گوش، حلق و بینی

عفونت گوش : انواع، علائم، نحوه تشخیص و درمان آن

عفونت گوش یا همان اوتیت حاد رایج ترین دلیل گوش درد می­باشد و به خاطر ایجاد التهاب در گوش میانی ظاهر می­شود. عفونت گوش به عنوان یک بیماری خود محدود شونده شناسایی می­شود و بهبود آن براساس پایه کنترل درد، رفع علائم ادیت کننده و بررسی روند ترمیم است. از آنتی بیوتیک های مانند سیپروفلوکساسین یا چرک‌خشک‌کن برای درمان این بیماری استفاده می­شود.

بهترین گزینه برای درمان بیماری، مراجعه به متخصص گوش و حلق و بینی است تا به درستی دلیل بیماری و نوع عفونت ظاهر شده را شناسایی کند.

نحوه‌ ایجاد عفونت گوش: عفونت گوش چیست؟

یکی از انواع بیماری­های گوش، عفونت گوش است. در این بیماری قسمت­های مختلف گوش (گوش میانی و خارجی) درگیر عفونت می­شود. گوش میانی دارای فضای پر از هوا در پشت پرده­ ی گوش است و دارای استخوانهای ریزی می­باشد که می­توانند لرزش حاصل شده در پرده­ ی گوش را به گوش داخلی منتقل کنند. شیپور استاش کانالی می­باشد که گوش میانی را به دستگاه تنفسی منتقل می­کنند.

زمانی که پرده­ ی گوش دچار تورم و برآمده شدن شود، علائمی مانند با درد، سوراخ شدن پرده‌ گوش و تخلیه‌ عفونت (اصطلاحا اوتیت چرکی) و تب به همراه دارد. کودکان و نوزادان دارای لوله­ ی استاش کوتاه تر و افقی تر نسبت به بالغین است به همین علت مواد بیماری زا به راحتی به گوش میانی وارد می­شوند؛ همچنین سیستم ایمنی کودکان نسبت به بیماری­ها ضعیف تر عمل می­کند. در نهایت می توان استدلال کرد که کودکان به خصوص نوزادن کمتر از 6 هفته نسبت به بزرگسالان بیشتر در معرض خطر عفونت هستند اما با این حال این بیماری بزرگسالان را درگیر می­کند.

همچنین به نقش غدد لنفاوی یا آدنوئید­ها در التهاب گوش هم باید توجه کرد. معمولا غدد لنفاوی نقش بسزایی در عملکرد سیستم ایمنی بدن دارد. غدد لنفاوی در قسمت هایی مانند پشت بینی و در نزدیکی محل باز شدن لوله های تنفسی مستقر هستند. اگر غدد لنفاوی متورم شوند، باعث مسدود شدن لوله های تنفسی و در نهایت عفونت گوش می­شود. معمولا عفونت گوش کودکان و نوزادان، به ویژه نوزادان با سن کمتر از ۶ هفته، بیشتر از بزرگسالان را درگیر می­کنند.

عفونت گوش میانی و بیرونی به چه صورت ظاهر می­شود؟

عفونت گوش میانی و بیرونی به چه صورت ظاهر می­شود؟

در این قسمت می خواهیم به بررسی علت درد در گوش و ظاهر شدن این بیماری پرداخته می­شود:

سن:در کودکانی بین سن 6 ماه تا 2 سالگی به خاطر سایز و فرم لوله های استاش و همینطور عدم تکامل سیستم ایمنی بدن آنها بیشتر در معرض عفونت هستند. بیشتر کودکانی که قبل از شش ماهگی به اوتیت مبتلا شده­اند، احتمالا در زمان کودکی و بزرگسالی به عفونت گوش مبتلا شوند.

مراکز نگه­داری و پرورش کودکان:

معمولا کودکانی که زمان بیشتری را در مراکز نگه­داری از کودکان سپری می کنند بیشتر در معرض سرماخوردگی و عفونت گوش قرار دارند.

تغذیه­ ی نوزادان:

احتمال عفونت در نوزادانی که در حالت خوابیده به پشت و با شیشه­ ی شیر تغذیه می کنند، نسبت به افرادی  که از شیر مادر تغذیه می کنند، بیشتر در معرض عفونت گوش قرار دارند.

آلرژی های فصلی:

از جمله بیماری­های شایع در پاییز و زمستان اوتیت می­باشد. در این فصل به خاطر افزایش گرده‌ی گیاهان و گرد و غبار، احتمال ابتلا افراد دارای آلرژی به عفونت اوتیت افزایش می­یابد.

آلودگی هوا:

افرادی که به صورت دائم در معرض دود دخانیات و دیگر سموم محیطی و آلودگی هوا قرار دارند، به احتمال بیشتر به بیماری اوتیت مبتلا می­شوند.

نقص ژنتیکی در زمان تولد:

در بیماری­های مادرزادی مانند سندرم داون و کام شکاف دار (لب شکری) به خاطر تفاوتی که در مورفولوژی صورت این افراد است، لوله­ ی استاش به درستی فعالیت نمی­کند و احتمال عفونت گوش افزایش پیدا می­کند.

افراد دارای نقص در سیستم ایمنی:

افرادی که سیستم ایمنی ضعیف تری دارند، نسبت به دیگران بیشتر در معرض ابتلا به عفونت اوتیت هستند. بیماری دیابت یکی از انواع بیماری می­باشد که سبب افزایش احتمال ابتلا به اوتیت می­شود. همچنین بیماری های مانند اگزما و پسوریازیس شرایط را برای ابتلا به عفونت گوش خارجی مستعدتر می­کنند.

