داروی فوروزماید (لازیکس) چیست؟ فشار خون را چگونه کنترل میکند؟
فوروزماید، که با نام تجاری لازیکس (Lasix ) شناخته میشود، دارویی دیورتیک (ادرار آور) است که به طور عمده برای درمان ادم (تجمع مایعات) و فشار خون بالا به کار میرود. این دارو با افزایش دفع مایعات و نمک اضافی از طریق کلیهها، به کاهش تجمع مایع و سدیم اضافی در بدن کمک میکند.اگر برای درمان فشار خون از فورزماید استفاده می کنید باید زیر نظر متخصص قلب یا داخلی کنترل شوید.
قرص فوروزماید چیست؟
فوروزماید (به انگلیسی: Furosemide) برای کاهش مقدار مایع در بدن (ادم) ناشی از شرایطی مانند نارسایی قلبی، بیماری کبد و کلیه استفاده می شود. این دارو همچنین می تواند علائمی مانند تنگی نفس و تورم در بازوها، پاها و شکم را تسکین دهد. لازیکس با کاهش فشار خون از حملات قلبی، سکته مغزی و مشکلات کلیوی جلوگیری می کند.
Furosemide is a type of medicine called a diuretic. It’s used to treat high blood pressure (hypertension), heart failure and a build up of fluid in the body (oedema). It’s also sometimes used to help you pee when your kidneys are not working properly. فوروزماید نوعی دارو به نام دیورتیک است. برای درمان فشار خون بالا (hypertension)، نارسایی قلبی و تجمع مایع در بدن (ادم) استفاده می شود. همچنین گاهی اوقات برای کمک به ادرار کردن در زمانی که کلیه ها به درستی کار نمی کنند استفاده می شود.
منبع: nhs
مکانیسم اثر فوروزماید
فوروزماید، دیورتیکی است که با افزایش دفع ادرار، به کاهش حجم مایعات و فشار خون بالا کمک میکند. این دارو با مهار بازجذب سدیم و کلر در قوس هنله کلیهها عمل میکند.
قوس هنله بخشی از ساختار کلیه است که نقش مهمی در تنظیم غلظت ادرار و حفظ تعادل الکترولیتها در بدن دارد. فوروزماید با مهار بازجذب سدیم و کلر در این قسمت، باعث افزایش دفع این یونها از طریق ادرار میشود. در نتیجه، حجم مایعات بدن کاهش مییابد و فشار خون پایین میآید.
تفاوت فوروزماید و آمیلوراید
هم فوروزماید و هم آمیلوراید دیورتیک هستند، اما مکانیسم اثر و کاربردهای متفاوتی دارند:
- فوروزماید: دیورتیک قوی که با افزایش دفع سدیم، کلر و آب، حجم مایعات بدن را کاهش میدهد.
- آمیلوراید: دیورتیک نگهدارنده پتاسیم که با افزایش دفع سدیم، به حفظ پتاسیم در بدن کمک میکند.
انتخاب بین فوروزماید و آمیلوراید به شرایط پزشکی فرد و نظر پزشک متخصص بستگی دارد.
نحوه مصرف قرص فوروزماید
توجه: این اطلاعات صرفاً جهت آگاهی عمومی است و به هیچ وجه جایگزین مشاوره پزشکی تخصصی نمیباشد.
قرص فوروزماید را میتوان با غذا یا بدون آن، یک یا دو بار در روز، طبق دستور پزشک مصرف کرد. بهتر است مصرف آن حداقل ۴ ساعت قبل از خواب باشد. در صورت عدم بهبود یا بدتر شدن وضعیت، حتماً با پزشک متخصص مشورت کنید.
موارد احتیاط:
- فوروزماید میتواند باعث عوارض جانبی مانند کم آبی بدن، عدم تعادل الکترولیتها و افت فشار خون شود.
- در صورت وجود نارسایی کلیوی یا کبدی، با احتیاط مصرف شود.
- فوروزماید با برخی داروها تداخل دارد، قبل از مصرف لیست کامل داروهای خود را به پزشک اطلاع دهید.
