درمان خانگی فلج صورت در طب سنتی
ایا درمان خانگی فلج صورت در طب سنتی امکان پذیر است؟
در طب سنتی، فلج صورت که به آن فلج بل نیز گفته میشود، به حالتی اشاره دارد که در آن عصب هفتم جمجمه دچار اختلال شده و منجر به فلجی در یک طرف صورت میگردد. بیماران ممکن است با مشکلاتی نظیر ناتوانی در بستن چشم، افتادگی پلک، و کجی لبخند روبرو شوند. این مطلب جنبه آموزشی و اطلاع رسانی دارد، در صورت مشکل به دکتر مغز و اعصاب مراجعه کنید.
به زعم کارشناسان طب سنتی، فلج بل ممکن است بر اثر ورود باد سرد خارجی به کانالهای صورت و نیز کمبود انرژی ذاتی فرد رخ دهد. در حالی که پزشکان مدرن، عللی چون عفونتهای ویروسی مانند مننژیت یا هرپس سیمپلکس، آنفولانزا، سردرد، عفونتهای مزمن گوش میانی، فشار خون بالا، دیابت، سارکوئیدوز، تومورها، بیماری لایم، و آسیبهای فیزیکی را به عنوان عوامل موثر در بروز این اختلال میشناسند.
متخصصان طب سنتی تاکید دارند که در صورت عدم درمان فلج بل ظرف ۶ ماه، احتمال بهبودی به شدت کاهش مییابد. آنها پیشنهاد میکنند که درمانهایی نظیر طب سوزنی، روشهای خانگی، ورزشهای مخصوص، و مصرف مواد غذایی مفید میتوانند به بهبودی کمک کنند. همچنین، توصیه میشود که از راهکارهای طب سنتی استفاده شود، زیرا این روشها معمولاً با خطرات و عوارض جانبی کمتری نسبت به درمانهای مدرن همراه هستند. تقریباً ۳۰ درصد از بیماران مبتلا به فلج بل با عوارض طولانیمدت دست و پنجه نرم میکنند، بنابراین استفاده از روشهای طب سنتی میتواند یک گزینه مفید باشد.
درمان خانگی فلج صورت
با توجه به اینکه درمان مشخصی برای فلج بل معرفی نشده است، مهم است که با اصلاح سبک زندگی خود، به سمت بهبودی گام بردارید. این شامل دانستن نوع تغذیهای که به بهبودی کمک میکند و همچنین یادگیری روشهایی برای تقویت عضلات صورت آسیبدیده است. در ادامه، نکاتی را در مورد این راهکارها بیان خواهیم کرد.
مواد غذایی مفید برای فلج بل
برای بهبود شرایط فلج بل، اولین قدم تغییر در رژیم غذایی است. افزودن میوهها، سبزیجات، آجیل، دانهها و منابع پروتئین سالم به وعدههای غذایی روزانه توصیه میشود. این مواد غذایی حاوی آنزیمها، پروبیوتیکها، پریبیوتیکها، پروتئینها، کربوهیدراتها، چربیهای سالم، ویتامینها و مواد معدنی هستند که برای تقویت سیستم ایمنی و عضلات صورت و اعصاب ضروری میباشند.
ویتامینهای B12 و B6 برای عملکرد مناسب سیستم عصبی حیاتی هستند و در بهبود سلامت چشم نقش دارند، که این امر در بهبود علائم فلج بل موثر است. دوز توصیهشده روزانه ویتامین B6 برای افراد بین ۱۹ تا ۵۰ سال حدود ۱.۳ تا ۱.۷ میلیگرم است که میتوان از منابعی مانند بوقلمون، مرغ، بلدرچین، گوشت گاو و بره، ماهی تن، ماهی مرکب، سیبزمینی، انار، آووکادو، هویج و موز به دست آورد.
دوز توصیهشده روزانه ویتامین B12 برای افراد بین ۱۹ تا ۶۴ سال، ۱۰۰۰ میکروگرم است. منابع غذایی ویتامین B12 شامل جگر گاو، ساردین، ماهی آزاد، ماهی تن، صدف، کشک، پنیر و تخممرغ میباشند.
زینک (روی) نیز برای ترمیم عصبهای آسیبدیده و تقویت عضلات صورت مفید است. این ماده معدنی را میتوان از مغزها، دانهها، میوهها و سبزیجات به دست آورد. اسفناج، دانه کتان، تخم کدو تنبل، لوبیا قرمز، کینوآ، برنج قهوهای، نخود، بادام هندی و غلات کامل منابع غنی از روی هستند.
مطالعات اخیر نشان دادهاند که میوه آقطی سیاه یا انگور کولی خواص ضدویروسی و ضدالتهابی دارد که میتواند به کاهش التهاب اعصاب صورت و بهبود گردش خون در عضلات صورت کمک کند. استفاده از چای یا شربت میوه آقطی، و همچنین کرمها، پمادها و ژلهای حاوی این میوه برای ماساژ و بهبود موضعی عضلات صورت میتواند مفید باشد.
ورزشهای خانگی فلج بلز
فیزیوتراپی و تمرینات مخصوص میتوانند در افزایش قدرت عضلانی و بازیابی هماهنگی اعضای صورت در افراد مبتلا به فلج بل موثر باشند. توصیه میشود که این تمرینات روزانه سه تا چهار بار و هر بار تا ۳۰ دفعه تکرار شوند.
پیش از شروع تمرینات، دستها و صورت خود را به خوبی بشویید. سپس، صورت خود را با روغنهای ضروری مانند روغن زیتون یا روغن کرچک چرب کنید تا از تحریک پوست جلوگیری شود. این روغنها همچنین به افزایش گردش خون، مبارزه با عفونتها، تخلیه لنف و بهبود وضعیت اعصاب و عضلات صورت کمک میکنند.
با استفاده از انگشتان، به آرامی به تمام قسمتهای صورت (پیشانی، ابروها، بینی، گونهها و دهان) فشار دهید و سعی کنید عضلات افتاده را به آرامی به سمت بالا بکشید.
برای تقویت عضلات بینی، میتوانید یکی از سوراخهای بینی را بسته و سپس بینی خود را باد کنید، در حالی که سعی میکنید ابروهای خود را بالا ببرید. همچنین، تمرین کنید که چشمهای خود را برای ۵ ثانیه باز و بسته کنید و به تدریج مدت زمان انجام این تمرینات را افزایش دهید.
در مقالات دیگری که درباره درمان فلج صورت با فیزیوتراپی و تمرینات مناسب فلج بلز نوشته شده، نکات مفیدی در مورد تمرینات ویژه فلج بل و سایر روشهای درمانی در خانه آورده شده است. مطالعه این مقالات میتواند اطلاعات بیشتری در اختیار شما قرار دهد.
فلج بل و طب سنتی
هنگامی که برای درمان فلج صورت به روشهای طب سنتی به یک متخصص مراجعه میکنید، اغلب توصیههایی فراتر از درمانهای خانگی شامل طب سوزنی و استفاده از داروهای گیاهی خاص مطرح میشود. طب سوزنی که سابقهای چند هزار ساله در کمک به بهبود فلج بل دارد، با هدف دفع باد، رفع رطوبت و تقویت جریان خون در صورت به کار میرود.
مطالعات نشان دادهاند که جلسات منظم طب سوزنی، که معمولاً یک یا دو بار در هفته توصیه میشود، میتوانند به آرامش بیمار، تسریع روند بهبودی و بهبود عملکرد اعصاب صورت کمک کنند. در ادامه، به توضیحات بیشتری در این زمینه خواهیم پرداخت.
شواهد علمی مرتبط با درمان فلج صورت با طب سوزنی
فلج بل معمولاً زمانی رخ میدهد که عصب صورت دچار التهاب یا فشردگی میشود. برخی تحقیقات پیشنهاد میکنند که طب سوزنی ممکن است با مهار برخی مولکولها، ایجاد تغییرات در هورمونها یا شل کردن بافتهای همبند، به کاهش التهاب و درمان فلج بل در طب سنتی کمک کند.
یک مطالعه در سال ۲۰۱۵ بر روی ۱۵۴۱ بیمار نشان داد که طب سوزنی ممکن است در مرحله حاد فلج بل، که هفت روز اول پس از بروز علائم است، از درمانهای دارویی موثرتر باشد. این روش درمانی به نظر بیخطر است و تا به حال گزارشی مبنی بر آسیبرسانی آن وجود ندارد. بر اساس این مطالعات، معمولاً حداقل ۱۰ جلسه درمانی برای دستیابی به نتایج مطلوب توصیه میشود.