الگوهای مختلف عفونت گوش

الگوهای مختلف عفونت گوش

عفونت گوش ممکن است با منشا ویروسی یا باکتریایی در حد حاد یا مزمن آغاز شود:

اگر گوش میانی با عفونت حاد درگیر شود، دوره­ ی بیماری سریع آغاز می­شود و دوره­­ ی نقاهت کوتاهی هم دارد.

در عفونت میانی گوش به صورت حاد، مایع تجمع پیدا کرده در پشت گوش ممکن در مدت 3 ماه تجمع پیدا کند. تجمع مایع در پشت گوش باعث ایجاد فشار منفی در پشت گوش شده و زمان بهبود را طولانی تر می­کند.

التهاب دائم در گوش میانی باعث ایجاد عفونت مزمن گوش میانی می­شود و معمولا حداقل 3 ماه ادامه دار است با عفونت حاد که فقط چند هفته به درازا می کشد، متفاوت است.

بیماری عفونت مزمن گوش دارای عوارضی مانند آسیب همیشگی به گوش میانی، پرده‌ی گوش و خروج مداوم ترشحات بدبو از سوراخ حاصل شده در پرده‌ گوش می­باشد(در این موقعیت باید به درمان عفونت گوش سوراخ شده بپردازید).

در عفونت مزمن گوش میانی معمولا علائمی مانند درد و تب موجود نیست. همچنین بیمار در گوش خود احساس فشار می­کند که ممکن است پایدار باشد.

در عفونت مزمن گوش میانی ممکن است شنوایی کاهش یابد. برای درمان کاهش شنوایی می توان مایع تجمع پیدا کرده را تخلیه کرد.

اصطلاح عفونت گوش شناگران اشاره به عفونت­های گوش خارجی دارد. افرادی که بیشترین زمان خود را در آب می گذرانند به احتمال بیشتری به این نوع عفونت مبتلا می­شوند. اگر آبی که بعد از استحمام یا شنا در مجرای گوش شما باقی بمانند، شرایط را برای افزایش بار میکروبی در این قسمت افزایش می دهد.در برخی از موارد، احتمال عفونت به خاطر آب تصفیه نشده است.

عفونت گوش چه علائمی دارد؟ 

عفونت گوش چه علائمی دارد؟ 

گوش دارای چند حفره­ ی پیچیده می­باشد و به عنوان عضوی پیچیده در بدن شناخته می­شود. عفونت می­تواند در هر کدام از این حفره ایجاد شود و براساس محل عفونت، علائم متفاوت است. گوش دارای سه قسمت اصلی تحت عنوان گوش داخلی، گوش میانی و گوش بیرونی است. معمولا در گوش بیرونی و میانی حجم عفونت بیشتر از گوش داخلی است.

به ناحیه ­ای که در پشت پرده­ ی گوش قرار دارد، گوش میانی گفته می­شود.اگر میکروارگانیسم­های بیماری زا مربوط به دهان، چشم و بینی در پشت پرده­ ی گوش افزایش یابند، احتمال عفونت گوش افزایش یافته و درد و احساس سنگینی در گوش افزایش می­یابد.

اگر پرده­ ی گوش ملتهب شود و مایع و چرک پشت آن تجمع پیدا کند، نسبت به محرک­های صوتی حساس نیست و میزان شنوایی کاهش پیدا می­کند. به این صورت که فرد احساس می­کند زیر آب قرار دارد. اگر فشار پشت گوش افزایش یابد، احتمال پارگی گوش زیاد می­شود و مواد تجمع یافته ا پشت گوش خارج می­شود.

گوش بیرونی دارای یک کانال خارجی گوش است و از پرده­ ی گوش تا محیط بیرونی گوش ممتد شده است. شرایط محیطی در کانال گوش به صورت گرم و تاریک است و محیط را برای افزایش میکروارگانیسم های بیماری زا فراهم کرده و در نهایت باعث افزایش احتمال عفونت گوش می­شود. در موارد شدیدتر با متخصص مربوط به گوش و حلق و بینی صحبت کنید.

۱. علائم و نشانه های عفونت گوش نوزاد

مشاهده­ ی نشانه­ ی التهاب در گوش نوزادان یکی از دشوارترین روش­های شناسایی عفونت است. کودکان زیر 2 سال  با انجام فعالیت های زیر به درد و ناراحتی در گوش خود اشاره می­کنند:

  • کشیدن گوش‌ها
  • شیون و گریه زاری
  • اختلال در خواب
  • تب و لرز (به ویژه در نوزادان و کودکان کوچکتر)
  • خارج شدن مایع از گوش
  • اختلال در تعادل
  • اختلال در شنیدن یا پاسخ به صداهای آرام

۲. علائم عفونت سر و گوش در کودکان و اطفال

موارد ذکر شده از بارزترین علائم التهاب گوش در نوزادان می­باشد:

  • اگر گوش کودکان به عفونت مبتلا شود، هنگام خواب صدا در گوش و سر آنها می پیچد.
  • کودک برای نشان دادن درد، گوش را فشار می­دهد و آن را می­کشد.
  • کودکان دارای گوش درد علائمی مانند گریه­ ی بیش از حد معمول، تحریک پذیری، بی‌قراری، از دست دادن اشتها، مشکلات خواب و سردرد نشان می­دهند.
  • در طی عفونت گوش ممکن است تعادل کودک کاهش یابد و یا اینکه به پاسخ دادن به صداها دچار مشکل شود.
  • در طی عفونت گوش کودک فارغ از سن می تواند تب بالای 38 درجه را تجربه کند.
  • یکی از نشانه‌­های عفونت گوش تخلیه­ ی ترشحات از گوش باشد که برای تشخیص دقیق تر نیاز به بررسی بیشتر دارد (برای بهبود سریع عفونت گوش دکتر از پمادهای مربوطه استفاده می­کنند).

