درد کشاله ران: دلایل و روشهای درمان آن
هرگاه در ناحیه زیر خط کمربند، به ویژه در محل اتصال اندام تحتانی به تنه، احساس ناراحتی یا درد می کنید، باید در پی علت آن باشید. برخی از این دردها با روش های ساده تسکین می یابند، اما برخی دیگر نیازمند توجه پزشکی جدی هستند. یکی از شایع ترین و مهم ترین این دردها، درد در ناحیه کشاله ران است که می تواند نشانه ای از مشکلات مختلف باشد. در این مقاله، تلاش خواهیم کرد تا به طور جامع به بررسی علل، علائم و روش های درمان درد کشاله ران بپردازیم.
کشاله ران کجاست؟
پیش از آنکه به بررسی دلایل درد در این ناحیه بپردازیم، بهتر است بدانیم که کشاله ران دقیقاً چه قسمتی از بدن است. کشاله ران ناحیه ای بین شکم و قسمت فوقانی پاها است. این ناحیه از انتهای تحتانی شکم آغاز شده و تا بالای ران ها ادامه می یابد. کشاله ران از مجموعه ای از پنج عضله تشکیل شده است که نقش مهمی در حرکت دادن پاها ایفا می کنند. این عضلات عبارتند از:
- عضله نزدیک کننده کوتاه
- عضله نزدیک کننده بلند
- عضله نزدیک کننده بزرگ
- عضله نواری
- عضله شانه ای
درد کشاله ران: علل و علائم
شایع ترین علت درد در ناحیه کشاله ران، کشیدگی یا پارگی عضلات، لیگامان یا تاندون این ناحیه است. این مشکل به ویژه در ورزشکاران مرد شایع تر است. درد ناشی از کشیدگی عضلات امکان دارد به تدریج یا به طور ناگهانی ایجاد شود و با ادامه فعالیت بدنی تشدید گردد.
درد کشاله ران می تواند به شکل های مختلفی از جمله گنگ و یا شارپ یا همان نوک تیز احساس شود. در برخی موارد، درد امکان دارد با گرفتگی عضلات همراه باشد.
درد کشاله ران سمت چپ به چه شکل است؟
احساس ناراحتی در ناحیه کشاله ران چپ می تواند دلایل متعددی داشته باشد. این درد به طور معمول در اثر فعالیت های فیزیکی و ورزشی به وجود می آید. ورزشکاران به ویژه به دلیل کشیدگی یا تحت فشار قرار گرفتن عضلات و تاندون های این ناحیه، بیشتر در معرض این درد هستند. در زنان، درد کشاله ران چپ امکان دارد با درد در تخمدان چپ همراه باشد. برای تشخیص دقیق علت این درد، نیاز به بررسی های پزشکی و تصویربرداری است.
چرا مردان در ناحیه کشاله ران چپ احساس درد می کنند؟
آسیب به ران چپ، شایع ترین علت درد در ناحیه کشاله ران چپ در مردان است. این آسیب اغلب در اثر فعالیت های ورزشی پر تحرک مانند فوتبال، دویدن و ورزش هایی که با تغییر جهت ناگهانی همراه هستند، رخ می دهد. درد در لگن، فشار در کشاله ران و قسمت داخلی ران، درد هنگام بالا بردن زانو و همچنین درد هنگام نزدیک کردن پاها به هم، از علائم رایج این آسیب هستند. کشیدگی عضلات، لیگامان یا تاندون، شایع ترین علت درد کشاله ران در ورزشکاران مرد است.
علت درد کشاله ران چپ در کودکان چیست؟
کشیدگی بیش از حد یا فشار وارد شده به عضلات کشاله ران در کودکان، می تواند باعث ایجاد درد در این ناحیه شود. بازی ها، ورزش ها، پریدن یا افتادن از جمله عواملی هستند که امکان دارد باعث کشیدگی عضلات کشاله ران در کودکان شوند. در صورت آسیب به کشاله ران، کودک هنگام راه رفتن، بلند کردن زانو یا چسباندن پاها به هم احساس درد خواهد کرد. درد شدید پهلوها، دردهای ناگهانی در مفصل، زانو و ران، ضعف در پاها و راه رفتن غیرعادی هم از دیگر علائم این مشکل در کودکان هستند.