دوز مصرف فوروزماید
میزان مصرف فوروزماید به عوامل متعددی از جمله سن، شدت بیماری و پاسخ بدن شما به درمان بستگی دارد. در کودکان، دوز بر اساس وزن بدن تعیین میشود. به طور کلی، افراد مسن برای کاهش خطر عوارض جانبی، با دوزهای پایینتر شروع به مصرف این دارو میکنند.
توجه: هرگز دوز تجویز شده توسط پزشک را افزایش ندهید و بیش از مقدار توصیه شده مصرف نکنید. برای اثربخشی بهتر، دارو را در زمانهای مشخصی از روز مصرف کنید تا سطح ثابتی در بدن داشته باشد. همچنین، مصرف دارو را تا زمانی که پزشک تعیین کرده ادامه دهید.
موارد مصرف و کاربرد فوروزماید
درمان ادم: فوروزماید عمدتاً برای درمان ادم، که تجمع مایعات اضافی در بدن است، استفاده میشود. این دارو با افزایش تولید ادرار، مایعات اضافی را دفع کرده و علائم نارسایی قلبی، سیروز کبدی، بیماریهای کلیوی و برخی مشکلات ریوی را بهبود میبخشد.
کنترل فشار خون: فوروزماید با کاهش حجم مایعات در بدن و فشار روی رگهای خونی، به کنترل فشار خون کمک میکند. اغلب این دارو به همراه داروهای دیگر ضد فشار خون برای دستیابی به کنترل بهتر فشار خون تجویز میشود.
درمان هیپرکلسمی: فوروزماید در درمان هیپرکلسمی، که افزایش بیش از حد کلسیم در خون است، نیز موثر است.
فوروزماید برای ورم پا
فوروزماید 40 میلیگرم به عنوان یک دیورتیک برای کاهش سریع تورم پا، به ویژه در مواردی مانند نارسایی قلبی، بیماریهای کلیوی یا کبدی، تجویز میشود. این دارو با افزایش تولید ادرار، به دفع مایعات اضافی و کاهش ورم در پاها کمک میکند.
مصرف فوروزماید در بدنسازی
فوروزماید 20 میلیگرم به عنوان یک دیورتیک، برای افزایش حجم عضلات در بدنسازی مناسب نیست. این دارو ممکن است به کاهش موقت وزن کمک کند، اما تاثیری بر رشد یا عملکرد عضلات ندارد.
تاثیر فوروزماید بر قلب
در صورت نارسایی قلبی، فوروزماید با کاهش سطح سدیم و مواد زائد در خون، به بهبود عملکرد قلب کمک میکند. این دارو با کاهش حجم مایعات سلولی، بار قلب را کاهش داده و کارایی آن را افزایش میدهد.
بیشتر بخوانید: داروی هیدروکورتیزون چیست؟ چگونه مصرف میشود و عوارض جانبی آن
فوروزماید و سنگ کلیه
فوروزماید به عنوان یک دیورتیک برای دفع مایعات اضافی بدن به کار میرود، اما به طور مستقیم برای درمان یا پیشگیری از سنگ کلیه استفاده نمیشود. سنگهای کلیه از تجمع کریستالهای مواد معدنی مانند کلسیم، اگزالات یا اسید اوریک در ادرار به وجود میآیند.
مصرف قرص فوروزماید برای ریه
این دارو میتواند در درمان ادم ریوی یا تجمع مایع در ریهها مؤثر باشد. با افزایش تولید ادرار و کاهش احتباس مایعات، فوروزماید به تسکین این وضعیت و بهبود عملکرد ریه کمک میکند
آیا قرص فوروزماید در تست اعتیاد مشخص میشود؟
خیر، فوروزماید (لاسیکس) به طور معمول در آزمایشهای اعتیاد شناسایی نمیشود. این آزمایشها عمدتاً برای تشخیص مواد اعتیادآور رایج مانند مواد افیونی، بنزودیازپینها و آمفتامینها طراحی شدهاند.