۳. علائم عفونت گوش در جوانان و بزرگسالان

عفونت گوش در بزرگسالان دارای علائم زیر است:

  • احساس سنگینی در گوش
  • افزایش حساسیت به لمس
  • سرگیجه و شنیدن صدای سوت
  • تب لرز
  • حالت تهوع و استفراغ

لازم به ذکر است بیماری مذکور قابل سرایت نیست. اما ممکن است کودکان به بیماری­‌های مسری مانند سرماخوردگی و یا ویروس مبتلا شوند که زمینه را برای عفونت گوش مهیا می­کند.

۴. علائم عفونت گوش میانی و بیرونی و سرگیجه

معمولا در گوش­ های میانی و بیرونی عفونت مشاهده می­شود و احتمال عفونت در گوش داخلی کمتر است(عفونت در گوش  باعث ایجاد بیماری در لاله­ ی گوش می­شود):

اگر با وسایل خارجی مانند گوش پاک کن و ناخن به گوش خود را تحریک کردید و به آن آسیب زدید احتمال افزایش عفونت گوش بیرونی افزایش می­یابد.

بیماری عفونت گوش بیرونی در ابتدا با راش­های پوستی خارش دار در قسمت خارجی گوش آغاز می­شود و با علائمی مانند درد، تورم و حساسیت به لمس ادامه دار می­شود

علائمی مانند قرمزی و گرمی پوست تا باقی­ ماندن عفونت ادامه دار است.

علائمی مانند عفونت گوش باعث قرمزی و برآمدگی پرده‌ی گوش می­شود که شناسایی آن را توسط پزشک مستعجل می­کند.

نشانه­‌های عفونت به سرعت ظاهر می­شود و ممکن است علائم در سن­ های مختلف متفاوت است.

در گوش شناگر، ناراحتی در مجرای گوش خارجی یا ناحیه نزدیک به دهانه گوش مشاهده می‌شود و زمانی که لاله گوش را می‌کشید تشدید می‌شود. در مقابل، عفونت گوش میانی باعث درد در گوش داخلی، نزدیک پرده گوش می‌شود و این درد اغلب هنگام دراز کشیدن بدتر می‌شود و به طور بالقوه منجر به اختلالات خواب می‌شود.

۵. عفونت گوش در سرماخوردگی

در  طی سرماخوردگی به خاطر ورود عفونت ویروسی و باکتریایی به کانال استاش، عفونت ایجاد می­شود. این فعالیت مانع از زهکشی مناسب از گوش میانی می­شود و شرایط مناسبی را برای رشد میکروارگانیسم را فراهم و احتمال عفونت گوش را افزایش می­دهد.

۶. عفونت گوش و تورم غدد لنفاوی و درد فک

با گسترش عفونت در گوش، غدد لنفاوی و فک درگیر عفونت و متورم و ملتهب می شوند. سیستم ایمنی هنگام مواجه با عفونت، غدد لنفاوی را متورم می­کند. احساس درد در ناحیه­ ی فک به خاطر گسترش عفونت به بافت­های اطراف گوش است.

۷. عفونت گوش و چشم درد

عفونت در گوش اثر مستقیم بر روی چشم ندارد اما ممکن است دلایل مشابه مانند عفونت‌های ویروسی یا باکتریایی داشته باشد. درد در ناحیه­ ی چشم به احتمال زیاد به خاطر علائم سینوسی می­باشد.

۸. عفونت گوش و دندان درد

به خاطر نزدیک بودن اعصاب گوش و دندان به همدیگر عفونت گوش بر روی دندان­ها هم اثر گذاشته و باعث ایجاد درد در این ناحیه می­شوند. در برخی مواقع این درد در قسمت­های مانند فک و دندان احساس می‌شود.

آیا عفونت گوش در بارداری خطرناک است؟

عفونت گوش در زمان بارداری، خطر جدی تلقی نمی شود. اگر این عفونت در این دوران درمان نشود ممکن است فرد به علائمی مانند مانند درد مداوم یا گسترش عفونت دچار شود. پیشنهاد می­شود افراد این بیماری را جدی گرفته و در سریع­­ترین زمان ممکن به دنبال درمان بروند.

چه زمانی برای علائم عفونت گوش به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر با علائم زیر مواجه شدید حتما به متخصص مورد نظر مراجعه کنید:

تخلیه­ ی هر نوع مایعات چرکی و خونی از گوش و اختلال در خواب و افزایش حساسیت در کودکان بعد از سرماخوردگی و یا عفونت تنفسی فوقانی

انقباض گردن در خردسالان، خستگی و کلافگی زیاد و پاسخ ضعیف به محرک­ها نشان از بیماری عفونت گوش است و نیاز به درمان دارد.

نشانه­های عفونت گوش حاد و بروز تب بالای 40 درجه فارغ از هر سنی

شناسایی عفونت گوش

شناسایی عفونت گوش

برای شناسایی التهاب به نکات زیر توجه فرمایید:

معمولا شناسایی عفونت گوش بر پایه­ ی شرح حال بیماران و معاینات کانال­های مختلف گوش مثل معاینه‌ پرده‌ گوش، کانال گوش، گلو و مجاری بینی با اتوسکوپ صورت می­گیرد.

شناسایی صداهای ریوی برای تجزیه و تحلیل عفونت مجاری تنفسی فوقانی از جمله روش­های شناسایی است.

بررسی سوابق پزشکی فرد مانند زمان ایجاد علایم و داروهای استفاده شده از بخش­های مهم تشخیص است.

بروز ناگهانی عوارض و حضور ترشحات در گوش میانی نشان از اوتیت حاد است.

در بیماری اوتیت حاد با افیوژن ترشحات در گوش میانی مشاهده می­شود، اما نشانی از عفونت نیست.