درد کشاله ران و زیر شکم سمت چپ
معمولا این گونه دردها به دلیل کشیدگی بیش از حد ماهیچه ها ایجاد می شوند، اما احتمال دارد ناشی از عفونت یا آسیب دیدگی بافت های نرم هم باشد. با توجه به اینکه بعضی از علل درد در کشاله ران خطرناک هستند، مراجعه به پزشک امری ضروری است.
چرا بانوان در ناحیه کشاله ران احساس درد می کنند؟
درد در کشاله ران بانوان را می توان به دو دسته کلی تقسیم کرد:
- دردهای عضلانی: این نوع دردها به دلایل قبلی که ذکر شد، مانند آسیب به ماهیچه ها، رباط ها یا مفاصل به دلیل فعالیت های سنگین و تکراری، ورزش یا حتی تصادفات رخ می دهند.
- دردهای مرتبط با عفونت: این دسته از دردها شامل موارد زیر هستند:
- کیست تخمدان: کیست های کوچک به طور معمول درد ایجاد نمی کنند اما در صورت بزرگ شدن یا پاره شدن می توانند باعث ایجاد درد شوند.
- التهاب لگن: این بیماری زمانی رخ می دهد که باکتری های منتقله از راه جنسی از طریق واژن وارد رحم، لوله های فالوپ یا تخمدان شوند.
- عفونت های آمیزشی: باکتری هایی مانند کلامیدیا و سوزاک می توانند باعث درد در ناحیه کشاله ران شوند.
- عفونت قارچی: عفونت قارچی یک عفونت شایع واژن است که به دلیل رشد بیش از حد قارچ کاندیدا ایجاد می شود.
- عفونت دستگاه ادراری: عفونت دستگاه ادراری می تواند علاوه بر ناحیه کشاله ران، در ناحیه کمر هم احساس شود. در صورت مشکوک شدن به این نوع عفونت، حتماً به پزشک مراجعه کنید زیرا امکان دارد به کلیه ها هم سرایت کند.
چه عواملی باعث ایجاد درد در کشاله ران می شوند؟
دلایل ایجاد درد در کشاله ران بسیار متنوع هستند. در ادامه به بررسی برخی از این علل می پردازیم.
۱. فتق کشاله ران
برآمدگی و بیرون زدگی چربی یا بخشی از روده از محل طبیعی خود در ناحیه تحتانی شکم، ناشی از ضعف یا آسیب دیدگی عضلات این ناحیه، فتق کشاله ران نام دارد. این عارضه به طور معمول به صورت برجستگی در ناحیه کشاله ران یا کیسه بیضه خود را نشان می دهد و حدود ۲۵ درصد از مردان در طول زندگی خود به آن مبتلا می شوند.
در صورت گیر افتادن چربی یا روده در میان عضلات دیواره شکم و قطع جریان خون، وضعیتی خطرناک به نام فتق حبس شده یا خفه شده ایجاد می شود که نیازمند مداخله فوری پزشکی است.
علائم این وضعیت شامل قرمزی، درد ناگهانی در ناحیه برآمدگی، اختلال در دفع مدفوع یا گاز، حالت تهوع، استفراغ، تب و … است. فتق حبس شده یک اورژانس پزشکی محسوب می شود و درمان آن به طور معمول به عمل جراحی نیاز دارد.
۲. پروستاتیت یا التهاب غده پروستات
ورم و عفونت غده پروستات، به عنوان پروستاتیت شناخته می شود. این عارضه علاوه بر ایجاد درد، می تواند منجر به اختلال در ادرار کردن هم شود. در بسیاری از موارد، پروستاتیت به صورت خود به خود بهبود می یابد؛ اما در صورت وجود عفونت، مصرف آنتی بیوتیک برای درمان ضروری است.
۳. اپیدیدیمیت یا التهاب اپیدیدیم
اپیدیدیمیت، تورم و التهاب مجاری اپیدیدیم (مجاری ذخیره اسپرم) است که اغلب ناشی از عفونت می باشد. علائم این عارضه عبارتند از
- درد در یک طرف کیسه بیضه
- درد هنگام ادرار کردن
- تب
- خروج ترشحات شیری رنگ از آلت تناسلی.
۴. ارکیت یا عفونت بیضه
ارکیت، تورم یک یا هر دو بیضه است که به طور معمول در اثر همان عوامل عفونی ایجاد کننده اپیدیدیمیت رخ می دهد. در برخی موارد، افراد به طور همزمان به هر دو عارضه اپیدیدیمیت و ارکیت مبتلا می شوند. ویروس اوریون هم می تواند باعث التهاب بیضه و مشکلات باروری شود. درمان ارکیت باکتریایی به طور معمول با استفاده از آنتی بیوتیک صورت می گیرد.
۵. پیچش بیضه یا تورشن
هنگامی که بیضه در داخل کیسه بیضه به خود می پیچد، به گونه ای که جریان خون به آن قطع می شود، پیچش بیضه رخ می دهد. این وضعیت اورژانسی پزشکی است که با درد شدید در ناحیه کشاله ران همراه است و گویی ضربه شدیدی به لگن وارد شده باشد. اگر این وضعیت به سرعت درمان نشود، امکان دارد بیضه آسیب جدی ببیند یا از بین برود. پیچش بیضه بیشتر در پسران نوجوان مشاهده می شود.
۶. سرطان بیضه
یکی از علائم رایج سرطان بیضه، ایجاد یک توده غیر طبیعی در بیضه است که امکان دارد با درد همراه باشد یا بدون درد باشد. خوشبختانه سرطان بیضه در مراحل اولیه قابل درمان است و تشخیص زودهنگام آن بسیار مهم است.
۷. مشکلات لگنی
درد در ناحیه کشاله ران می تواند نشانه ای از مشکلات مختلفی در لگن باشد، مانند آرتروز یا سایر بیماری های استخوانی. این درد اغلب با نشستن طولانی مدت یا فعالیت های فیزیکی تشدید می شود. درمان های اولیه شامل فیزیوتراپی و داروهای ضد التهاب است، اما در برخی موارد امکان دارد به جراحی نیاز باشد.
۸. سنگ کلیه
سنگ کلیه توده های سختی هستند که از مواد معدنی تشکیل شده اند و در کلیه ها یا مجاری ادراری ایجاد می شوند. این سنگ ها می توانند باعث درد شدید در پهلو، شکم یا کشاله ران شوند. درد ناشی از سنگ کلیه اغلب به صورت موج وار است و امکان دارد به بیضه ها یا نوک آلت تناسلی هم انتشار یابد. درمان سنگ کلیه بسته به اندازه و محل سنگ متفاوت است و امکان دارد شامل دارو درمانی، روش های غیر جراحی یا جراحی باشد.
۹. عفونت کلیه
عفونت کلیه زمانی رخ می دهد که باکتری ها از مثانه به کلیه ها راه پیدا کنند. این عفونت با علائمی مانند درد پهلو، تب، لرز، تکرر ادرار، سوزش ادرار و وجود خون یا چرک در ادرار همراه است. باکتری اشریشیا کلی رایج ترین عامل ایجاد کننده عفونت کلیه است. آنتی بیوتیک ها به طور معمول برای درمان عفونت کلیه استفاده می شوند.
۱۰. سایر دلایل
در ادامه به برخی دلایل دیگر اشاره می کنیم که طبق گفته healthline می توانند موجب درد در ناحیه کشاله ران شوند:
- نکروز آواسکولار: از بین رفتن بافت استخوانی به دلیل محدود شدن خون رسانی به آن قسمت.
- شکستگی آوالژن: شکستگی که در آن بخشی از استخوان که به تاندون یا رباط متصل است، کنده می شود.
- بورسیت: یا التهاب مفصلی که افزایش تولید مایع مفصلی (سینوویال) موجب تورم کیسه های بورسا می شود.
