکگذاری افزایش پیدا میکند. این باعث امیدواری است که تخمکگذاری منجر به بارداری خواهد شد. به همین علت متفورمین میتواند گزینه مناسبی برای افزایش باروری باشد.
شیوه صحیح مصرف داروی متفورمین
قرص متفورمین را باید با غذا مصرف کنید تا عوارض جانبی آن در هفتههای نخست در معده و روده ظاهر نشود. این قرص را با یک لیوان آب مصرف کنید. از خرد کردن، جویدن و قطعهقطعه کردن آن خودداری کنید. متفورمین دارویی است که بهمرور در بدن جذب میشود و بلافاصله بعد از مصرف روی نقطهای خاص از بدن اثر نمیگذارد. بعد از جذب این قرص، بخشی از آن وارد مدفوع میشود. چنین چیزی طبیعی است و جای نگرانی ندارد.
متفورمین چه عوارضی دارد؟
متفورمین هم مانند هر داروی دیگری ممکن است که در فرد مصرف کننده ایجاد عارضه کند. در صورتیکه از قرص متفورمین استفاده میکنید و دچار عوارض احتمالی زیر شدید، حتما با پزشک خود مشورت کنید.
عوارض جانبی و احتمالی قرص متفورمین
- تب و لرز
- احساس ناخوش احوال بودن
- ایجاد تغییرات در تنفس
- اسهال
- سرفه یا گرفتگی صدا
- احساس ناراحتی در شکم و معده
- درد و دشواری در هنگام ادرار
- درد و انقباض در ماهیچهها
- درد در پهلوها یا پایین کمر
- خواب آلودگی
- سرگیجه
- افزایش ضربان قلب
- سردرد
- عرق سرد
احتیاط و منع مصرف قرص متفورمین
موقع مصرف این دارو، به دلیل پایین بودنِ سطح قند خون، ورزشهای شدتی و تمرین زیاد و سخت انجام ندهید. همچنین کمکردن میزان وعدههای غذایی و زیادهروی در مصرف الکل ممنوع است.
مصرف این دارو برای سالمندان و بیماران کبدی و نارسایی کلیوی و یا سابقه بیماری قلبی دارند ممنوع است.
مصرف این دارو برای خانمهای باردار و شیرده، حتماً باید توسط پزشک تجویز شود.
شیوه نگهداری متفورمین
متفورمین را در دمای اتاق و در ظرفی دربسته نگهداری کنید. این دارو نباید در معرض گرما، رطوبت، نور مستقیم خورشید یا در فریزر قرار بگیرد. متفورمین را دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی نگه دارید.