لخته شدن خون یا همان ترومبوز که بهعلت بیماری و یا عادات ناصحیح زندگی مانند سیگار کشیدن، مصرف غذاهای ناسالم، چاقی و عدم تحرک ممکن است ایجاد شود، باعث مسدود شدن جریان خون در رگ میشود. مسدود شدن جریان خون در رگ میتواند باعث خطرات جدی مانند سکته مغزی، حمله قبلی و حتی آمبولی ریه شود.
در این مطلب سعی میکنیم به مواردی همچون بهترین قرص رقیق کننده خون، رقیق کننده خون طبیعی، بهترین زمان مصرف قرص رقیق کننده خون، میوههای رقیق کننده خون و قرص رقیق کننده خون خارجی بپردازیم. پس با دکتریاب همراه باشید.
علت لخته شدن خون چیست؟
عوامل زیادی میتوانند در لخته شدن خون و سپس مسدود شدن جریان خون، تاثیر داشته باشند از جمله: اضافه وزن و چاقی، عدم تحرک و ورزش، سیگار، مدت زیاد یکجا نشستن، قرصهای ضد بارداری، سرطان.
از دیگر عواملی که باعث لخته شدن خون میشوند، موارد زیر هستند:
- عوامل ژنتیکی
- بیماری آترواسکلروز
- اختلال اسکولیت که باعث التهاب رگهای خونی میشود
- نارسایی قلبی
- دیابت
- سندرم متابولیک
- داروهای حاوی استروژن
- ویروس HIV
- کم آبی بدن
کار رقیق کننده خون چیست؟
داروهای رقیق کننده خون در مسیر جریان خون و لخته شدن وارد میشوند و از ایجاد شدن لخته خون جلوگیری میکنند. لختههای خونی در هر نقطهای از بدن که جریان خون وجود داشته باشد، میتواند ایجاد شوند. لختههای خونی همانطور که اشاره شد، توانایی مسدود کردن جریان خون در رگ را دارند. لخته شدن خون در رگهای منتهی به مغز میتواند ایجاد سکته خفیف مغزی و همچنین لخته شدن در اطراف رگهای قلب، میتواند حمله قلبی را به همراه داشته باشد. آمبولی ریه نیز در اثر لخته شدن خون در رگ اصلی خون در ریهها اتفاق میافتد.
پزشکان متخصص قلب برای جلوگیری از لخته شن خون و همچنین جلوگیری از خطراتی که لخته شدن خون ایجاد میکند، قرص رقیق کننده خون تجویز میکنند. دکتر متخصص قلب و عروق، وابسته به سابقه و شرایط بیمار، بهترین قرص رقیق کننده را تجویز میکند.
معرفی داروهای رقیق کننده خون
داروهای رقیق کننده خون در دو دسته ضد انعقاد خون و ضد پلاکت وجود دارند که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
داروهای ضد پلاکت خون
- آسپرین (asa – آ اس آ)
- کلوپیدوگرل (پلاویکس)
- تیکاگرلور (بریلینتا)
- prasugrel
- پنتوکسی فیلین (ترنتال)
- سیلوستازول (پلتال)
- دی پیریدامول (پرستین)
- تیروفیبان (Aggrastat)
- eptifibatide (Integrilin)
داروهای ضد انعقاد خون
- وارفارین
- دبیگاتران
- ادوکسابان
- ریواروکسبان
- الیکیس
- هپارین
- انوکساپارین
- دالتپارین
عوارض احتمالی رقیق کنندههای خون
داروهای رقیق کننده خون در برخی افراد میتواند ایجاد عارضه کند. برخی از عوارض شایع قرصهای رقیق کننده خون در زیر لیست شده است:
- وجود خون در ادرار یا مدفوع
- خونریزی شدید در دوره قاعدگی
- خونریزی بینی
- خونریزی لثه
- خونریزی معده
- مشکلات تنفسی
- عدم ترمیم جای ضخم و بریدگی
- سرگیجه
- احساس ضعف عضلانی
در صورتیکه از قرص و دارهای ضد انعقاد خون استفاده میکنید و با علائم بالا روبرو شدید، بهتر است در اولین فرصت به مراکز درمانی مراجعه کنید.
داروهای طبیعی رقیق کننده خون
برخی از غذاها و مکملهای غذایی جنبه اثرات رقیق کننده خون دارند. توجه داشته باشید که افرادی که از داروهای رقیق کننده خون استفاده میکنند، برای مصرف این مواد غذایی باید با پزشک خود مشورت کنند. از جمله مواردی که به صورت طبیعی باعث انعقاد خون میشوند میتوان به سیر، زردچوبه، زنجبیل، تخم کرفس و غذاهای سرشار از ویتامین E اشاره کرد.
میوههای رقیق کننده خون
در ابتدا باید این تذکر داده شود که نباید این میوه و خوراکیهای را همراه داروهای رقیق کننده دارو مصرف کنید و قبل از مصرف حتما با پزشک خود مشورت کنید.
- عصاره هسته انگور
- انگور
- کشمش
- آلو خشک
- انار
- انواع توت
بهترین زمان مصرف قرص رقیق کننده خون
در هر فردی متناسب با شرایطی که دارد و یا نوع دارویی که مصرف میکند، زمان و دوز مصرف داروهای رقیق کننده خون میتواند متفاوت باشد. در حالت معمول افرادی که داروی آسپرین مصرف میکنند، توصیه میشود روزانه یک عدد استفاده کنند. این نوع داروها را دقیقاً مطابق با دستور پزشک باید مصرف کنید و بهترین زمان مصرف آنها توسط پزشک مشخص میشود و نکتهای که حتما باید رعایت کنید این است که هرگز دوز مصرفی را فراموش نکنید.
