مغز و اعصاب

آیا تومور مغزی باعث فلج شدن می شود ؟

آیا تومور مغزی باعث فلج شدن می شود؟

تومور مغزی یکی از بیماری‌های جدی و پیچیده است که می‌تواند منجر به فلج شدن شود. براساس منابع پزشکی متعدد، تومورهای مغزی بسته به محل قرارگیری، اندازه و نوع آنها می‌توانند باعث فلج کامل یا جزئی در بخش‌های مختلف بدن شوند. فشار ناشی از تومور بر بافت‌های مغزی، اختلال در مسیرهای عصبی و ایجاد التهاب و تورم در مغز همگی از مکانیسم‌هایی هستند که می‌توانند به فلج شدن منجر شوند.این مطلب جنبه آموزشی و اطلاع رسانی دارد، در صورت مشکل به دکتر مغز و اعصاب مراجعه کنید.

مکانیسم‌های ایجاد فلج توسط تومور مغزی

تومور مغزی می‌تواند به دلیل فشار و آسیب به بافت‌های مغزی، عملکرد صحیح آنها را مختل کند. این فشار می‌تواند بر روی عصب‌ها و سلول‌های عصبی اثر بگذارد و باعث قطع ارتباط بین مغز و بخش‌های دیگر بدن شود. به عبارت دیگر، تومور مغزی می‌تواند باعث قطع ارتباط بین مغز و عضلات، حسگرها و سایر اعضای بدن شود که در نتیجه فلج را ایجاد می‌کند.

علاوه بر فشار مستقیم، تومور مغزی می‌تواند باعث ایجاد التهاب و تورم در محیط اطراف خود شود. این التهاب و تورم می‌تواند باعث فشار بیشتر بر روی بافت‌های مغزی شود و در نتیجه فلج را تشدید کند. همچنین، تورم می‌تواند باعث ایجاد خونریزی در مغز شود که نیز می‌تواند به فلج منجر شود.

انواع فلج براساس محل تومور

علائم تومور مغزی به این بستگی دارد که تومور در کجا ایجاد شده است. به همین دلیل است که تشخیص درست نوع تومور بسیار دارای اهمیت خواهد بود.

فلج ناشی از تومور در لوب فرونتال (پیشانی)

اختلال در تفکر، ضعف، کندی و فلج عضلانی زمانی ایجاد می‌شود که تومور در لوب فرونتال مغز پدیدار شده است. فرد ممکن است به صورت جزئی یا کامل دچار فلج شود.

فلج ناشی از تومور در لوب آهیانه‌ای

ضعف دست و پا در یک طرف از بدن یا هر دو طرف آن و یا ایجاد تغییرات در حواس لامسه‌ای ممکن است به دلیل وجود تومور در قسمت لوب آهیانه‌ای مغز باشد.

فلج صورت و تومورهای عصب شنوایی

یکی از شایع‌ترین تومورهای مغزی که بر عملکرد عصب صورت تأثیر می‌گذارد، نوروم آکوستیک (شوانوم وستیبولار) است. این تومور خوش‌خیم از سلول‌های شوان عصب هشتم مغزی منشأ می‌گیرد و می‌تواند باعث فلج صورت شود. عدم تعادل و کاهش شنوایی از علائم این تومور است، سردرد، سرگیجه، فلج چهره نیز از دیگر علائم شایع است.

علائم فلج در مراحل پیشرفته تومور مغزی

در مراحل پیشرفته و انتهایی سرطان مغز، علائم شدیدتری از فلج ممکن است بروز کند:

  •       ناتوانی در حرکت و فلج اندام‌ها که معمولاً به دلیل درگیری بخش‌های حرکتی مغز رخ می‌دهد.
  •       ضعف پیشرونده یا فلج در یک طرف بدن که از علائم شایع تومورهای مغزی است.
  •       اختلالات شدید در تکلم و بلع که می‌تواند باعث ناتوانی در برقراری ارتباط یا تغذیه شود.

علائم عمومی همراه با فلج

همراه با فلج، تومورهای مغزی می‌توانند علائم دیگری نیز ایجاد کنند که شامل موارد زیر است:

  •       سردردهای مداوم که با گذشت زمان بدتر می‌شوند
  •       حالت تهوع و استفراغ بدون دلیل مشخص
  •       اختلال در تعادل و هماهنگی حرکتی
  •       تشنج
  •       اختلالات شناختی و تغییرات رفتاری

تشخیص و درمان

تشخیص تومور مغزی از طریق روش‌هایی مانند تصویربرداری مغزی (MRI، سی‌تی‌اسکن) و نمونه‌برداری (بیوپسی) انجام می‌شود. درمان بسته به نوع و مرحله سرطان شامل جراحی، پرتودرمانی، شیمی‌درمانی و درمان‌های هدفمند است.

بر اساس گزارشاتی که پس از انجام برخی تحقیقات در خصوص سرطان‌های تهاجمی مغز صورت گرفته است، بین 10 درصد تا 32 درصد بیماران پس از جراحی، درمان با اشعه و همچنین شیمی درمانی بهبود یافته‌اند.

نتیجه‌گیری

در پاسخ به سؤال اصلی، بله، تومور مغزی می‌تواند باعث فلج شدن شود. این فلج می‌تواند جزئی یا کامل باشد و می‌تواند هر بخشی از بدن را تحت تأثیر قرار دهد، بسته به اینکه تومور در کجای مغز قرار گرفته است. مکانیسم‌های اصلی شامل فشار مستقیم تومور بر بافت‌های مغزی، ایجاد التهاب و تورم، و قطع ارتباط بین مغز و سایر قسمت‌های بدن است. تشخیص زودهنگام و درمان مناسب می‌تواند در کاهش خطر فلج و بهبود کیفیت زندگی بیماران نقش مهمی داشته باشد.

لیست پزشکان مرتبط:

دیدگاه و سوال خود را مطرح کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا