گوارش و معده

یبوست را فوری و در خانه درمان کنید

یبوست چیست؟ و چه علائمی دارد؟

یبوست یکی از عارضه‌های گذرا و مقطعی است که اکثر افراد در برهه ای از زندگی خود آن را تجربه کرده‌اند. در این مقاله سعی شده به سوالاتی همچون یبوست چیست؟، علائم و درمان فوری و خانگی یبوست، بهترین قرص برای درمان یبوست، برای درمان یبوست چی بخوریم؟ و سوالات دیگر پاسخ بدهیم. پس با دکتریاب همراه شوید.

یبوست چیست و چه علائمی دارد؟

یبوست در افراد مختلف می‌تواند متفاوت باشد و به حرکات و نحوه دفع ضایعات توسط روده بستگی دارد. در این عارضه مواد دفعی در روده بزرگ سفت شده و دفع آن به سختی صورت می‌گیرد. به این نکته توجه داشته باشید که یبوست شدید🥵 باعث بسته شدن روده شده و در صورتی که طولانی شود، ممکن است نیاز به جراحی پیدا کند.

چه زمان می‌توان گفت که دچار یبوست شده‌ایم؟

عمل دفع مدفوع در همه یکسان نیست؛ گاهی فردی 3 بار در روز نیاز به دفع دارد، در حالیکه فرد دیگری در هفته 3 بار دفع را انجام می‌دهد. در صورتیکه میزان اجابت مزاج، 🔸کمتر از 3 بار در هفته باشد، احتمالا فرد دچار یبوست شده است.

یبوست چه علائمی دارد؟

قبل از اینکه بدانیم برای درمان یبوست چه اقدامی لازم است انجام دهیم، بهتر است مطمئن شویم که یبوست داریم یا خیر؟ و یبوست چه علائمی دارد که متوجه شویم که دچار شده‌ایم یا خیر؛ پس لطفا به علائم زیر دقت داشته باشید:

  • مدفوع سفت
  • مشکل و سختی در اجابت مزاج
  • زور زدن برای حرکت مدفوع در روده‌ها
  • بادکردن شکم
  • کم شدن اشتها
  • سردرد
  • نفس بد بو و طعم بد دهان
  • حالت تهوع، استفراغ و ناتوانی در خارج کردن گاز روده

چرا به یبوست دچار می‌شویم؟

در بیشتر مواقع اختلال در عملکرد سیستم گوارشی باعث ایجاد نشدن مدفوع کافی در روده شده و در ادامه یبوست را به همراه دارد. در ایجاد یبوست عواملی مثل رژیم غذایی نادرست، کم‌تحرکی و مصرف برخی دارو‌ها و مصرف آب کم نقش دارند. از دیگر عوامل که در ایجاد یبوست نقش دارند، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • عدم مصرف فیبر در وعده غذایی
  • مصرف بیش از اندازه ملین‌ها
  • عدم نوشیدن آب کافی
  • بارداری
  • مشکلات تیروئید و هورمونی
  • خواب نامناسب
  • مشکلات عصبی
  • استرس

روش‌های خانگی و فوری برای درمان یبوست

در قسمت‌های قبل به نکاتی که باعث ایجاد یبوست می‌شود اشاره شد که در ادامه به راه‌کارهایی برای درمان و جلوگیری از یبوست اشاره می‌شود.

مصرف مایعات را فراموش نکنید

افرادی که دچار یبوست می‌شوند، می‌بایست روزانه حدود 2 لیتر مایعات(آب) مصرف کنند.

مصرف فیبر کافی

فیبر یک ماده‌ی مغذی است که هضم نمی‌شود و در عوض در روده باقی می‌ماند و از طریق مدفوع از بدن خارج می‌شود. فیبر حجم مدفوع را افزایش می‌دهد و باعث می‌شود دستگاه گوارش به‌خوبی کار کند. میوه‌هایی مانند سیب، گلابی، توت فرنگی و موز سرشار از فیبر هستند. توجه داشته باشید که برای اینکه فیبر اثرگذاری بهتری در روده‌ها داشته باشد باید به میزان کافی روزانه آب بنوشید.

داروهایی که باعث ایجاد یبوست می‌شوند

برخی از بررسی‌ها نشان می‌دهد که آنتی‌هیستامین‌ها، قرص‌های ضدافسردگی، قرص‌های دارای کدوئین، آنتی‌اسیدها و مکمل‌های آهن باعث ایجاد یبوست می‌شوند.

کم تحرک بودن

یکی از عواملی که باعث ایجاد یبوست می‌شود، کاهش سرعت سوخت و ساز بدن است. کم‌تحرکی از عوامل کاهش سرعت سوخت و ساز بدن است. پس برای جلوگیری و درمان یبوست ورزش و تحرک بدنی را در برنامه خود قرار دهید.

شکلات کم‌تر مصرف کنید

بعضی از افراد با مصرف شکلات دچار یبوست می‌شوند. برخی از تحقیقات نشان می‌دهند که شکلات می‌تواند باعث کاهش سرعت هضم غذا شود و این عامل می‌تواند ایجاد کننده یبوست باشد.

مصرف بیش از حد مسهل‌ها

مصرف روزانه‌ی مسهل‌ها می‌تواند باعث شود روده‌ی بزرگ توانایی خود را در حرکت مدفوع از دست دهد، بنابراین از مصرف روزانه‌ی مسهل‌ها جلوگیری کنید.