- هیدروسل: تجمع مایع که موجب تورم کیسه ی بیضه می شود.
- آرتروز: از بین رفتن تدریجی غضروف مفصلی است.
- سندرم پیریفورمیس: به دلیل سفت شدن و انقباض عضله ی پیریفورمیس ( عضله کوچکی که در لگن قرار دارد) عصب سیاتیک تحریک شده و باعث ایجاد درد می شود.
- درد عصب سیاتیک: این عصب از کمر شروع شده و تا پاشنه پا می رسد و هر گونه فشاری بر روی آن باعث درد در طول مسیر عصب می شود.
- کیست اپیدیدیم: که با تجمع مایع در بیضه ها اتفاق می افتد.
- شکستگی فشاری: که فشار غیر طبیعی و زیاد به استخوان سالم وارد شده و سبب شکستگی می شود.
- تورم غدد لنفاوی: معمولا عفونت در پا یا اندام تناسلی یا عفونت های سیستمیک باعث تورم این غدد می شوند.
- التهاب تاندون: تاندون مانند یک طناب در امتداد رشته های عضلانی قرار دارد و عضله را به استخوان و غضروف می چسباند.
- عفونت دستگاه ادراری: در عفونت کلیه ها علائمی از جمله درد کمر، پهلو و کشاله ران وجود دارد.
- واریکوسل اولیه: متسع و پیچ خورده شدن وریدهای بالای بیضه ها است، که امکان دارد دو طرفه یا یک طرفه باشد.
- کیست های تخمدانی: عدم تخمک گذاری عامل اصلی ایجاد این کیست ها است.
- بیضه ی متحرک: بیضه در بین شکم و کیسه ی بیضه در حال جابه جایی است.
- پیچ خوردگی مفصل یا پارگی جزئی برخی رباط ها.
- هر گونه توده در کیسه بیضه.
- آبسه و غیره.
دیسک کمر و درد کشاله ران
دیسک کمر و آسیب دیدگی غضروف بین مهره ای و فشردگی عصب در ناحیه کمر، موجب دردی می شود که اغلب به بخش های پایین تر بدن و حتی بیضه ها و کشاله ران سرایت می کند. برای تشخیص دقیق و درمان مناسب دیسک کمر، مراجعه به متخصص ارتوپد ضروری است.
بهترین پماد برای تسکین درد کشاله ران کدام است؟
پمادهای تسکین دهنده درد عضله می توانند برای رفع درد در ناحیه کشاله ران مفید باشند. بسیاری از داروهای موضعی بی حس کننده در داروخانه ها موجود است که برای تسکین درد ناشی از گرفتگی عضلات یا کشیدگی رباط ها در کشاله ران مؤثر هستند. مواد مؤثره این پمادها شامل متیل سالیسیلات و کپسایسین است.
درمان سوزش کشاله ران
سوزش در ناحیه کشاله ران اغلب به دلیل تحت فشار قرار گرفتن عصب ایجاد می شود. پوشیدن لباس های تنگ و چسبان، اضافه وزن و بارداری از جمله عواملی هستند که امکان دارد موجب سوزش کشاله ران شوند. در بسیاری از موارد، این سوزش به مرور زمان خود به خود برطرف می شود. با این حال، کاهش وزن و استفاده از لباس های گشاد می تواند به تسریع روند بهبود کمک کند.
درمان درد کشاله ران به علت اصلی درد بستگی دارد. در بخش های بعدی، به بررسی روش های مختلف درمان این عارضه می پردازیم.
درمان درد کشاله ران سمت راست چطور است؟
روش درمان این عارضه، مانند بسیاری از بیماری ها، به علت اصلی آن بستگی دارد. نخستین گام، مراجعه به پزشک و تشخیص دقیق علت درد است. اگر این درد ناشی از فعالیت بدنی شدید و فشار بر عضلات باشد، در اکثر موارد با استراحت کافی، مصرف داروهای مسکن و گذشت زمان، به تدریج بهبود می یابد. با این حال، اگر درد شدت یافت و بهبود نیافت، مراجعه به پزشک ضروری است.
در صورتی که درد کشاله ران با علائمی نظیر سرگیجه، تب و حالت تهوع همراه باشد، باید سریعاً به پزشک مراجعه کنید؛ زیرا امکان دارد نشانه ای از پارگی کیست تخمدان باشد. بنابراین، توجه به سایر علائم به همراه درد کشاله ران بسیار مهم است.
آیا درمان خانگی برای درمان درد کشاله ران وجود دارد؟
درمان های خانگی متنوعی برای درمان درد کشاله ران وجود دارد. اگر درد ناشی از کشیدگی یا دررفتگی عضلات باشد، درمان های خانگی به طور معمول مؤثر هستند.
به نکات مهم زیر توجه داشته باشید:
- استراحت: به مدت دو تا سه هفته از فعالیت های سنگین پرهیز کنید تا بدن فرصت ترمیم پیدا کند.
- داروهای ضد درد: مصرف داروهایی مانند استامینوفن می تواند به کاهش درد و ناراحتی کمک کند.
- کمپرس سرد: استفاده از کمپرس یخ به مدت ۲۰ دقیقه چندین بار در روز، التهاب را کاهش می دهد.
درمان های پزشکی برای درد کشاله ران
در صورتی که علت درد، شکستگی استخوان یا فتق کشاله ران باشد، جراحی تنها راه درمان است. اگر درد ناشی از کشیدگی عضلات با درمان های خانگی بهبود نیابد، پزشک امکان دارد داروهای ضدالتهاب تجویز کند. در صورت عدم پاسخ به درمان دارویی، بیمار به فیزیوتراپ ارجاع داده می شود.
جلوگیری از درد ناحیه کشاله ران
چند نکته مفید از وب سایت معتبر وب ام دی برای پیشگیری از درد در ناحیه کشاله ران ارائه شده است:
- انجام حرکات ورزشی به آرامی و با احتیاط، به ویژه برای ورزشکاران.
- گرم کردن بدن پیش از شروع فعالیت بدنی.
- نگه داشتن وزن بدن در محدوده سالم.
- با احتیاط و مراقبت بلند کردن اجسام سنگین برای پیشگیری از بروز فتق.
جمع بندی و راهنمای برای مراجعه به پزشک
در صورت مواجهه با هر یک از علائم زیر، توصیه می شود به پزشک عمومی مراجعه کرده یا از مشاوره آنلاین با پزشک استفاده کنید:
- درد شدید در ناحیه کشاله ران که با گذشت چند روز التیام پیدا نکند.
- وجود تورم یا برآمدگی در بیضه یا اطراف آن.
- درد پهلو که به کشاله ران و بیضه ها گسترش یابد.
- مشاهده خون در ادرار.
- در صورتی که درد بسیار شدید باشد یا همراه با تب، لرز و حالت تهوع باشد، به اورژانس مراجعه کنید.
لیست پزشکان مرتبط:
- خدامراد جمشیدیمتخصص جراح استخوان و مفاصل (ارتوپد) | تهران
- رضا شهریار کامرانیمتخصص جراح استخوان و مفاصل (ارتوپد) | تهران
- سید رامین حاج زرگر باشیفوق تخصص جراح استخوان و مفاصل (ارتوپد) | تهران
- غلامعلی عکاشهمتخصص جراح استخوان و مفاصل (ارتوپد) | تهران
- خلیل اله ناظممتخصص جراح استخوان و مفاصل (ارتوپد) | تهران
- مهرداد مستحفظمتخصص جراح استخوان و مفاصل (ارتوپد) | تهران
- بهرام بدوحیمتخصص جراح استخوان و مفاصل (ارتوپد) | تهران
- پیمان هاشمیمتخصص جراح استخوان و مفاصل (ارتوپد) | تهران
- فرزام مکرمیمتخصص و فوق تخصص جراحی ستون فقرات و متخصص ارتوپدی | تهران
- محمد رضا حاتمیمتخصص جراح استخوان و مفاصل (ارتوپد) | تهران