داروهای گیاهی برای درمان فلج عصب بل در طب سنتی
گل مخروطی بنفش، که با نام اکیناسه نیز شناخته میشود، دارای خواص ضدالتهابی و ضدویروسی است و میتواند در کنترل علائم و درمان فلج بل به روشهای طب سنتی مفید باشد. توصیه میشود که برای هر کیلوگرم از وزن بدن، حدود ۱۰ میلیگرم از عصاره این گیاه به مدت ۱۰ روز مصرف گردد.
به تازگی، محققان به خواص مثبت گیاهانی مانند سداب، انیسون، مرزنگوش و گل سرخ در درمان فلج عصب صورت در طب سنتی پی بردهاند. توصیه میشود که حدود ۲۵ گرم از عصاره این گیاهان را به همراه عسل و آب مصرف نمایید.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
در صورت بروز علائم فلج بل که در این مقاله ذکر شده، توصیه میشود فوراً به پزشک مراجعه نمایید.میتوانید مشکلات خود را بیان کرده و از مشاوره آنلاین با متخصصان برجسته طب سنتی یا پزشکان مغز و اعصاب برای درمان بهرهمند شوید.
در این بخش، به پرسشهای رایج درباره درمان فلج بل با استفاده از روشهای طب سنتی پاسخ داده میشود.
شما میتوانید پاسخهایی برای برخی از سوالات و دغدغههای خود در این زمینه بیابید.
- آیا درمان فلج بلز با طب سنتی امکان پذیر است؟ بله، شواهد بالینی و تحقیقات علمی از اثربخشی روشهایی مانند طب سوزنی و ماساژ درمانی در درمان فلج بل در طب سنتی حمایت میکنند.
- درمان فلج بل صورت کودکان و فلج صورت در بارداری به چه صورت است؟ کودکان ممکن است به دلایلی مانند حساسیت به داروها، تشنج، اختلالات خواب، و آسیبهای مغزی به فلج بل مبتلا شوند. زنان باردار نیز ممکن است به علت عواملی چون افزایش فشار خون مرتبط با بارداری، بیماریهای ویروسی، و استرس مربوط به دوران بارداری، به ویژه در سه ماهه سوم و یا در هفته اول پس از زایمان، دچار فلج صورت شوند. با توجه به محدودیتهای مصرف دارویی در این گروهها، استفاده از روشهای درمانی طب سنتی برای فلج عصب صورت توصیه میشود.
- برای درمان فلج بلز باید به کدام متخصص مراجعه کرد؟ در کنار مشورت با پزشک مغز و اعصاب، میتوانید از دانش و تجربه متخصصان طب سنتی برای درمان فلج صورت نیز بهره ببرید.
لیست پزشکان مرتبط:
- مهدی سخابخشمتخصص مغز و اعصاب (نورولوژی) | تهران
- بابک زمانیمتخصص مغز و اعصاب (نورولوژی) | تهران
- رویا ابوالفضلیمتخصص مغز و اعصاب (نورولوژی) | تهران
- علیرضا رنجبر نائینیمتخصص مغز و اعصاب (نورولوژی) | تهران
- سید سهراب هاشمی فشارکیمتخصص مغز و اعصاب (نورولوژی) | تهران
- اکبر سلطان زادهمتخصص مغز و اعصاب (نورولوژی) | تهران
- ساناز معصومیمتخصص مغز و اعصاب (نورولوژی) | تهران
- کلینیک مغز و اعصاب نورالیکلینیک مغز و اعصاب و نوروساینس | تهران
- شیرین بهبهانیمتخصص مغز و اعصاب (نورولوژی) | تهران
- احمد قمی فرمتخصص مغز و اعصاب و ستون فقرات | تهران
دکتر بابک زمانی اصلاااااا کارش خوب نیست بدون اینکه از من نوار عصب صورت بگیره بهم پردنیزولون داد گفت بخور خوب میشی و فیزیوتراپی هم برو پیش منم دیگه نیا انقدر به خودش مطمئن بود
بعد ۱ماه فیزیوتراپی رفتن دیدم هیچ خوب نشدم و تغییری نکردم رفتم پیش دکتر دیگه نوار عصب گرفتم گفت کلا تو هیچی از عصب ۷ صورتت نمونده و من جراحی پیوند عصب صورت انجام دادم که اگر زودتر تشخیص داده بود بابک زمانی عملکرد بهتری میتونستم داشته باشم و به بیماریم خیلی زمان خورد الان بعد ۶ماه با اینکه جراحی شدم همچنان درگیر بیماری هستم