خواص چلغوز (تاثیرات شگفت انگیز و مضرات مصرف بیش از اندازه)
در این مقاله از سایت دکتریاب میخواهیم دربارهی چلغوز، که به دانههای صنوبر یا آجیل کاج هم معروف است، صحبت کنیم. این دانه، به خاطر فواید زیادی که برای سلامتی دارد، در بین ایرانیان محبوب است. حالا سوال این است که «چلغوز چیست؟» و چه خواصی برای سلامتی دارد؟ بیایید با هم به این سوالات پاسخ دهیم.
فواید و خواص چلغوز
مهم ترین خواص چلغوز چیست؟
- کاهش خطر ابتلا به سرطان
- کمک به کاهش وزن
- کاهش کلسترول بد خون
- کاهش فشار خون بالا
- افزایش تعداد و تحرک اسپرمها
- کمک به کنترل دیابت نوع ۲
- بهبود عملکرد جنسی مردان
- حفظ سلامت و جوانی پوست
- پیشگیری از بیماریهای چشمی
- کاهش دردهای ناشی از پریود
- بهبود افسردگی و اضطراب در نوجوانان
چلغوز چیست؟
چلغوز، که در زبان انگلیسی به آن Pinus Geradiana میگویند، میوهی مغذی درختان کاج است. این درختان بیشتر در مناطق شمال غربی هیمالیا و کشورهای هند، افغانستان و پاکستان رشد میکنند.
در دنیا بیش از سی نوع مختلف دانه کاج وجود دارد، اما فقط سه نوع آنها به عنوان خوراکی شناخته میشوند. این دانهها یک پوسته سخت دارند که باید قبل از مصرف از آن جدا شوند.
چلغوز سرشار از مواد مغذی شامل پروتئین، آنتیاکسیدانها، ویتامینها و مواد معدنی است و به شکل هسته خرما به نظر میرسد. همچنین، برگهای این درخت به شکل سوزنی هستند و ارتفاع آن بین ۱۰ تا ۲۰ متر متغیر است.
چلغوز و کاهش خطر ابتلا به سرطان
یک ویژگی جالب چلغوز، وجود مقدار زیادی منیزیم در آن است. این ماده معدنی میتواند خطر ابتلا به انواع سرطانها را کاهش دهد. به همین دلیل، خوردن آجیل کاج برای سلامتی مفید است. تحقیقات نشان میدهند که مصرف مرتب این دانهها میتواند خطر سرطان را کمتر کند.
چلغوز، کاهنده کلسترول
چلغوز به خاطر داشتن اسید پینولنیک و منیزیم، به کاهش کلسترول بد خون کمک میکند. با توجه به اینکه بیماریهای قلبی جزو عوامل اصلی مرگ و میر هستند، خوردن آجیل کاج میتواند گزینهای سالم برای جلوگیری از این بیماریها باشد.
چلغوز، حامی سلامت مغز
چلغوز به عنوان یک ماده غذایی سالم، برای حفظ سلامت مغز بسیار مفید است. این دانه حاوی آهن است که برای اکسیژنرسانی به خون ضروری است. همچنین منیزیم موجود در آن میتواند به بهبود افسردگی و اضطراب در نوجوانان کمک کند.
چلغوز، حافظ سلامت قلب و عروق
چلغوز برای حفظ سلامت قلب موثر است و میتواند از تشکیل لختههای خونی در عروق جلوگیری کند. این دانه حاوی چربیهای غیر اشباع است که به کاهش کلسترول بد خون کمک میکند.
علاوه بر این، چلغوز سرشار از آرژینین و آنتیاکسیدانهاست که میتواند فشار خون را پایین بیاورد و از تجمع چربی در عروق جلوگیری کند. این دلایل باعث میشود خوردن آن در کاهش خطر بیماریهای قلبی و عروقی، فشار خون بالا، چربی خون و کلسترول موثر باشد.
مقابله با دیابت با کمک آجیل کاج
تحقیقات نشان میدهد که خوردن روزانه آجیل میتواند به کنترل دیابت نوع ۲ و جلوگیری از عوارض آن کمک کند. در رژیم غذایی روزمره، خوردن آجیل کاج به بهبود کنترل قند خون، کاهش کلسترول بد و مدیریت عوارض دیابت مثل مشکلات بینایی و سکته مغزی کمک میکند. همچنین افزایش مصرف روغنهای گیاهی و پروتئین به همراه آجیل کاج میتواند به مدیریت علائم دیابت کمک کند بدون اینکه وزن زیاد شود.
کاهش وزن با استفاده از چلغوز
پینولنیک اسید که یک نوع چربی طبیعی در چلغوز است، به ترشح سیستوکینین و پپتید شبه گلوکاگون کمک میکند که به مغز پیام میدهد که معده پر است. این موضوع باعث میشود افراد کمتر احساس گرسنگی کنند و در نتیجه میتواند به کاهش وزن کمک کند.