در اوتیت مزمن چرک دار ما با پارگی پرده­ ی گوش به خاطر عفونت طولانی مدت در گوش مواجه هستیم و در این بیماری ترشحات مداوم از گوش مشاهده می شود.

تست­ های تشخیصی عفونت گوش

در ادامه به بررسی عفونت­های گوش پرداخته می­شود:

توضیحاتنوع آزمایش
در طول اتوسکوپی پنوماتیک، به آرامی هوا را با فشار به پرده­ ی گوش وارد می­کند. این هوا پرده­ ی گوش را تحریک می­کند. اگر گوش میانی از ترشحات پر شده باشد، هیچ گونه حرکتی در پرده­ ی گوش دیده نمی شود.آزمون اتوسکوپی پنوماتیک
در این تست به اندازه گیری حرکت پرده­ ی گوش پرداخته می­شود. در این تست کانال گوش به طور کامل بسته می­شود و در ادامه به افزایش هوا داخل مجرا پرداخته می­شود. این افزایش هوا پرده­ ی گوش را می­لرزاند و دستگاه این لرزش را ثبت می­کند.تست تمپانومتری
این تست به اندازه گیری مقدار صدای برگشتی از پرده­ ی گوش و به روش غیرمستقیم مقدار مایعات درون گوش میانی سنجش می­شود. معمولا پرده­ ی گوش صداهای مختلفی را جذب می­کند و هر چقدر درون گوش میانی ترشحات تجمع پیدا کرده باشند، گوش صدای بیشتری را منتشر می­کند.آزمون آکوستیک رفرکتومتری (آزمون سنجش رفلکس آکوستیک)
در این تست در ابتدا پرده­ ی گوش را به وسیله­ ی یک لوله­ ی کوچ سوراخ کرده و مایع تجمع پیدا کرده را ساکشن می­شود. مایعات خارجی برای بررسی بیشتر  از نظر وجود میکروارگانیسم به آزمایشگاه ارسال می­کنند. از این روش برای زمانی استفاده می­شود که عفونت به درمان­های قبلی به خوبی جواب نداده باشد.تمپانوسنتز

درمان عفونت گوش به چه صورت است؟

برای بهبود عفونت گوش و متوقف شدن ترشح از گوش باید چه مواردی را انجام داد؟ برای انتخاب بهترین روش باید به عواملی مانند سن و شدت علائم عفونت گوش توجه کرد. دیگر موارد قابل توجه عبارت است از:

برای درمان برخی از عفونت ها نیازی به استفاده از آنتی بیوتیک نیست.

بعد از تخلیه­ ی عفونت از گوش و بخور گوش در طی 2 روز بیماری رو به بهبود می­رود.

تعدادی از عفونت ها بعد از 1 الی 2 هفته بدون استفاده از دارو،بهبود می یابد.

برای درمان عفونت گوش بزرگسالان می­توان از قطره های ترکیبی مانند سیپروفلوکساسین و دگزامتازون برای درمان اوتیت حاد خارجی و میانی استفاده کرد.

1.مناسب ترین آنتی بیوتیک برای بهبود علائم عفونت گوش در بزرگسالان

بهترین دارو برای بهبود عفونت گوش در بزرگسالان و همچنین بهترین قرص برای عفونت گوش درگیر به اوتیت میانی،آموکسی سیلین است. برای درمان عفونت گوش در خردسالان می­توان از مترونیدازول استفاده کرد.

اگر در مصرف آنتی بیوتیک زیاده روی شود، مقاومت دارویی حاصل می­شود. پزشکان بعد از گذشت یک دوره­ ی مناسب برای بهبود اوتیت از آنتی بیوتیک های زیر برای درمان عفونت گوش و حلق استفاده می­کنند:

کودکان با سن ۶ ماه و بالاتر:

  • درد متوسط تا شدید در یک یا هر دو گوش.
  • درد ادامه دار به مدت 48 ساعت
  • تب 39 درجه و بالاتر

کودکان با سن ۶ تا ۲۳ ماه:

  • درد خفیف در قسمت گوش میانی در یک یا هر دو گوش.
  • احساس درد کمتر از 48 ساعت
  • دمای کمتر از 39 درجه

کودکان با سن ۲۴ ماه و بالاتر

  • درد خفیف در قسمت گوش میانی در یک یا هر دو گوش.
  • احساس درد کمتر از 48 ساعت
  • دمای کمتر از 39 درجه

نوزادان کوچک تر از ۶ ماه دارای اوتیت حاد مشخص شده:

  • استفاده از سفکسیم بدون هیچ گونه محدودیت زمانی

🔔 استفاده از آنتی بیوتیک به صورت طولانی مدت برای جلوگیری از عفونت پیشنهاد نمی­شود.

بهترین آنتی بیوتیک پیشنهاد شده عبارت است از:

  • آزیترومایسین برای عفونت گوش  (داروی مذکور را خودسرانه مصرف نکنید و برای مصرف آن با یک متخصص مشورت بفرمایید.)
  • کپسول آنتی بیوتیک گوش
  • لووفلوکساسین برای عفونت گوش
  • آموکسی کلاو برای عفونت گوش
  • آمپول سفازولین برای عفونت گوش
  • قطره سیپروزونیت
  • قرص مترونیدازول برای عفونت گوش

چگونگی درمان عفونت گوش با آنتی بیوتیک 

در صورت مصرف آنتی بیوتیک بهتر است از آموکسی سیلین به‌عنوان مناسب ترین آنتی بیوتیک برای درمان عفونت گوش استفاده کرد:

آموکسی سیلین برای 10 روز پیشنهاد می­شود.

