اگر به آرتروز مبتلا هستید، این خوراکیها برای تسکین درد مفاصلتان معجزه میکنند
تغذیه نقش مهمی در کنترل و کاهش علائم آرتروز دارد. همانطور که برای بسیاری از بیماریها، رژیم غذایی صحیح میتواند روند بهبود را تسریع کند، در مورد آرتروز هم انتخاب مواد غذایی مناسب، به تقویت مفاصل، کاهش التهاب و بالا بردن قدرت دفاعی بدن کمک شایانی خواهد کرد.
اگر درد مفاصل امانتان را بریده یا میخواهید از بروز آرتروز در آینده پیشگیری کنید، این راهنمای تغذیهای را از دست ندهید.
تقویت مفاصل با ویتامینها و مواد معدنی ضروری
آرتروز بهطور مستقیم غضروفها و مفاصل را تحت تأثیر قرار میدهد و اختلال در متابولیسم استخوانی را بهدنبال دارد. به همین دلیل، دریافت کلسیم، ویتامین C، ویتامین D و K برای حفظ سلامت مفاصل و کاهش دردها اهمیت زیادی دارد.
برخلاف تصور رایج، فقط لبنیات پرچرب منبع کلسیم نیستند. ماهی ساردین، بادام، کشمش، کلم بروکسل، بروکلی، کلم برگ، کلم چینی و حتی برخی از آبهای معدنی نیز سرشار از کلسیماند. ترکیب کلسیم با ویتامین C باعث جذب بهتر این ماده معدنی و تسکین درد مفاصل میشود.
غذاهای مفید برای کاهش درد آرتروز
بسیاری از سبزیجات و میوهها نهتنها منبع کلسیماند، بلکه حاوی آنتیاکسیدانهایی هستند که از تخریب سلولی و افزایش التهاب جلوگیری میکنند. برای مثال، فقط ۱۰۰ گرم کلم چینی، کلسیمی برابر با یک لیوان شیر دارد، اما بهعلاوه آن، آنتیاکسیدان هم دریافت میکنید.
پتاسیم هم از دیگر مواد معدنی مفید در کنترل علائم آرتروز است که در میوهها و سبزیجات تازه به وفور یافت میشود. این عنصر، از دفع کلسیم جلوگیری کرده و تعادل اسیدی بدن را تنظیم میکند.
چربیهای مفید را وارد رژیمتان کنید
همه چربیها بد نیستند! در واقع، چربیهای مفیدی مانند امگا ۳ میتوانند با التهابها مقابله کنند. برای رسیدن به این تعادل، استفاده از روغن زیتون و کلزا در آشپزی پیشنهاد میشود و مصرف چربیهای اشباع مانند کره، گوشتهای چرب و لبنیات پرچرب باید محدود گردد.
ماهیهایی مانند ساردین، سالمون، تن، ماکرو منبعی عالی از امگا ۳ هستند و مصرف ۲ تا ۳ بار در هفته آنها توصیه میشود.
اضافه وزن؛ دشمن شماره یک مفاصل
هر یک کیلوگرم اضافه وزن، فشاری چند برابر به زانوها و مفاصل وارد میکند. پس اگر دچار اضافه وزن هستید، یکی از بهترین راهها برای کاهش درد مفاصل، کاهش وزن است.
مواد غذاییای که باید مصرف آنها را کاهش دهید شامل موارد زیر است:
- نان و آرد بدون سبوس
- غلات صبحانهی فرآوریشده
- سیبزمینی سرخکرده
- شیرینیجات و خوراکیهای پرشکر
در عوض، رژیم غذاییتان را با میوهها، سبزیجات و پروتئینهای گیاهی مانند حبوبات و سویا غنی کنید.
قدرت آنتیاکسیدانها در کاهش التهاب مفاصل
رادیکالهای آزاد در بدن با افزایش التهاب و تسریع روند پیری سلولی، دردهای مفصلی را تشدید میکنند. اما مصرف آنتیاکسیدانها مانند ویتامین C، E، پلیفنولها و کاروتنوئیدها، میتواند بدن را در برابر این مولکولهای مضر محافظت کند.
منابع عالی آنتیاکسیدانها:
میوهها:
- توتفرنگی
- تمشک، شاهتوت، آلو
- گیلاس، انگور سیاه
- کیوی، آناناس، خرما
سبزیجات:
- انواع کلم (قرمز، برگ، بروکسل، گلکلم، بروکلی)
- ترب سیاه، شلغم، ترب کوهی
- اسفناج، کرفس، سیر
- گوجهفرنگی، آرتیشو، فلفل دلمهای
یک رژیم ضد آرتروز را چطور شروع کنیم؟
برای یک دوره پاکسازی مفاصل میتوانید مصرف کلم را در برنامه روزانه بگنجانید. بهطور مثال:
- روزانه ۲۰۰ گرم کلم خام و ۲۰۰ گرم پخته مصرف کنید.
- یک لیوان آب کلم قرمز نیز میتواند در کاهش التهاب مفاصل مؤثر باشد.
همچنین استفاده منظم از تخم کتان، انواع مغزها (بادام، گردو)، چای سبز و حبوبات به تأمین آنتیاکسیدانها و اسیدهای چرب مفید کمک میکند.
توجه: از مصرف بیشازحد روغن آفتابگردان، ذرت و هسته انگور پرهیز کنید؛ این روغنها میتوانند تعادل چربی بدن را به هم بزنند.
سخن پایانی
داشتن تغذیه سالم نهتنها به پیشگیری از بروز آرتروز کمک میکند، بلکه در کاهش دردها و التهابهای ناشی از آن نیز بسیار مؤثر است. با رعایت نکات تغذیهای و انتخاب مواد غذایی مناسب، میتوانید مفاصل سالمتری داشته باشید و کیفیت زندگی خود را افزایش دهید.