علائم اوردوز فوروزماید چیست؟
شدید ضربان قلب، گیجی، ضعف شدید، از دست دادن هوشیاری و مشکلات تنفسی از جمله مهمترین علائم آن هستند. در صورت مشاهده هر یک از این علائم، بدون فوت وقت با اورژانس تماس بگیرید. ایجاد برخی اصلاحات در روش زندگی مانند ترک سیگار، انجام تمرینات ورزشی و مصرف غذاهای کمچربی و کمکلسترول میتواند به بهبود تأثیرات این دارو کمک کند. دیگر علائم اوردوز شامل موارد زیر است:
- خوابآلودگی و تاری دید
- تعریق شدید
- اسهال و استفراغ که ممکن است به کمآبی بدن منجر شود
- خطر زایمان زودرس در زنان باردار
عوارض قرص فوروزماید ۴۰ چیست؟
مصرف فوروزماید ممکن است به عوارضی مانند سرگیجه، سبکی سر، سردرد و تاری دید منجر شود. جهت کاهش خطر سرگیجه و سبکی سر، بهتر است به آرامی حرکت کنید. این دارو ممکن است باعث از دست دادن مقدار زیادی آب و مواد معدنی بدن شود. در صورت بروز علائمی نظیر گرفتگی عضلات، خوابآلودگی، افزایش یا تپش نامنظم قلب، گیجی شدید، از دست دادن هوشیاری، خشکی شدید دهان، ضعف شدید، تهوع و استفراغ، فوراً به پزشک خود اطلاع دهید.
در صورت مشاهده عوارض جدیتر نظیر مشکلات کلیوی (مانند تغییر در حجم ادرار)، بیحسی، سوزش، درد یا تورم دستها و پاها، مشکلات شنوایی (مانند زنگ زدن گوش موقت یا دائمی، کاهش شنوایی یا ناشنوایی)، درد معده یا شکم و زردی چشم یا پوست، بلافاصله به اورژانس مراجعه کنید.
عوارض قطع ناگهانی قرص فوروزماید چیست؟
این دارو ممکن است موجب حساسیت بیشتر شما نسبت به خورشید شود بنابراین زمان بیرون بودن خود را کاهش دهید و از کرمهای ضد آفتاب و لباسهای پوشیده استفاده کنید. اگر دچار خورشید سوختگی یا قرمزی پوست شدید به پزشک خود اطلاع دهید.
در زمینه دارویی فوروزماید، قطع ناگهانی آن میتواند پیامدهای ناخوشایندی به همراه داشته باشد. بدن در چنین شرایطی قادر به تطبیق با تغییرات به وجود آمده ناشی از توقف مصرف این ترکیب دارویی نیست. نتایج احتمالی قطع دفعی داروی مذکور عبارتند از: تجمع بازگشتی مایعات در بافتها و ایجاد تورم، افزایش ناگهانی فشار خون متعاقب از دست رفتن کنترل آن، برهم خوردن تعادل الکترولیتهای حیاتی مانند پتاسیم، سدیم و منیزیم که میتواند به علائمی همچون گرفتگی عضلات، ضعف و اختلال در ریتم قلبی منجر شود.
موارد احتیاط مصرف فوروزماید چیست؟
مصرف فوروزماید در برخی گروههای بیماران از جمله دارندگان اختلالات کلیوی، کبدی، نقرس، لوپوس و ناتوانی در دفع ادرار باید با احتیاط صورت گیرد و حتما باید به اطلاع پزشک معالج رسانده شود. این دارو میتواند در بیماران دیابتی بر میزان قند خون تاثیرگذار باشد که ایجاب مینماید قندخون به صورت مرتب پایش شده و در صورت لزوم، داروها، برنامه ورزشی و رژیم غذایی تنظیم گردند.
کاهش غلظت پتاسیم از دیگر عوارض احتمالی فوروزماید است که میتواند با تجویز مکملهای پتاسیم یا مصرف خوراکیهای غنی از این ماده همچون موز و آبمیوه پرتقال مدیریت شود. این ترکیب دارویی همچنین میتواند حساسیت پوست به اشعه خورشید را افزایش دهد که لزوم استفاده از کرمهای ضدآفتاب و لباسهای محافظ را ایجاب مینماید.