به علت کاهش میزان کلی مصرف غذای افراد، اضافه کردن چلغوز به رژیم غذایی میتواند یک راه آسان و سالم برای کاهش وزن باشد.
چلغوز، منبع غنی از اسیدهای آمینه ضروری
چلغوز دارای اسیدهای آمینه ضروری است که یکی از آنها آرژینین است. این اسید آمینه میتواند به پایین آوردن فشار خون و مبارزه با آسیبهای اکسیداتیو کمک کند. همچنین، اسید آمینه لیزین برای تحریک هورمون رشد و ساختن سلولهای عضلانی بسیار مهم است. این اسیدهای آمینه را بدن نمیتواند خودش تولید کند و باید از مواد غذایی مانند چلغوز به دست بیاید.
چلغوز: منبع غنی از آنتیاکسیدانها و ویتامینها
چلغوز با داشتن ویتامینهای E، K و A میتواند نیاز روزانه بدن به این ویتامینها را تأمین کند. تنها با مصرف ۱۰۰ گرم چلغوز، شما ۱۹ درصد نیاز روزانه به ویتامین K و ۱۳ درصد نیاز روزانه به ویتامین E را دریافت میکنید که این برای حفظ سلامت و جوانی پوست بسیار مفید است.
خواص چلغوز برای مردان
این دانههای کوچک و خوشمزه دارای مواد مغذی فراوانی از جمله اسیدهای چرب مفید، پروتئینها، آنتیاکسیدانها و ویتامینهای گروه B و C هستند و میتوانند به بهبود عملکرد جنسی و افزایش باروری در مردان کمک کنند.
روی موجود در چلغوز همچنین به تنظیم هورمون تستوسترون و افزایش تحرک و تعداد اسپرمها کمک میکند که میتواند کیفیت زندگی جنسی و باروری مردان را بهبود بخشد. بنابراین، افزودن چلغوز به رژیم غذایی روزانه ممکن است برای مردانی که به دنبال بهبود سلامت جنسی خود هستند، مفید باشد.
محافظ بینایی
چلغوز دارای مقدار زیادی ویتامین A و لوتئین است که میتواند به بهبود بینایی کمک کند و از چشمها در برابر بیماریهای مختلف محافظت کند. تحقیقات نشان دادهاند که مصرف غذاهای غنی از لوتئین مانند چلغوز میتواند در پیشگیری از بیماریهایی مانند دژنراسیون ماکولا، که علت شایع کوری در سالمندان است، بسیار مؤثر باشد.
منبع بسیار خوب فسفر
چلغوز منبع خوبی از فسفر است و پس از کلسیم، یکی از مواد مغذی مهم برای بدن به شمار میرود. فسفر به ساخت استخوان و دندانهای سالم کمک میکند و برای هضم غذا ضروری است. این ماده همچنین به تنظیم اسیدها در بدن کمک کرده و تعادل pH بدن را حفظ میکند. به علاوه، فسفر میتواند به کاهش مشکلاتی مانند یبوست، اسهال و نفخ کمک کند.
فواید چلغوز برای سلامتی زنان
چلغوز، به عنوان یک ماده غذایی غنی از ویتامین B6 و منیزیم، میتواند به کاهش دردهای ناشی از سندرم پیش قاعدگی کمک کند. به دلیل وجود مقدار زیاد آهن در آن، این ماده میتواند به جبران کمخونی ناشی از خونریزی در دورههای پریودی کمک کند.
طریقه و مقدار مصرف چلغوز در روز
پیشنهاد میشود که روزانه بین ۱۰ تا ۱۵ عدد از این دانههای خوشمزه مصرف شود، اما این مقدار باید بسته به شرایط فردی و نیازهای تغذیهای هر شخص تغییر کند. خوردن چلغوز به صورت خام به عنوان یک میانوعده سالم، میتواند گزینهای عالی برای افزایش انرژی و تأمین مواد مغذی باشد.
دوست دارید خوردن چلغوز را به سادگی امتحان کنید. شما میتوانید آن را خام بخورید یا آن را بو داده کنید و در هر زمان از روز میل نمایید. این دانهها را میتوان به صورت جداگانه یا همراه با آجیلها و خشکبارهای دیگر به عنوان یک میانوعده مغذي مصرف کرد. همچنین میتوان چلغوز را به سالادها یا غذاها اضافه کرد یا به عنوان تاپینگ بر روی غذاهای مختلف استفاده کرد که طعم و بافت جذابی به آنها میبخشد و مقدار زیادی مواد مغذی را وارد رژیم غذایی شما میکند.
برای مزاج گرم و خشک ممنوع!
چلغوز به شدت گرم است و بنابراین توصیه میشود افرادی که مزاج گرم خشک یا سوداوی و صفراوی دارند، به هیچ عنوان از چلغوز استفاده نکنند، یا آن را در مقادیر بسیار کمی مصرف کنند.