استیل سیستئین چیست؟ نحوه استفاده و عوارض آن
استیل سیستئین از جمله داروهایی است که عموماً برای کمک به بیماران مبتلا به مشکلات ریوی توسط پزشکان تجویز میشود. این نوشته با هدف افزایش دانش عمومی تهیه شده و حاوی توضیحاتی جامع درباره این دارو، از جمله تعریف، روش مصرف و نکاتی است که در زمان استفاده باید به آنها توجه کرد
استیل سیستئین چیست؟
استیل سیستئین که با نام N-استیل سیستئین (NAC) نیز شناخته میشود، یکی از داروهای مؤثر در درمان برخی مشکلات پزشکی خاص به شمار میآید. این دارو بهویژه در مواردی که فرد دچار مصرف بیش از حد پاراستامول شده است، به کار گرفته میشود. همچنین، برای کاهش غلظت مخاط در بیماران مبتلا به اختلالات ریوی مزمن مانند برونشیت و ذاتالریه تجویز میشود.
موارد استفاده و ویژگیهای استیل سیستئین
این دارو نه تنها به عنوان خلطآور عمل میکند، بلکه به دلیل خاصیت آنتیاکسیدانی خود، به افزایش تولید گلوتاتیون در بدن نیز کمک میکند. استیل سیستئین به دلیل تواناییاش در تجزیه مخاط و کاهش چسبندگی آن، به عنوان یک موکولیتیک در درمان مشکلات خاص ریوی استفاده میشود. همچنین، این دارو به عنوان پادزهر در موارد مسمومیت با استامینوفن مؤثر است.
استیل سیستئین زمانی به کار میرود که مخاط اضافی در ریهها تنفس را دشوار کرده باشد. این دارو با کاهش غلظت یا حل کردن مخاط، آن را به شکلی در میآورد که بتوان به راحتی از طریق سرفه خارج کرد. در برخی موارد ممکن است مخاط برای تخلیه نیاز به ساکشن داشته باشد
استیل سیستئین در قالبهای مختلفی مانند قرص و قرص جوشان در دسترس است و در ادامه، اطلاعات بیشتری درباره هر یک از این اشکال ارائه خواهد شد.
اسامی رایج داروی استیل سیستئین
- قرص جوشان استیل سیستئین-حکیم ۶۰۰ میلیگرم
- ساشه استیل سیستئین + اسکوربیک اسید آی.دی
- قرص ا سی سی ۲۰۰ میلیگرم
- قرص استیل سیستئین فارماشیمی ۲۰۰ میلیگرم
- قرص جوشان اسلیت ۶۰۰ میلیگرم
- قرص جوشان استیل سیستئین اوه سینا ۶۰۰ میلیگرم
- قرص جوشان فلویموسیل ۶۰۰ میلیگرم (فلوموسیل)
- قرص جوشان ا سی سی لانگ ۶۰۰ میلیگرم
- قرص موکوسولوین ۲۰۰ میلیگرم
- قرص جوشان استیل سیستئین آریا دارو ۶۰۰ میلیگرم
- آمپول اکسی-ناک ۲ گرم/۱۰ میلیلیتر
- ویال هیدوناک ۲۰۰ میلیگرم/میلیلیتر ۲۵ میلیلیتر
- محلول استنشاقی فلویموسیل ۳۰۰ میلیگرم/ ۳ میلیلیتر (فلوموسیل)
- پودر آسکورموسیل ۶۰۰ میلیگرم + ویتامین سی ۷۵ میلیگرم
- پودر موکوسیل ۶۰۰ میلیگرم + ویتامین سی ۷۵ میلیگرم
- پودر استیل سیستئین + ویتامین سی ۶۰۰/۷۵ میلیگرم کیمیا کالای رازی
روش مصرف قرص جوشان استیل سیستئین
دوز پیشنهادی برای مصرف این قرص جوشان یک بار در روز است. برای کسانی که در سرفه کردن مخاط مشکل دارند، مانند سالمندان یا افرادی که به دلیل ضعف جسمانی نمیتوانند به خوبی مخاط را دفع کنند، توصیه میشود که این قرص را در صبحگاه مصرف کنند. برای آمادهسازی، قرص را در نصف لیوان آب حل کنید و پس از حل شدن کامل، فوراً محلول را بنوشید.
زمان ایدهآل برای مصرف قرص جوشان استیل سیستئین
بهترین زمان برای مصرف این دارو پس از یک وعده غذایی کامل است، زمانی که معده پر است. اگر معده خالی باشد، بهتر است از مصرف این قرص خودداری کنید تا از هرگونه عوارض جانبی احتمالی جلوگیری شود. این دارو برای داشتن اثرگذاری بهتر، نیازمند معدهای پر و آماده است.