مصرف فوروزماید در بارداری و شیردهی
مصرف فوروزماید در دوران بارداری تنها در مواقع ضروری و با مشورت و تأیید پزشک معالج باید صورت گیرد. اینگونه داروها میتوانند از جفت عبور کرده و بر جنین اثرگذار باشند. بنابراین، در صورت بارداری یا تصمیم به باروری باید منافع و مخاطرات احتمالی مصرف آن را با پزشک مورد بررسی قرار داد.در طول شیردهی نیز فوروزماید از طریق شیر مادر به نوزاد منتقل میشود و ممکن است بر میزان ترشح شیر نیز مؤثر باشد. لذا در این دوران نیز استفاده از این دارو باید با مشورت و تحت نظر پزشک صورت گیرد.
تداخلات دارویی فوروزماید با داروهای دیگر
برخی داروها با فوروزماید تداخل دارویی داشته و میتوانند باعث افزایش فشارخون یا تشدید آماس شوند. از جمله این داروها میتوان به دسموپرسین، اتاکرینیک اسید، لیتیم، داروهای ضد سرفه و سرماخوردگی، داروهای کاهش وزن و همچنین مسکنهای ضدالتهابی غیراستروئیدی نظیر ایبوپروفن و ناپروکسن اشاره کرد. هنگام مصرف توأم چنین داروهایی با فوروزماید، باید پزشک معالج را مطلع نمود.
اطلاعات دارویی فوروزماید
در جدول زیر، اطلاعات دارویی مربوط به فوروزماید آورده شده است:
اشکال دارویی فوروزماید عوارض جانبی تداخلات دارویی فوروزماید تزریقی (آمپول فوروزماید البرزدارو ۲۰ میلیگرم/۲ میلیلیتر) واسکولیت (التهاب عروق خونی) برومپریدول فوروزماید الکسیس (کیمیدارو ۴۰ میلیگرم) سرگیجه مکامیلآمین قرص ام دی-فوروزماید ۴۰ میلیگرم راش پوستی لیتیوم شربت فوروزماید (کیدامین ۴۰ میلیگرم/۵ میلیلیتر) بیقراری برومپریدول
نتیجه گیری و راهنمای مراجعه به دکتر
موارد مصرف دارویی فوروزماید (لاسیکس) گسترده است و شامل درمان فشارخون بالا، ادم و احتباس مایعات میشود. با این حال، مصرف این دارو باید تحت نظارت دقیق پزشک معالج انجام گیرد زیرا میتواند عوارضی همچون کمآبی، اختلال در تعادل الکترولیتها و تغییرات فشار خونی را به همراه داشته باشد. لذا در صورت بروز هرگونه علائم نگرانکننده یا تداخل دارویی، ضروری است بلافاصله به پزشک مراجعه و وی را از شرایط موجود مطلع نمود.
سوالات متداول
فوروزماید دامی چیست؟
فوروزماید برای مدیریت خونریزی ریوی ناشی از ورزش (EIPH) در اسبهای مسابقه مورد استفاده قرار میگیرد و به همین دلیل به آن فوروزماید دامی گفته میشود.
آیا قرص فوروزماید حاوی مرفین است؟
خیر، فوروزماید (لاسیکس) شامل مرفین نیست و به عنوان یک داروی دیورتیک عمل میکند.
داروی گیاهی جایگزین فوروزماید چیست؟
برخی از داروهای گیاهی که میتوانند به عنوان ادرارآور استفاده شوند شامل عصاره برگ قاصدک، بابونه، ریشه شیرین بیان و سنبل خطائی هستند.
آمپول فوروزماید چه کاربردی دارد؟
فوروزماید تزریقی ۵۰ میلیگرمی برای خارج کردن آب اضافی از بدن به کار میرود، به خصوص زمانی که آب زیادی در اطراف قلب، ریه، کبد یا کلیهها جمع شده باشد