درمان یبوست با آلو

آلو بخارا سرشار از فیبر است که به مدفوع حجم می‌دهد و دفع مدفوع را آسان می‌کند. آلو همچنین حاوی ترکیبی است که عملکرد روده‌ی بزرگ را بهبود می‌بخشد.

انجیر

یکی از میوه‌هایی که می‌تواند به درمان یبوست به شما کمک کند، انجیر است. این میوه به دلیل طبع گرمی که دارد برای سلامت گوارش و همچنین استحکام استخوان‌ها و عضلات نیز مفید می‌باشد. انجیر یکی از میوه‌های ملین است که باعث پاکسازی روده‌ها شده و یکی از روش‌های خانگی درمان یبوست به شمار می‌رود.

شما همچنین می‌توانید از انجیر خشک هم استفاده کنید. قبل از مصرف در آب بخیسانید و سپس مصرف کنید.

روغن زیتون مصرف کنید

روغن زیتون از طریق نرم کردن مدفوع و دفع آسان‌تر آن به‌عنوان یک مسهل عمل می‌کند.

لیمو تازه

یکی از روش‌های درمان یبوست مصرف لیمو تازه است. برای این کار کافیست چند قطره لیمو به آب اضافه کنید و با شکم خالی آن را بنوشید. اگر دچار یبوست مزمن هستید، این کار را به مدت یک هفته می‌توانید ادامه دهید.

پروبیوتیک بخورید

پروبیوتیک‌ها باکتری‌های زنده و مفیدی هستند که به‌طور طبیعی در روده وجود دارند. بعضی از افراد مبتلا به یبوست مزمن دچار عدم تعادل باکتری‌های روده هستند. مصرف مواد غذایی حاوی پروبیوتیک بیشتر می‌تواند به متعادل کردن باکتری‌های روده و پیشگیری از یبوست کمک کند.

nhvddfsj

بهترین داروهای درمان یبوست کدام است؟

برای پیدا کردن بهترین دارو برای رفع یبوست یا همان قرص تخلیه روده ابتدا پزشک باید علت یبوست را تشخیص دهد. یکی از علت‌های یبوست، سندرم روده تحریک پذیر یا یبوست مزمن یا شدید ایدیوپاتیک است که پزشک ممکن است برای شما یک فعال کننده کانال کلریدی مانند لوبی پروستون (آمیتیزا) تجویز کند. داروها می‌توانند به موارد زیر کمک کند:

  • نرم کردن مدفوع
  • کمک کردن برای بیرون روی راحت و بدون فشار
  • تسکین درد معده
  • تنظیم دفعات رفتن به دستشویی

قبل از مصرف دارو بهتر است با بهترین دکتر متخصص داخلی و یا گوارش مشورت داشته باشید

لیست بهترین پزشکان گوارش لیست بهترین پزشکان داخلی

در ادامه لیستی از بهترین دارو و قرص‌ برای درمان یبوست را برای شما قرار می‌دهیم:

قرص سی لاکس

قرص سی لاکس، یبوست ناشی از ضعف روده بزرگ را به خوبی بهبود بخشیده و با کمک به تخلیه روده‌ها در پیشگیری از تنبلی روده موثر است. این قرص کاملا گیاهی بوده و ترکیبات موثر آن برگ سنا و رازیانه هستند.

کپسول ژلاکس

این قرص حاوی روغن کرچک است که با خاصیت ملین خود در درمان یبوست تاثیر دارد.

قرص بیزاکودیل

از قرص یا شیاف بیزاکودیل برای درمان یبوست می‌توان استفاده کرد. بیزاکودیل با تحریک عضلات روده سبب افزایش حرکات دستگاه گوارش شده و دفع مدفوع را ساده‌تر می‌کند. ⚡توجه داشته باشید که برای استفاده از این دارو حتما با پزشک مشورت داشته باشید.

مشاوره تلفنی با پزشکان متخصص و فوق تخصص بدون مراجعه به مطب

مشاوره تلفنی با پزشکان متخصص داخلی مشاوره تلفنی با پزشکان فوق تخصص گوارش

شربت انجیر مرکب فیژین پلاس

این شربت برای درمان یبوست حاد و مزمن استفاده می‌شود. مزیت استفاده از این محصول این است که معمولا عارضه جانبی ندارد و حتی در دوران بارداری و شیردهی نیز می‌توان آن را مورد استفاده قرار داد. انجیر، فلوس، سپستان، روغن بادام شیرین، ترنجبین، مویز و عسل از ترکیبات موجود در شربت فیژین پلاس هستند.

چه زمانی لازم است به پزشک مراجعه کنیم؟

در این مقاله سعی شد یبوست را برای شما شرح دهیم و علائم و روش‌های درمان خانگی و بهترین قرص‌های یبوست که نیازی به تجویز پزشک ندارند را به شما معرفی کنیم. حال ‼ اگر با علائم زیر روبرو هستید بهتر است به پزشک مراجعه کنید.

  • عدم درمان پس از یک هفته استفاده از ملین‌ها
  • کاهش وزن
  • خون در مدفوع
  • دل درد
  • حالت تهوع

لیست پزشکان مرتبط:

دیدگاه و سوال خود را مطرح کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا