داروی فلوواستاتین چیست؟ نحوه مصرف و عوارض آن
قرص فلوواستاتین، دارویی است که برای کاهش چربی های مضر خون و افزایش چربی های مفید به کار می رود. این دارو از تشکیل رسوبات چربی در رگ ها جلوگیری می کند و خطر بیماری های قلبی را کاهش می دهد. این دارو برای بزرگسالان و کودکان بالای ده سال تجویز می شود. اگر قصد دارید از این دارو استفاده کنید، حتماً با پزشک خود مشورت نمایید.
داروی فلوواستاتین چیست؟
فلوواستاتین دارویی است که برای کاهش سطح بالای کلسترول خون و پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی تجویز می شود. این دارو با کاهش میزان لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL) که به عنوان کلسترول بد شناخته می شود، عمل می کند. علاوه بر این، فلوواستاتین می تواند سطح تری گلیسیرید خون را هم کاهش دهد.
از دیگر کاربردهای فلوواستاتین می توان به کاهش گرفتگی رگ های خونی و درمان یک بیماری ارثی نادر به نام هیپوکلسترولمی هتروزیگوت در کودکان ۱۰ تا ۱۷ ساله اشاره نمود. در این بیماری، بدن قادر به دفع طبیعی کلسترول نیست. پزشک به طور معمول برای کاهش سطح کلسترول بد، علاوه بر تغییر سبک زندگی، رژیم غذایی، ورزش و کاهش وزن، مصرف فلوواستاتین را هم توصیه می کند.
Fluvastatin is a member of the statin drug class, used to treat hypercholesterolemia and to prevent cardiovascular disease. It was patented in 1982 and approved for medical use in 1994. It is on the World Health Organization’s List of Essential Medicines. Wikipedia
فلوواستاتین یکی از اعضای گروه دارویی استاتین است که برای درمان هیپرکلسترولمی و پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی استفاده می شود. این دارو در سال 1982 ثبت اختراع شد و در سال 1994 برای استفاده پزشکی تأیید شد. در فهرست داروهای ضروری سازمان بهداشت جهانی قرار دارد.
نحوه مصرف فلوواستاتین
دوز مصرفی و نحوه مصرف فلوواستاتین باید تحت نظر پزشک تعیین شود. خوددرمانی با این دارو به هیچ عنوان توصیه نمی شود. پزشک با توجه به شرایط بیمار و شدت بیماری، دوز مناسب و مدت زمان مصرف دارو را تعیین خواهد کرد. علاوه بر مصرف دارو، رعایت یک رژیم غذایی سالم و کم چرب، انجام فعالیت بدنی منظم و کنترل وزن، از جمله عواملی هستند که در کنار فلوواستاتین به کنترل سطح چربی خون کمک می کنند.
این داروی مهم را بایستی به طور منظم و دقیق، مطابق دستور پزشک، همراه یا بدون وعده غذایی مصرف نمود. به منظور کاهش احتمال آسیب به کبد، پرهیز از نوشیدنی های الکلی در طول دوره درمان بسیار توصیه می شود. دوز مصرفی این دارو برای هر فرد، با توجه به شرایط خاص او، متغیر بوده و توسط پزشک تعیین می گردد.
متن انگلیسی:
Do not open the capsule before taking it. Swallow the extended-release tablet whole. Do not crush, break, or chew it. mayoclinic
پیش از مصرف کپسول را باز ننمایید. قرص پیوسته رهش (طولانی اثر) را کامل قورت بدهید. از خرد کردن، شکستن یا جویدن آن اجتناب کنید.
موارد مصرف داروی فلوواستاتین
اثر اصلی داروی فلوواستاتین، مهار کنترل آنزیم ردوکتاز ۳ـ هیدروکسی ۳ـ متیل گلوتاریل کوآنزیم است که نقش کلیدی در ساخت کلسترول در کبد ایفا می کند. در صورتی که سطح چربی خون بالا باشد، این دارو می تواند برای درمان آن تجویز شود. فلوواستاتین از بیماری هایی مانند تصلب شرایین و تنگ شدن رگ ها که ناشی از تجمع چربی در رگ ها هستند، پیشگیری می کند.
از دیگر کاربردهای این دارو می توان به پیشگیری از بیماری های قلبی و عروقی و درمان ناراحتی های قلبی در افرادی که در معرض خطر بالای بیماری های قلبی هستند، اشاره کرد. به طور خلاصه، موارد مصرف داروی فلوواستاتین عبارتند از:
- آترواسکلروزیس (تصلب شراین)
- هایپرکلسترولمی فامیلی هتروژن در کودکان
- کاهش کلسترول تام، آپوپروتئینB
- کاهش تری گلیسیرید و افزایش سطح HD
- جلوگیری ثانویه از وقایع کرونری
Fluvastatin is used together with a proper diet to lower high cholesterol and triglycerides (fats) in the blood. mayoclinic
از موارد استفاده از داروی فلوواستاتین، کاهش کلسترول و تری گلیسیرید (چربی) بالای خون است که در کنار رژیم غذایی مناسب تجویز می گردد.
