تشنج در خواب چیست و چرا اتفاق میافتد؟ درمان آن
تشنج در خواب نوعی تشنج است که در کودکان و بزرگسالان اتفاق میافتد. این تشنج زمانی رخ میدهد که بیش از ۹۰ درصد تشنجهای فرد در زمان خواب باشد. بر اساس گزارشات دکترهای تشنج، ۷.۵ تا ۴۵ درصد از افراد صرعی تشنج در خواب داشتهاند. این مطلب جنبه آموزشی و اطلاع رسانی دارد، در صورت مشکل به دکتر مغز و اعصاب و یا دکترهای اعصاب و روان مراجعه کنید.
علائم تشنج در خواب
برای شناخت تشنج در خواب، باید علائم و نشانههایی که در خواب دارید را بررسی کنید. مثلاً علائم تشنج در خواب شامل موارد زیر هستند:
- صداهای عجیب در خواب
- جیغ و شیون در خواب
- گزیدن زبان
- افتادن از تخت
- سفتی و انقباض ناگهانی بدن یا قسمتهایی از آن
- کنترل ادرار را در خواب یا بیداری از دست دادن
- بیدار شدن ناگهانی و بیهدف
- تکانهای قوی و پیچش عضلات
این علائم برای تشنج در کودکان و بزرگسالان یکسان هستند و با گذشت زمان تغییری نمیکنند. اگر یک یا چند مورد از این علائم را در خواب دیدید باید زود به پزشک بروید و اگر نتوانستید به هر دلیلی، میتوانید از ویزیت آنلاین دکتر مغز و اعصاب استفاده کنید. بزرگسالان هم باید به پزشک مراجعه کنند.
علت تشنج در خواب چیست؟
تشنج در خواب دلایل مختلفی دارد که بسیاری از افراد آن را نمیشناسند. از مهمترین دلایل تشنج در خواب میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ژنتیک و تشنج
- ضربه مغزی
- عفونت مغزی
- سکته مغزی
- مشکلات قلب و عروق
- تومور و تشنج
- صرع و تشنج
- و …
لازم به ذکر است که علائم تشنج در خواب در کودکان بیشتر به خاطر ژنتیک و ضربه مغزی است و در بزرگسالان بیشتر به خاطر مشکلات قلب و عروق و سکته مغزی است. همچنین صرع یکی از عوامل مهم تشنج در خواب است. صرع انواع متفاوتی دارد که میتوانند تشنج در خواب ایجاد کنند مثل: صرع کلونیک – تونیک، صرع Rolandic خوشخیم در کودکی، سندرم لاندو کلفنر، صرع لوب فرونتال و صرع میوکلونیک نوجوانی.
تشخیص تشنج در خواب کودکان و بزرگسالان
تشنج در خواب دشوار و پیچیده است و افراد عادی معمولاً نمیتوانند آن را تشخیص دهند. بعضی از افراد وقتی صبح از خواب بلند میشوند، فکر میکنند علائم تشنج به خاطر استرسهای روزانه است و اهمیتی به آن نمیدهند. این بیشتر برای کسانی رایج است که تنها زندگی میکنند. زیرا ممکن است اگر کسی در کنار شما باشد و شما در خواب تشنج داشته باشید، با دیدن رفتار شما مثل انقباض عضلاتتان متوجه شود. حتی افرادی که هیچ وقت در طول روز تشنج نداشتهاند، فکر میکنند تشنج در خواب برای آنها امکانپذیر نیست و اتفاق نمیافتد. اما این افراد اشتباه میکنند.
به علت دلایل گفته شده پزشکان متخصص مغز و اعصاب و اعصاب و روان پیشنهاد میکنند که اگر وقتی از خواب بیدار میشوید، درد، خستگی، رفتارهای عجیب و … احساس کنید حتماً به پزشک بروید. چون ممکن است در خواب تشنج داشته باشید. شما میتوانید با جستجوی کمی بهترین دکتر مغز و اعصاب را برای این موضوع پیدا کنید و به او مراجعه کنید.
روشهای درمان تشنج در خواب: آیا تشنج در خواب درمان دارد؟
تشنج در خواب میتواند برای جان افراد خطرناک باشد و حتی مرگ را به همراه داشته باشد. بنابراین پیشگیری، درمان و کنترل آن امری بسیار مهم و ضروری است. برای درمان تشنج در خواب راهکارهای متنوعی وجود دارد. از میان درمانهای تشنج در خواب که پزشکان مغز و اعصاب از آنها استفاده میکنند میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مصرف داروهای ضد صرع، مثل فنیتوئین
- تعیین ساعت خواب بیمار برای جلوگیری از کم خوابی یا بد خوابی
- تغییرات در رژیم غذایی بیمار، و استفاده از یک رژیم پرچرب و کم کربوهیدرات
- استفاده از تحریککنندهی عصب واگ
لازم به ذکر است که همه روشهای درمانی گفته شده در بالا، برای بهبود وضعیت بیمار مناسب و موثر هستند. اما این که کدام روش برای بیمار بهتر است، باید توسط پزشک متخصص تشخیص داده شود. پزشک با معاینه بیمار و انجام آزمایشهای مختلف میفهمد که علت اصلی تشنج در خواب بیمار چیست و بسته به شرایط وی از کدام روش، نتیجه بهتری گرفته میشود.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
تشنج در خواب میتواند برای سلامتی خطرناک باشد و باید زود درمان شود. بنابراین بهتر است که اگر وقتی از خواب بلند میشوید، علائمی مثل خستگی زیاد، سر درد، رفتارهای عجیب، درد در عضلات مختلف و … را در خود حس کنید، فوراً به پزشک متخصص مراجعه کنید.
سؤالات متداول تشنج در خواب
- آیا تشنج باعث مرگ در خواب میشود؟ بله، گاهی اوقات، افرادی که در خواب تشنج دارند، ممکن است مرگ برایشان فرا رسد. البته این اتفاق خیلی کم پیش میآید اما باز هم شانس این که اتفاق بیفتد هست.
- تشنج در خواب چهقدر طول میکشد؟ معمولا تشنج در خواب زمان کوتاهی ادامه دارد و معمولا کمتر از پنج دقیقه طول میکشد.
- آیا تشنج در خواب خطرناک است؟ بله، تشنج در خواب چه در کودکان و چه در بزرگسالان میتواند مشکلات زیادی را به دنبال داشته باشد. مثلا ممکن است باعث آسیب رسیدن به قسمتهای مختلف مغز شود. همچنین گاهی اوقات تشنج در خواب موجب فوت فرد نیز میشود.
لیست پزشکان مرتبط:
- مهدی سخابخشمتخصص مغز و اعصاب (نورولوژی) | تهران
- بابک زمانیمتخصص مغز و اعصاب (نورولوژی) | تهران
- رویا ابوالفضلیمتخصص مغز و اعصاب (نورولوژی) | تهران
- علیرضا رنجبر نائینیمتخصص مغز و اعصاب (نورولوژی) | تهران
- سید سهراب هاشمی فشارکیمتخصص مغز و اعصاب (نورولوژی) | تهران
- اکبر سلطان زادهمتخصص مغز و اعصاب (نورولوژی) | تهران
- ساناز معصومیمتخصص مغز و اعصاب (نورولوژی) | تهران
- محمدجواد فرج پورمتخصص مغز و اعصاب (نورولوژی) - درمان اختلالات بدون دارو | تهران
- شیرین بهبهانیمتخصص مغز و اعصاب (نورولوژی) | تهران
- احمد قمی فرمتخصص مغز و اعصاب و ستون فقرات | تهران