اگر بعد از گذشت 48 تا 72 ساعت بهبودی در بیماری مشخص نشد، نیاز به تغییر آنتی بیوتیک است.

دوره­ ی آنتی بیوتیک ها باید به طور کامل استفاده شود حتی اگر عفونت گوش به صورت کامل بهبود یابد.

تمام نکردن دوره­ ی دارویی باعث بازگشت عفونت و مقاومت باکتریایی در برابر دارو­های آنتی بیوتیکی می شود.

اگر در اثر سهل انگاری یک وعده از داروی خود را استفاده نکردید با پزشک متخصص خود صحبت بفرمایید.

برای کاهش عفونت ویروسی گوش، استفاده از آنتی بیوتیک موثر نیست.

برای درمان عفونت گوش میانی می­توان از لووفلوکساسین استفاده کرد.

چه شربتی برای بهبود عفونت در کودکان و بزرگسالان برای عفونت گلو و گوش بیشتر از آنتی بیوتیک می­توان استفاده کرد تا شربت. برای بهبود عفونت گوش از شربت به احتمال کارایی پایین آن استفاده نمی­شود.

استفاده از پماد برای بهبود عفونت گوش سوراخ شده

معمولا پزشکان گوش و حلق و بینی یا عمومی برای کاهش عفونت گوش سوراخ شده از پماد آنتی بیوتیک استفاده می­کنند. برای کاهش میزان عفونت می­توانید گوش سوراخ شده را با سوسپانسیون نمکی بشویید.

۲. ساکشن عفونت گوش

برای حذف چرک و مخاط از کانال گوش می­توان از دستگاه ساکشن که دارای لامپ مکش و سیستم شست و شوی گوش است، استفاده کنیم. استفاده از ساکشن باعث کاهش علائم احتقان گوش می­شود.

۳. درمان اوتیت مزمن خلط آور با عمل جراحی عفونت گوش

در عمل به نام میرینگوتومیی، یک سوراخ ریز بر روی پرده­ ی گوش حاصل می­شود و شرایط را برای مکش و تخلیه­ ی مایعات از گوش میانی فراهم می­کند. برای کاهش عفونت گوش بعد از عمل جراحی همچنین به منظور تهویه­ ی گوش میانی و جلوگیری از تجمع مایعات، بر روی پرده­ ی گوش  به وسیله ی لوله های به نام تمپانوستومی سوراخ ریزی حاصل می­شود.

در برخی از این جراحی این لوله ها به مدت 6 ماه تا یکسال باقی می­مانند و خود به خود دفع می­شود. تعدادی دیگری از لوله ها نیاز به جراحی برای خارج کردن آنها است. بعد از خارج شدن تمپاتومی پرده­ ی گوش بسته می­شود.

اگر در اوتیت مزمن سوراخ و پارگی در پرده­ ی گوش رخ دهد، بیمار مبتلا به اوتیت مزمن چرکی می­شود. درمان اوتیت مزمن چرکی سخت می­باشد و در زمان طولانی و با آنتی بیوتیک های قطره­ ی حاصل می­شود. پیشنهاد می­شود قبل از استفاده از آنتی بیوتیک های قطره­ ی، دستورالعمل این داروها مطالعه شود.

درمان سنتی عفونت گوش

معمولا عفونت های گوشی باعث مختل شدن زندگی روزانه­ ی افراد می­شود. از طب سنتی برای کاهش عفونت گوش زمانی که هنوز به متخصص مراجعه نکرده اید یا زیر نظر متخصص می­توانید استفاده کنید. در برخی موارد شست و شوی گوش در منزل مناسب ترین روش ممکن است. استفاده از دمنوش­های گیاهی مانند بومادران برای کاهش عفونت گوش از جمله متدهایی است که در طب سنتی توصیه می­شود. برخی دیگر از روش­های سنتی عبارتند از:

قرار دادن پیاز در گوش برای کاهش عفونت گوش

قرار دادن سیر در گوش برای کاهش عفونت گوش

استفاده از روغن سیاه دانه برای عفونت گوش

استفاده آب نمک برای درمان سنتی قارچ گوش

استفاده از روغن زیتون برای درمان عفونت گوش

استفاده از قطره گیاهی برای خارش و عفونت گوش

۱. درمان عفونت گوش شدید با استفاده از گرما

برای بهبود درمان عفونت گوش از یک کمپرس آب گرم برا روی گوش خود استفاده کنید. می­توانید برای درمان درد گوش یک حوله را فقط با آب گرم(نه داغ) شسته و آب آن را بگیرید و روی گوش خود قرار دهید.

2. استفاده از سیر برای عفونت گوش

از جمله روش­های سنتی برای کاهش عفونت پشت گوش می­توانید از یک حبه سیر استفاده کنید. حتی استفاده از روغن سیر هم برای درمان موثر است. لازم به ذکر است قبل از استفاده از روغن سیر به بررسی وجود آلرژی نسبت در سیر مطلع شوید:

در ابتدا یک سیر را پوست بگیرید و آن را پوره کنید.

سپس پوره را به همراه 4 قاشق غذا خوری روغن زیتون تفت دهید و نگذارید روغن خیلی داغ شود.

در ادامه روغن را در اطراف تابه بگردانید تا معطر شود.

در نهایت پوره­ ی سیر را از روی شعله برداشته و بعد خنک شدن از صافی رد کنید و داخل شیشه­ ی تمیز بریزید.

هنگام احساس درد در قسمت گوش بر روی گوش مخالف خود بخوابید و چند قطره از روغن سیر را در گوش خود بچکانید.

با گذاشتن یک پنبه بر روی گوش خود از خارج شدن روغن خودداری کنید.