لیست پزشکان مرتبط:
- سید علی جمالیانفوق تخصص قلب و عروق | تهران
- مسعود اسلامیمتخصص قلب و عروق | تهران
- محمد حسن نمازیفلوشیپ تخصصی قلب و عروق | تهران
- مهدی بابوی نژادفوق تخصص قلب و عروق | تهران
- مصطفی بیاتفوق تخصص قلب و عروق | تهران
- مهدی پیشگاهیمتخصص قلب و عروق | تهران
- مرکز قلب آرامکلینیک قلب و عروق | تهران
- پریسا ایزدپناهمتخصص قلب و عروق | تهران
- سوده رودباریمتخصص قلب و عروق | تهران
- میترا سلامتمتخصص قلب و عروق - آنژیوگرافی - الکتروکاردیوگرافی - تست ورزش - نوار قلب | تهران
سلام برای افراد سیگاری که خونشون غلیظ شده یه قرص رقیق کننده خون پیشنهاد بدید ممنون؟؟؟؟
سلام و وقت بخیر،
تشکر از شما که سوال خود را با ما مطرح کردید. انتخاب قرص یا داروی رقیقکننده خون برای افراد سیگاری یا کسانی که خون غلیظ دارند، بستگی به شرایط سلامتی، سابقه پزشکی و تشخیص پزشک دارد. مصرف خودسرانه داروهای رقیقکننده خون میتواند خطرات جدی مانند خونریزیهای داخلی ایجاد کند. به شما توصیه میکنیم حتماً با یک پزشک متخصص مشورت کنید تا پس از انجام آزمایشهای لازم، داروی مناسب برای شما تجویز شود.
برای سلامتی شما آرزوی موفقیت داریم! 🌸
مادرم قرصهای کلوپیدوژل میحوره، گاهی اوقات بخشهایی از بدنش کبود میشه، علتش چی میتونه باشه؟
کبود شدن بخشهایی از بدن ممکن است یکی از عوارض جانبی مصرف داروی کلوپیدوژل باشد. کلوپیدوژل یک داروی ضد پلاکتی است که به جلوگیری از تشکیل لختههای خونی کمک میکند. با کاهش توانایی خون در لخته شدن، احتمال خونریزی و کبودی نیز افزایش مییابد.
اگر کبودیها شدید یا مکرر هستند، مهم است که به پزشک اطلاع داده شود. پزشک ممکن است بررسیهای لازم را انجام دهد تا مطمئن شود که کبودیها ناشی از دارو هستند و یا نیاز به تنظیم دوز یا تغییر دارو وجود دارد.
همچنین، در صورت مشاهده هرگونه علامت دیگر مانند خونریزی غیرقابل کنترل، خونریزی از لثهها، خون در ادرار یا مدفوع، یا هر علامت نگرانکننده دیگر، باید بلافاصله با پزشک تماس گرفت.
مدتی است سردرد بخصوص رگهای پشت سرم درد میکرد و همچنین چندماه قبل به یکباره از هوش رفتم الان که حس میکنم سردردم بیشتر شده و گوشام وز وز میکنه آزمایش دادم گفتن خونت غلیظ بنظرتون کدوم دارو بهتره و عوارض کمتری داره ممنونم
درود برشما، آیا پلاویکس۷۵ وپلتال۱۰۰ رو میشه باهم استفاده کرد؟؟؟
امید عزیز سلام
پلاویکس (کلوپیدوگرل) و پلتال (سیلوستازول) هر دو دارویی هستند که برای پیشگیری از تشکیل لخته خون و بهبود جریان خون استفاده میشوند. پلاویکس معمولاً برای جلوگیری از سکتههای قلبی و مغزی در افرادی که در معرض خطر هستند، تجویز میشود. پلتال اغلب برای بهبود علائم claudication (درد ناشی از کمبود جریان خون) در افراد مبتلا به پریفرال آرتری دیزیز (PAD) استفاده میشود.
استفاده همزمان از این دو دارو میتواند خطر خونریزی را افزایش دهد، زیرا هر دو دارو باعث کاهش توانایی خون برای لخته شدن میشوند. این بدان معناست که استفاده همزمان آنها باید با احتیاط و تحت نظارت دقیق پزشک انجام شود.
سلام لگنم رو یکماه هست عمل کردم و سوزن ضد انعقاد خون هم 14دونه استفاده کردم الان پام از مچ به پایین موقع ایستادن ورم میکنه و گرم میشه و احساس سوزش میکنه و قرمز میشه کسی میتونه کمکم کنه
من شرایطی مشابه شما داشتم ،اگه سیگار میکشین بزارین کنار وبه جراح عروق مراجعه بفرمایید
باسلام چندین بار Dvt در پاهاشدم درنهایت پس بررسی آزمایشات گفتن پروتئین سی دز خونم کمَِ تولید نمی شود اول ریواروکسابان ۲۰ میخورم بعدشد ۱۰/ الان با تجویز آپیکسابان ۵ میخورم بشدت درد دارم پاها بنظرتون از تعویض قرصهای ست کدام قرض مآثر تره