مقدار مصرف داروی فلوواستاتین
مقدار داروی فلوواستاتین که برای هر بیمار تجویز می شود، متفاوت است و باید دقیقاً طبق دستور پزشک یا برچسب روی دارو مصرف شود. به طور معمول، تغییر در میزان مصرف دارو تنها با تجویز پزشک امکان پذیر است. بسته به اینکه دارو برای چه بیماری تجویز شده باشد، تعداد قرص هایی که در هر روز مصرف می شود، فاصله بین هر نوبت مصرف و مدت زمان کل درمان متفاوت خواهد بود.
برای درمان کلسترول بالا و کاهش سریع چربی خون در بزرگسالان، به طور معمول روزانه یک کپسول ۲۰ تا ۴۰ میلی گرمی یا گاهی دو بار در روز تجویز می شود. برای کودکان ۱۰ تا ۱۶ سال، روزانه یک کپسول ۲۰ میلی گرمی کافی است.
در کودکان زیر ۱۰ سال، مقدار و روش مصرف دارو توسط پزشک تعیین می شود. برای بزرگسالان، مقدار ۸۰ میلی گرمی در روز و برای کودکان ۱۰ تا ۱۶ سال، مقدار ۸۰ میلی گرمی در روز معمول است. مقدار و روش مصرف دارو برای کودکان زیر ۱۰ سال هم توسط پزشک تعیین خواهد شد.
اثرات جانبی داروی فلوواستاتین
یکی از شایع ترین عوارض جانبی این دارو، واکنش آلرژیک است که امکان دارد با علائمی مانند تورم زیر پوست، تنگی نفس و تورم صورت، لب ها، دهان یا گلو همراه باشد. در موارد نادر، امکان دارد فرد دچار اختلال در بافت های عضلانی اسکلتی شود که منجر به نارسایی کلیه ها شود. اگر پس از مصرف دارو علائمی مانند درد بدون دلیل، ضعف و حساسیت همراه با تب، خستگی شدید یا تیره شدن رنگ ادرار را تجربه کردید، حتماً به پزشک مراجعه کنید.
عوارض جانبی دیگری که نیاز به توجه جدی دارند عبارتند از:
- ضعف عضلانی در ناحیه باسن، شانه ها، کمر و گردن
- مشکل در حرکت دادن و بلند کردن دست ها یا ایستادن
- علائم اختلال کلیوی مانند کاهش یا عدم دفع ادرار، درد یا مشکل در دفع ادرار، تورم پاها یا مچ پا، احساس خستگی و تنگی نفس
- مشکلات کبدی مانند درد در قسمت فوقانی شکم، کاهش اشتها، خستگی، تیره شدن رنگ مدفوع، زرد شدن پوست یا چشم ها
- درد معده
- حالت تهوع
- سوءهاضمه
- موارد منع مصرف و احتیاط در مصرف داروی فلوواستاتین
اگرچه داروی فلوواستاتین برای کاهش چربی بد خون تجویز می شود، اما در برخی افراد مصرف آن ممنوع است. اگر شرایط زیر را دارید، حتماً پزشک خود را در جریان قرار دهید:
- سابقه مصرف بیش از حد الکل
- بیماری زمینه ای
- سابقه ابتلا به دیابت یا بیماری کبدی در خانواده
- اختلال کلیوی یا غدد درون ریز
- افت فشار خون
- کم کاری تیروئید
- سابقه جراحی سنگین
- سابقه آسیب دیدگی شدید یا تروما
- اختلال متابولیک
- عفونت خونی شدید
- بیماری کبدی
مصرف داروی فلوواستاتین در دوران بارداری
مصرف داروی فلوواستاتین در دوران بارداری توصیه نمی شود زیرا برای جنین خطرناک است و امکان دارد باعث ایجاد مشکلات در دوران بارداری شود. به طور معمول، به زنانی که این دارو را مصرف می کنند توصیه می شود که در طول درمان باردار نشوند. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره روش های پیشگیری از بارداری ایمن در طول درمان، با پزشک خود مشورت کنید. اگر در طول مصرف دارو باردار شدید، باید بلافاصله مصرف دارو را قطع کرده و به پزشک خود اطلاع دهید.
مصرف داروی فلوواستاتین در دوره شیردهی
بررسی های علمی نشان داده اند که استفاده از داروی فلوواستاتین در دوران شیردهی می تواند اثرات نامطلوبی بر نوزاد بگذارد. بنابراین، به مادران شیرده توصیه می شود که در طول درمان با این دارو، از شیر دادن به نوزاد خودداری کنند یا با پزشک مشورت نمایند تا داروی جایگزینی مناسب تجویز گردد.