کاربردهای قرص جوشان استیل سیستئین
استیل سیستئین در درمان و مدیریت چندین نوع از بیماریها و شرایط پزشکی به کار میرود. این دارو بهطور خاص برای کاهش علائم و بهبود وضعیت بیمار در موارد زیر تجویز میشود:
برونشیت و التهاب غشاهای مخاطی راههای تنفسی: استیل سیستئین با کاهش التهاب و تسهیل خروج مخاط از راههای هوایی، به بهبود تنفس و کاهش علائم برونشیت کمک میکند.
آمفیزم: این دارو در کنترل علائم آمفیزم، که یکی از بیماریهای مزمن ریه است، موثر واقع میشود و به بهبود عملکرد تنفسی بیمار یاری میرساند.
موکوویسیدوز (فیبروز کیستیک): استیل سیستئین به کاهش غلظت مخاط و تسهیل خروج آن در بیماران مبتلا به موکوویسیدوز کمک میکند، که در نتیجه به بهبود تنفس و کیفیت زندگی آنها منجر میشود.
برونشکتازی (گشادشدگی مزمن مجاری تنفسی): این دارو با کاهش مخاط و جلوگیری از انسداد مجاری تنفسی، به بهبود علائم برونشکتازی کمک میکند.
۱.قرص جوشان استیل سیستئین برای مشکلات ریوی
استیل سیستئین بهویژه در بزرگسالان برای مدیریت و کاهش علائم بیماریهای ریوی تجویز میشود. این دارو معمولاً در کنار سایر داروها برای تسکین مشکلات تنفسی و بهبود علائم ریوی به کار میرود.
۲. قرص جوشان استیل سیستئین برای تخلیه مخاط از طریق سرفه
بیمارانی که در دفع مخاط از طریق سرفه مشکل دارند، میتوانند از قرص جوشان استیل سیستئین بهره ببرند. این دارو را میتوان صبحها مصرف کرد؛ کافی است قرص را در نصف لیوان آب حل کرده و بلافاصله محلول حاصل را نوشید. البته باید توجه داشت که پیش از شروع مصرف، علت دقیق سرفههای مداوم شناسایی شود.
۳. استفاده از قرص جوشان استیل سیستئین در کودکان
قرص جوشان استیل سیستئین با دوز ۶۰۰ میلیگرم برای کودکان زیر ۲ سال توصیه نمیشود. همچنین، این دارو برای کودکان و نوجوانان تا ۱۸ سال مناسب نیست و باید از مصرف آن در این گروههای سنی خودداری کرد.
۴. نقش استیل سیستئین در ورزش و بدنسازی
استیل سیستئین به عنوان یک مکمل در ورزشکاران، میتواند به کاهش التهاب و خستگی پس از تمرینهای شدید کمک کند. این دارو با تنظیم سیتوکینهای ضد التهابی، از آسیب به ماهیچههای اسکلتی جلوگیری کرده و ریکاوری عضلات را تسریع میکند.
۵. استیل سیستئین و درمان زخم معده
سیستئین که عنصر گوگردی دارد، در بهبود التهاب معده (گاستریت) مؤثر است. این دارو بهویژه برای بیماران مبتلا به گاستریت آتروفیک به مدت چهار هفته با دوزهای یک تا چهار گرم در روز تجویز میشود. نتایج نشان دادهاند که استیل سیستئین میتواند روند بهبود این بیماران را تسریع کند و علائم آنها را کاهش دهد.
دوز مصرف استیل سیستئین
مقدار و نحوه مصرف قرص جوشان استیل سیستئین بسته به شرایط هر فرد ممکن است متفاوت باشد. این قرصها باید پیش از مصرف در آب حل شوند و سپس طبق دستورالعمل پزشک مصرف شوند. محلول به دست آمده باید در مدت ۲ ساعت مصرف شود. در حالت معمول، ۱۷ دوز از این دارو با فاصلههای ۴ ساعته توصیه میشود. اگر پس از مصرف دارو و ظرف ۱ ساعت استفراغ کردید، دوز دیگری مصرف کنید تا اثر دارو از بین نرود.
بیشتر بخوانید: فولیک اسید برای چیست؟ صبح بخوریم یا شب؟
آمپول استیل سیستئین
آمپول استیل سیستئین به صورت تزریقی برای جلوگیری یا کاهش آسیبهای کبدی ناشی از مصرف بیش از حد استامینوفن استفاده میشود. این روش به خصوص در موارد اورژانسی برای نجات کبد از آسیبهای جبرانناپذیر مؤثر است.
قرص استیل سیستئین ۲۰۰ میلیگرمی
استیل سیستئین با دوز ۲۰۰ میلیگرم به عنوان یک داروی خلطآور برای بیمارانی که دارای مخاط غلیظ و چسبنده هستند، تجویز میشود. این دارو مخاط را رقیق کرده و به بهبود جریان هوا در ریهها کمک میکند، که بهویژه در بیماران مبتلا به بیماریهای ریوی مفید است.
قرص جوشان استیل سیستئین ۶۰۰ میلیگرمی: موارد مصرف
قرص جوشان ۶۰۰ میلیگرمی استیل سیستئین بهطور کلی برای بزرگسالان توصیه میشود و در درمان بیماریهای مختلف مرتبط با راههای تنفسی مانند برونشیت، آمفیزم، موکوویسیدوز (فیبروز کیستیک)، و برونشکتازی (گشاد شدن مزمن مجاری هوایی) کاربرد دارد.
ساشه استیل سیستئین
استیل سیستئین به اشکال مختلف از جمله ساشه و قرص جوشان به عنوان یک درمان مکمل در بیماریهایی نظیر برونشیت، ذاتالریه، فیبروز کیستیک، مشکلات تنفسی پس از جراحی، آمفیزم، آسم مزمن و سایر اختلالات تنفسی تجویز میشود. ساشهها به دلیل لایههای محافظ خود از ورود میکروبها و آلودگیهای خارجی به دارو جلوگیری میکنند و در صنعت داروسازی برای محصولات خشک و مکملهای غذایی بسیار محبوب هستند.
عوارض جانبی قرص جوشان استیل سیستئین
مصرف قرص جوشان استیل سیستئین ممکن است با برخی عوارض جانبی همراه باشد، از جمله:
- دشواری در تنفس یا بلع
- تب
- کهیر یا خارش
- حالت تهوع
- بثورات پوستی با یا بدون تب
- قرمز شدن پوست، بخصوص اطراف گوشها
- استفراغ شدید یا مداوم
- تورم چشمها، صورت یا داخل بینی
- خستگی یا ضعف غیرعادی
- اسهال
- تجمع گاز معده
- ریفلاکس معده
موارد احتیاط و منع مصرف قرص جوشان استیل سیستئین
قبل از مصرف قرص جوشان استیل سیستئین، ضروری است که سابقه پزشکی خود را به طور کامل با پزشک یا داروساز خود در میان بگذارید. بهویژه در صورتی که به بیماریهایی مانند آسم، زخم معده یا روده مبتلا هستید. در دوران بارداری، مصرف این دارو تنها در صورتی که واقعاً ضروری باشد توصیه میشود. همچنین، در مورد انتقال دارو به شیر مادر در دوران شیردهی اطلاعات کافی در دسترس نیست و بهتر است در این مورد با پزشک مشورت کنید.
استیل سیستئین در بارداری
با توجه به ایمنی نسبی و عوارض جانبی کم، استیل سیستئین ممکن است به عنوان یک درمان بالقوه برای زنان باردار یا افرادی که در تلاش برای باردار شدن هستند، تجویز شود. این دارو حتی به عنوان یک روش پیشگیری برای سقط مکرر مطرح شده است. با این حال، باید به خاطر داشت که در برخی موارد نادر، مصرف استیل سیستئین ممکن است با خطر سقط جنین همراه باشد.
تداخلات دارویی استیل سیستئین
استیل سیستئین میتواند با تعدادی از داروها تداخل داشته باشد. برخی از داروهایی که تداخلات خفیفی با استیل سیستئین ایجاد میکنند عبارتند از:
- آزیترومایسین
- بازدوکسیفن / استروژنهای کونژوگه
- کلرامفنیکل
- کلاریترومایسین
- دمکلوسایکلین
- دی کلرفنامید
- داکسی سایکلین
- پایه اریترومایسین
- اریترومایسین اتیل سوکسینات
- اریترومایسین لاکتوبیونات
- اریترومایسین استئارات
- مینوسیکلین
- پروبنسید
- پیکوسولفات سدیم / اکسید منیزیم / اسید سیتریک بدون آب
- تتراسایکلین
- وانکومایسین
اطلاعات دارویی قرص جوشان استیل سیستئین
در جدول زیر میتوانید اطلاعات مربوط به نامهای تجاری، عوارض جانبی و تداخلات دارویی برخی از محصولات استیل سیستئین را مشاهده کنید
نام تجاری عوارض جانبی تداخلات دارویی آمپول اکسی-ناک ۲ گرم/۱۰ میلیلیتر تهوع کلاریترومایسین قرص جوشان اسلیت ۶۰۰ میلیگرم گاز معده دی کلرفنامید ساشه استیل سیستئین + اسکوربیک اسید آی.دی استفراغ وانکومایسین پودر آسکورموسیل ۶۰۰ میلیگرم + ویتامین C ۷۵ میلیگرم ریفلاکس معده تتراسایکلین قرص ا سی سی ۲۰۰ میلیگرم اسهال بازدوکسیفن قرص جوشان فلویموسیل ۶۰۰ میلیگرم پروبنسید پودر استیل سیستئین + ویتامین C ۶۰۰/۷۵ میلیگرم کیمیا کالای رازی اکسید منیزیم محلول استنشاقی فلویموسیل ۳۰۰ میلیگرم/۳ میلیلیتر کلرامفنیکل
مکانیسم اثر استیل سیستئین
استیل سیستئین با شکستن پیوندهای دیسولفیدی موجود در موکوپروتئینها، ویسکوزیته و چسبندگی مخاط را کاهش میدهد. این فرآیند باعث افزایش حجم خلط و تسهیل در دفع آن از مجاری تنفسی میشود. استیل سیستئین اغلب بهصورت استنشاقی بهعنوان محلول نبولیزه شده یا آئروسل تجویز میشود، هرچند که امکان مصرف خوراکی آن نیز وجود دارد.
نتیجهگیری و راهنمای مراجعه به پزشک
استیل سیستئین یک داروی مؤثر برای درمان مشکلات ریوی و تنفسی است. اگرچه ممکن است علائم بیماریهای ریوی شما را خسته و فرسوده کرده باشد، شاید تا کنون اقدامی برای بهبود آنها نکردهاید یا در یافتن پزشک مناسب برای درمان مشکلات تنفسی خود با چالش مواجه بودهاید. مشورت با یک پزشک متخصص و استفاده از داروهایی مانند استیل سیستئین میتواند به بهبود وضعیت شما کمک کند.
سوالات متداول
قرص جوشان استیل سیستئین برای چه بیماریهایی مفید است؟
استیل سیستئین در درمان بیماریهای مرتبط با مجاری تنفسی از جمله برونشیت (التهاب غشاهای مخاطی راههای هوایی)، آمفیزم، موکوویسیدوز (فیبروز کیستیک)، و برونشکتازی (گشاد شدن مزمن مجاری هوایی) به کار میرود.
آیا قرص جوشان استیل سیستئین در درمان کرونا مؤثر است؟
بله، در طول دوره بیماری کرونا، بهویژه در هفته دوم که بیماران دچار واکنشهای التهابی شدید و افزایش ترشحات غلیظ ریوی میشوند، مصرف قرص جوشان استیل سیستئین میتواند به کاهش التهاب، تسکین علائم ریوی، و دفع راحتتر خلط کمک کند.
آیا استیل سیستئین نوعی کورتون است؟
خیر، استیل سیستئین یک آنتیاکسیدان است که به عنوان مکمل مصرف میشود و هیچ ارتباطی با کورتونها ندارد.
آیا استیل سیستئین خاصیت ضد سرفه دارد؟
استیل سیستئین بهطور مستقیم خاصیت ضد سرفه ندارد، اما با رقیق کردن مخاط و تسهیل در دفع آن، به کاهش سرفههای ناشی از تجمع مخاط کمک میکند. در مواردی که مخاط بسیار غلیظ باشد، ممکن است نیاز به استفاده از ساکشن برای حذف آن باشد.
شرایط نگهداری قرص جوشان استیل سیستئین چگونه است؟
پس از باز شدن بستهبندی، این دارو میتواند به مدت حداکثر ۱۰ روز در لولههای حاوی ۱۰ قرص یا ۲۰ روز در لولههای حاوی ۲۰ قرص جوشان نگهداری شود. برای محافظت از دارو در برابر رطوبت، ضروری است که در بستهبندی اصلی نگهداری شود.
تأثیر استیل سیستئین بر اسپرم فریز چیست؟
افزودن استیل سیستئین به مایع منی در غلظتهای ۶ میلیمولار میتواند به مایع شدن منی بدون تأثیر منفی بر کیفیت اسپرم کمک کند، که این امر در فرآیند نگهداری اسپرم در شرایط سرد مفید است.
پودر استیل سیستئین و ویتامین C برای چه مواردی استفاده میشود؟
این ترکیب معمولاً برای درمان سرفه و سایر بیماریهای ریوی استفاده میشود. همچنین بهعنوان درمانی برای آنفولانزا، خشکی چشم و برخی دیگر از بیماریها مورد استفاده قرار میگیرد. با این حال، شواهد علمی قوی برای تأیید بسیاری از این موارد مصرف وجود ندارد، و حتی شواهد کافی برای اثبات اثربخشی استیل سیستئین در درمان COVID-19 نیز در دسترس نیست.