برای جذب بیشتر 10 الی 15 دقیقه به همان صورت دراز بکشید و روغن باقی­مانده را در یخچال نگهداری کنید. برای درمان عفونت گوش می­توانید از پیاز هم کمک بگیرید.

۳. درمان عفونت گوش با سرکه سیب

سرکه سیب دارایی مزایای بسیاری در خصوص سلامتی است پس جای تعجب نیست که استفاده از این دارو برای درمان عفونت گوش مفید است. اگر احساس درد یا سنگینی در گوش خود کردید از چند قطره سرکه سیب برای استعمال درون گوش استفاده کنید و 1 دقیقه به همان حالت قرار دهید. بعد از گذشت زمان مورد نظر اجازه دهید سرکه سیب از گوش شما خارج شود. برای درمان عفونت­ گوش و گوش سوراخ شده می توان از این روش استفاده کرد.

متن انگلیسی:

Although most ear infections resolve without medical intervention, several home remedies can provide relief. These include applying a warm or cold compress, taking over-the-counter pain medications, or changing your sleeping position.

عفونت گوش به عنوان یک بیماری محسوب می­­شود که به خودی خود بهبود می­یابد، با این حال درمان­های سنتی موجود است که می­تواند به بهبود سریع­تر کمک کند. تعدادی از این درمان­های سنتی عبارت است از: استفاده از از کمپرس سرد یا گرم، استفاده از مسکن‌های بدون نسخه یا تنظیم وضعیت خواب هستند.

۴. درمان عفونت گوش با عسل

از موم عسل می­توان برای بیماری هایی مانند حفره رادیکال ملتهب مزمن، اوتیت گوش و گوش درد استفاده کرد. استفاده از عسل کمک به کاهش التهاب، ناراحتی و آبریزش و ترشحات گوش می­کند. عسل دارای خاصیت ضد باکتری (استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متی سیلین (MRSA) و انتروکوک های مقاوم به وانکومایسین (VRE)) می­باشد. از عسل می­توان برای بهبود ناراحتی و خارش کمتر در اگزمای مزمن گوش استفاده کرد.

دمنوش گیاهی برای عفونت گوش مناسب است؟

می­توان از چای یا دمنوش­های گیاهی متنوعی مانند دمنوش پونه کوهی برای بهبود عفونت گوش استفاده کرد، اما به عنوان درمان مستقیم شناخته نمی­شود. دمنوش­های گیاهی فاقد اثر ضد باکتریایی می­باشد، به همین علت نقش دارای اهمیت در بهبود عفونت گوش ندارد.

انواع عفونت گوش کدامند؟

انواع عفونت گوش عبارت است از:

علائمعفونت های شایع گوش
در عفونت گوش میانی فاقد میکروارگانیسم های ویروسی و باکتریایی است و به عنوان اختلال در فعالیت و انسداد لوله استاش و یا به دنبال درمان عفونتی که در زمان طولانی باقی می ماند، تلقی می­شود.اوتیت حاد (التهاب گوش حاد) همراه با تجمع مایعات (افیوژن)
در عفونت گوش میانی فاقد میکروارگانیسم های ویروسی و باکتریایی است. این نوع عفونت احتمال ابتلا به عفونت جدید را در کودکان افزایش می­دهد و بر حس شنوایی کودکان موثر است.بیماری اوتیت مزمن (التهاب گوش مزمن)
عفونت مکرر حاد یا اوتیت حاد به عنوان عفونتی که بیش از سه بار در یک دوره 6 ماهه  یا چهار بار در یک سال رخ می­دهد تلقی می­شود. علت این بیماری اختلال در عملکرد کانال استاش است.اوتیت حاد مکرر
این عفونت به سادگی درمان نمی­شود و می­تواند منافذی را در پرده­ ی گوش بیمار ایجاد کند.بیماری اوتیت مزمن خلط آور (چرکی)

انواع عفونت های گوش در کودکان 

به خاطر ابتلای زیاد کودکان به اوتیت، بیشتر والدین با این بیماری آشنا هستند. در واقع عفونت گوش رایج ترین دلیل برای مراجعه به پزشک اطفال است. معمولا تجویز نسخه های آنتی بیوتیکی در این بیماری متداول است.

بیماری مذکور قابل سرایت نیست و افرادی که مبتلا به این بیماری هستند می­تواند از هواپیما برای مسافرت استفاده کنند اما اگر در کانال استاش اختلالی موجود باشد به خاطر تغییر فشار هوا در تیک آف و فرود، بیمار ممکن است درد را در گوش خود حس کنند. معمولا به این بیماران استفاده از استخر پیشنهاد نمی­شود.

در یک بیماری مادرزادی یک سینوس و سوراخ جلوی گوش ایجاد می­شود که راه را برای انتقال باکتری ها راحت و عفونت را افزایش می­دهد. در واقع عفونت گوش رایج ترین دلیل برای مراجعه به پزشک اطفال است. معمولا تجویز نسخه های آنتی بیوتیکی در این بیماری متداول است.

خطرات و عوارض عفونت گوش چیست؟ 

اگر عفونت گوش درمان شود عوارض خطرناکی به وجود نمی آید اما اگر این عفونت ها درمان نشده رها شوند عوارض شدید تری حاصل می­شود. کاهش حس شنوایی در این بیماری رایج است که با کاهش عفونت رفع می­شود. در عفونت­های پشت سرهم و یا تجمع ترشحات در گوش میانی، کاهش شنوایی رخ می­دهد و اگر آسیب دائمی در پرده­ ی گوش یا سایر قسمت­های گوش میانی رخ دهد، کاهش شنوایی به صورت همیشگی ایجاد می­شود.