تداخلات دارویی فلوواستاتین
در صورت مصرف همزمان داروی فلوواستاتین با سایر داروها، حتماً پزشک خود را مطلع سازید تا احتمال بروز واکنش های نامطلوب دارویی به حداقل برسد. مصرف همزمان داروهای زیر با فلوواستاتین به هیچ عنوان توصیه نمی شود:
- سیکلوسپورپن، جمفیبروزیل، آنتی بیوتیک های ماکرولیدی (اریترومایسین) و نیاسین
- سایمتیدین، سیکلوسپورین، فلوکونازول، امپرازول و رانیتیدین
- دیکلوفناک، دیگوکسین و گلی بوراید و هیدانتوئین
- ریفامپین
- وارفارین
- کلستیرامین
- تداخلات با تست های آزمایشگاهی
اطلاعات جامع در مورد داروی فلوواستاتین
جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص داروی فلوواستاتین، می توانید به جدول اطلاعات دارویی مراجعه نمایید.
شکل دارویی | عوارض | تداخل دارویی |
کپسول ۲۰ میلی گرم | سردرد | دیگر داروهای کلسترول |
کپسول ۴۰ میلی گرم | اسهال | داروهای آنتی بیوتیک |
قرص ۸۰ میلی گرم | درد خفیف معده | داروهای ضد قارچ |
درد در سینوس ها | داروهای دیابت | |
سخت خوابیدن | داروی تشنج | |
تنگی نفس | داروی درمان اسید اضافی معده یا زخم معده | |
بدن درد بی دلیل | ||
ادرار دردناک | ||
درد مفاصل | ||
پایین آمدن میل جنسی | ||
تغییرات خلقی |
شکل های دارویی فلوواستاتین
داروی فلوواستاتین به صورت دو نوع جامد خوراکی، قرص و کپسول، در بازار دارویی موجود است. قرص ها به طور معمول حاوی ۸۰ میلی گرم و کپسول ها ۲۰ یا ۴۰ میلی گرم ماده مؤثر هستند.
نحوه عملکرد فلوواستاتین
فلوواستاتین با افزایش سطح کلسترول خوب (HDL) در خون و کاهش سطح کلسترول بد (LDL)، به تنظیم چربی خون کمک می کند. این دارو همچنین تعداد گیرنده های LDL را در سلول ها افزایش می دهد که منجر به جذب بیشتر چربی ناسالم از پلاسما و دفع آن می شود.
جمع بندی و راهنمای مراجعه به دکتر
فلوواستاتین یکی از داروهای گروه استاتین است که تولید کلسترول در کبد را مهار می کند. برای کسب بهترین نتیجه، مصرف این دارو باید با تغییر سبک زندگی، از جمله ورزش منظم، تغذیه سالم و کاهش وزن، همراه باشد.
بسیار مهم است که دوز و نحوه مصرف فلوواستاتین دقیقاً مطابق دستور پزشک باشد. قبل از شروع درمان، پزشک را از تمام بیماری های قبلی و داروهای دیگری که مصرف می کنید، آگاه سازید.
مصرف بیش از حد فلوواستاتین می تواند باعث مسمومیت شود. در صورت فراموش کردن یک نوبت مصرف، به محض یادآوری آن را مصرف کنید مگر اینکه زمان مصرف نوبت بعدی نزدیک باشد. در این صورت، از مصرف نوبت فراموش شده صرف نظر کنید و برنامه دارویی خود را به روال معمول ادامه دهید. هرگز برای جبران نوبت فراموش شده، دوز دارو را دو برابر نکنید.
فلوواستاتین با بسیاری از داروهای دیگر تداخل دارد و امکان دارد باعث بروز عوارض جانبی جدی، مانند مشکلات عضلانی، شود. به یاد داشته باشید که تأثیر کامل این دارو زمانی حاصل می شود که همراه با رژیم غذایی مناسب، پرهیز از غذاهای چرب و الکل، و کاهش وزن باشد.
سوالات متداول
آیا فلوواستاتین به کاهش وزن کمک می کند؟
مصرف داروهای حاوی استاتین امکان دارد به طور غیرمستقیم منجر به افزایش وزن شود، زیرا امکان دارد اشتها را افزایش داده و در نتیجه کالری دریافتی بیشتر شود.
اگر یک نوبت مصرف دارو را فراموش کنم، چه باید بکنم؟
به محض یادآوری، دوز فراموش شده را استفاده کنید. اما چنانچه زمان مصرف دوز بعدی نزدیک باشد، دوز فراموش شده را رها کرده و طبق برنامه معمول خود به مصرف دارو ادامه دهید.
هنگام مصرف فلوواستاتین از چه چیزهایی باید پرهیز کنم؟
مصرف نوشیدنی های الکلی و غذاهای پرچرب، آماده و فرآوری شده در زمان مصرف فلوواستاتین توصیه نمی شود.
آیا کپسول فلوواستاتین برای کاهش چربی خون موثر است؟
فلوواستاتین به دلیل توانایی بالایش در کاهش جذب کلسترول در بدن، دارویی موثر برای کاهش سطح کلسترول خون (کلسترول بد) محسوب می شود.