اگر در رده­ ی سنی کودکان و نوزادان اختلالات شنوایی رخ دهد، فعالیت­های گفتاری، اجتماعی و رشدی در نوزاد با سرعت کمی تکمیل می­شود. شما می­توانید از متخصص شنوایی (شنوایی سنجی یا گفتار درمانگر) برای تقویت مهارت­های مانند شنوایی، مهارت‌های گفتاری، درک زبانی یا توانایی‌های رشدی که در اثر کاهش شنوایی صدمه دیده­اند، استفاده کنید.

اگر به عفونت در گوش خود توجه نکنید و برای درمان آن اقدامی انجام دهید، عفونت مذکور به بافت­های اطراف منتشر شده و بیماری های مانند ماستوئیدیت (التهاب استخوان برآمده در پشت گوش) را ایجاد می­کند. بیماری­های نام برده خطرناک بوده و فرد بیمار سریعا باید به متخصص مراجعه کند.

عوامل خطر موثر در ابتلا به اوتیت

اگر در کانال استاش هوای تازه و کافی جریان نداشته باشد، هوای موجود در این ناحیه گرم، راکد و مرطوب شده و شرایط را برای رشد میکروارگانیسم ها فراهم می­کند. از جمله عواملی که باعث اختلال در کانال استاش می شود عبارتند از آلرژی، ترشحات پشت بینی، عفونت‌های سینوسی، سرماخوردگی و مشکلات مربوط به غدد لنفاوی. در این شرایط احتمال پارگی پرده­ ی گوش افزایش می یابد.

در بزرگسالان اوتیت به خاطر عواملی مانند مانند ویروس، قارچ‌ یا باکتری ایجاد می‌شوند. در 85 درصد موارد اوتیت در بزرگسالان به خاطر مواردی مانند استرپتوکوک پنومونیه (پنوموکوک)، هموفیلوس آنفلوانزا، سودوموناس و موراکسلا حاصل می­شود. 15درصد مواقع به خاطر ویروس ها اوتیت حاصل می­شوند. چگونگی آلودگی فرد نوع عفونت را مشخص می­کند.

روش های پیشگیری و کاهش عفونت گوش کدامند؟

ear infection6

در اکثر مواقع نمی توان از التهاب پیشگیری کرد. اما با توجه به فاکتورهای مانند آگاهی، جلوگیری از عوامل ایجاد کننده احتمال عفونت و کاهش شنوایی را کاهش دهید. در ادامه به بررسی مواردی که در پیشگیری از التهاب نقش دارند می پردازیم:

شست و شوی مرتب دست­ها

آموزش به دانش آموزان  در مورد چگونگی انتقال بیماری های مسری و چگونگی استفاده از وسایل مشترک، خوراکی و آشامیدنی

جلوگیری از رفتن به مهد کودک زمانی که کودک مریض بوده و نیاز به استراحت دارد.

به کودک یاد بدهید که زمانی عطسه یا سرفه می­کند جلوی دهان و بینی خود را با دستمال بگیرند.

از دود سیگار دوری کنید. ترک دخانیات و خودداری از قرار گرفتن در معرض دود سیگار احتمال عفونت را کاهش می­دهد. همچنین مطمئن شوید که در خانه کسی از دخانیات استفاده نکند.

کلام نهایی و راهنمای مراجعه به متخصص

در بعضی از مواقع در گوش میانی و خارجی عفونتی با منشا باکتریایی و یا ویروسی رخ می­دهد. اگر در شرایط غیر بهداشتی فعالیت­های مانند سوراخ کردن گوش را انجام دهید، احتمال ابتلا به بیماری هایی مانند اوتیت میکروب را افزایش میدهند و ممکن است گوش شما عفونت و چرک کند. معمولا پزشکان برای درمان این مشکل از آنتی بیوتیک استفاده می­کنند ولی می­توان از روش­های سنتی هم استفاده کرد.

برای درمان التهاب و عفونت گوش و در موارد شدیدتر از التهاب­های شدید می­توانید به پزشکانی مانند متخصصین اطفال، پزشکان عمومی، پزشکان طب اورژانس یا فوریت‌های پزشکی، بهترین دکتر گوش و حلق و بینی و پزشک عفونی مراجعه کنید.

پرسش­های رایج

برای بهبود عفونت گوش از چه قطره و دارویی می­توان استفاده کرد؟

در بیشتر مواقع التهاب گوش به خوبی بهبود می­یابد، برای بهبود سریع تر می­توان از درمان های سنتی استفاده کنید. تعدادی از این درمان ها عبارت است از: استفاده از کمپرس سرد یا گرم، مصرف مسکن‌های بدون نسخه یا تنظیم وضعیت خواب. یکی از مهم ترین روش های سنتی برای بهبود عفونت گوش، شست و شوی عفونت گوش در خانه است. شست و شوی گوش خطرناک است؟ اگر طبق پروتکل ها به شست و شوی گوش بپردازید، بهترین روش برای درمان عفونت گوش است.

چند روز برای درمان عفونت گوش در نظر گرفته می­شود؟

معمولا بین 3 روز (عفونت های ضعیف) تا 1 هفته (عفونت های قوی) برای درمان عفونت گوش در نظر گرفته می­شود.

برای درمان عفونت گوش کدام دارو بیشتر تاثیر دارد، آموکسی سیلین یا آموکسی کلاو؟

دو داروی آموکسی سیلین و آموکسی کلاو برای درمان عفونت­های با منشا میکروبی موثر است. و علائم بهبودی بعد از ۴ تا ۵ روز ظاهر می­شود.

آیا برای عفونت گوش واکسنی در نظر گرفته شده است؟

برای مقابله و مقاومت با سویه های متداول که باعث عفونت می­شود،  از  واکسن پنوموکوکی کونژوگه استفاده می­شود. معمولا برای جلوگیری از ابتلا به التهاب گوش، مننژیت، ذات‌الریه و التهاب خون به نوزادان و کودکان نوپا از این واکسن استفاده می­شود. برای جلوگیری از التهاب های گوش می­توانید واکسن آنفولانزا را به صورت فصلی تزریق کنید.

آیا شیر خوردن در حالت خوابیده باعث ایجاد عفونت گوش می­شود؟

تا حد امکان از خوردن شیر با شیشه­ ی شیر در کودکان جلوگیری کنید. پیشنهاد می­شود سر کودک را بالاتر از سطح بدن قرار دهید. اگر کودک را به صورت موازات بدن قرار گرفته است، بازوی خود را بالا ببرید تا سر نوزاد هم سطح بدنش قرار نگیرد.

آیا عفونت گوش ناشی از استفاده پستانک است؟

اگر کودک شما 1 ساله شده و همچنان پستانک مصرف می­کند احتمال عفونت گوش زیاد است. پیشنهاد می­شود هر چه سریعتر پستانک را از فرزند خود بگیرید.

آیا شیر مادر باعث کاهش عفونت گوش می­شود؟

استفاده از شیر مادر باعث می­شود که کودک نسبت به بیماری­های متفاوت مقاوم باشد چون شیر مادر دارای آنتی بادی های فراوان می­باشد و کودک را نسبت به عفونت­های مانند التهاب گوش محافظت می­کند.

چه داروی برای کاهش عفونت گوش میانی پیشنهاد می­شود؟

برای کاهش عفونت دندان و گوش و عوارضی مانند صدای وزوز گوش می­توانید از قرص­های آنتی بیوتیک تجویز شده توسط پزشک استفاده کنید. پزشکان معمولا از داروهای مانند قرص سیپروفلوکساسین ۵۰۰ و شربت سیتریزین را برای درمان عفونت گوش پیشنهاد می کنند. بهتر است با عوارض داروی سیپروفلوکساسین و داروهای دیگر آشنا شوید.

مناسب ترین آنتی بیوتیک برای درمان عفونت گوش در کودکان و اطفال چیست؟

معمولا برای بهبود عفونت گوش از آموکسی سیلین در دوره­ ی 7 تا 10 روز استفاده می­شود. همچنین به استفاده­ ی مواردی مانند استامینوفن یا ایبوپروفن، قطره گوش و قرص خشک کننده عفونت گوش برای کاهش  تب و درد، تسکین و درمان عفونت گوش شکسته و بهبود درمان عفونت عصب گوش پیشنهاد می­شود.

عفونت قارچی گوش و عفونت لاله گوش چه علائمی دارد؟

آیا عفونت قارچی گوش مسری است؟ مهم ترین علائم عفونت گوش با قارچ عبارت است از: گوش درد، خارش شدید، پوسته پوسته شدن اطراف کانال گوش، ترشحاتی که زرد، سبز، سیاه، سفید یا خاکستری هستند.

علت عفونت سوراخ گوش و عواقب آن؟

اگر در سوراخ گوش باکتری وارد شود فضا را ملتهب می­کند. برای جلوگیری از عفونت سوراخ گوش بهتر است در یک محیط استریل به این فعالیت بپردازید. همچنین سوراخ گوش خود را با دست های کثیف لمس نکنید.

آیا عفونت گوش می­تواند به چشم هم منتشر شود؟

اعصاب بدن همگی به هم متصل هستند پس اگر شما اختلالی در گوش داشته باشید احتمال احساس درد در قسمت چشم هم وجود دارد.

برای تسکین عفونت گوش از چه موادی استفاده کنیم؟

استفاده از داروهایی مانند استامینوفن یا ایبوپروفن (Advil) یا حتی داروی آزیترومایسین برای تسکین درد ناشی از عفونت موثر است. لطفا با احتیاط از آسپرین در درمان کودکان و نوزادان استفاده کنید. نوجوانان و کودکانی که دارای بیماری آبله مرغان و علائم شبیه به آنفولانزا هستند نباید آسپرین استفاده شود. اگر به صورت خودسر از آسپرین استفاده شود، احتمال ابتلا به سندروم ری که در آن مغز و کبد متورم می­شود، هست.

آیا برای بهبود عفونت گوش می­توان از آب پیاز استفاده کرد؟

بله آب پیاز یک درمان سنتی برای عفونت گوش می­باشد.

آیا عفونت گوش باعث آسیب به مغز می­شود؟

بیماری های مانند آسیب به استخوان و تشکیل کیست‌های پر از چرک از عوارض این بیماری است. در موارد نادر وجود عفونت در گوش میانی به بافت‌های جمجمه، از جمله مغز یا غشای اطراف مغز (مننژیت) منتشر می­شود.

آیا بین عفونت گوش و فشار رابطه­ ی موجود است؟

اگر به خاطر این بیماری دچار به استرس و ناراحتی هستید ممکن است فشارتان بالا رود.

عفونت گوش باعث سرگیجه میشود؟

بله اگر داخل گوش داخلی عفونتی ایجاد شود احتمال سرگیجه و مشکلات تعادلی زیاد می­شود.

آیا می­توان برای درمان عفونت گوش از ازیترومایسین استفاده کرد؟

بله معمولا از این آنتی بیوتیک برای درمان بیماری های مانند عفونت‌های گوش و سینوس، ذات‌الریه و گلودرد استرپتوکوکی استفاده می­شود.

روش سنتی برای درمان عفونت گوش و سرگیجه چیست؟

از مواردی مانند مصرف عسل، سرکه سیب یا سیر در طب سنتی استفاده می­شود. همچنین از شستشوی گوش برای تخلیه­ ی عفونت می­توان استفاده کرد.

لیست پزشکان مرتبط:

دیدگاه و سوال خود را مطرح کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا