خواص درمانی آویشن (تاثیرات شگفت انگیز آن)
آویشن یک گیاه مدیترانهای است که در غذاها، داروها و همچنین برای زیبایی به کار میرود. از گل، برگ و روغن آویشن میتوان برای درمان مسائل مختلفی مانند اسهال، درد معده، آرتریت و گلودرد استفاده کرد. آویشن شامل مواد شیمیایی است که میتواند در درمان عفونتهای باکتریایی و قارچی مؤثر باشد و به همین دلیل در درمان عفونتهای واژن نیز کاربرد دارد.
به دلیل عوارض جانبی زیاد داروها، این روزها استفاده از داروهای گیاهی مانند آویشن رواج پیدا کرده است. با این حال، شناخت و موارد استفاده از هر داروی گیاهی میتواند دشوار باشد. بنابراین، مشاوره با یک متخصص طب سنتی میتواند به شما در درک بهتر این موضوع کمک کند و به سؤالات شما پاسخ دهد. در ادامه، خواص دارویی و موارد مصرف آویشن را بررسی خواهیم کرد.
آویشن چیست؟
آویشن که به زبان انگلیسی thyme نامیده میشود، گیاهی با عطر تند و خاکی است. از آویشن به صورت خشک یا پودر شده در غذاها و نوشیدنیها، مانند دمنوش و چای برای درمان سرماخوردگی و مشکلات تنفسی استفاده میشود. آویشن خاصیت آنتیاکسیدانی دارد و میتواند به کاهش عفونتهای باکتریایی و قارچی کمک کند.
طبع آویشن چیست؟ (آویشن سرد است یا گرم؟)
در ایران، مزاج شناسی اهمیت زیادی دارد. بسیاری از افراد با شناخت طبع خود، میتوانند غذاهای مضری را از رژیم غذایی خود حذف کنند.
طبع آویشن گرم و خشک است و افرادی که مزاج صفراوی دارند بهتر است از مصرف زیاد آن پرهیز کنند.
آویشن چه خواص دارویی و کاربردهایی دارد؟
آویشن به خاطر طعم خاصش همیشه در آشپزی استفاده میشود؛ اما علاوه بر طعم خوب، خواص دارویی زیادی هم دارد. بهعنوان مثال، آویشن یکی از بهترین داروهای گیاهی برای درمان سرماخوردگی و آبریزش بینی است.
۱. تاثیر آویشن بر ویروس کرونا
کووید ۱۹ یا کرونا یک بیماری همهگیر است که در سالهای اخیر بر روی زندگی همه تاثیر گذاشته است. در حال حاضر درمان مؤثری برای این ویروس وجود ندارد، اما برخی از گیاهان ممکن است در کاهش علائم آن مفید باشند.
برخی تحقیقات نشان میدهند که آویشن ولگاریس دارای ترکیبات آنتیاکسیدانی قوی است که میتواند به تقویت سیستم ایمنی و همچنین کاهش علائم تنفسی کمک کند. بنابراین، آویشن ممکن است در کاهش آثار جانبی ویروس کرونا موثر باشد.
۲. درمان عفونت ریه با آویشن
آویشن به مبارزه با عفونتهای تنفسی کمک کرده و یک خلطآور طبیعی است که به دفع مخاط کمک میکند. این ویژگیها میتواند به تسکین مشکلات تنفسی کمک کند. برای استفاده مؤثرتر از آویشن، میتوانید آن را به صورت چای تهیه کنید:
- یک قاشق چایخوری آویشن را در آب جوش بریزید و بعد از ۱۰ دقیقه بگذارید دم بکشد. سپس آن را صاف کرده و یک قطره آب لیمو به آن اضافه کنید تا خاصیت ضدعفونیکنندگی افزایش یابد. میتوانید تا ۳ فنجان در روز بنوشید. دمنوش ترکیبی پونه و آویشن هم برای عفونتها مفید است.
- برای تسکین گلودرد و ورم لوزه، چای آویشن را غرغره کنید یا یک قاشق چایخوری از آن را ۳ بار در روز قورت دهید.
آویشن به مبارزه با عفونتهای تنفسی کمک میکند و یک خلطآور طبیعی است که به عنوان یک ضدعفونیکننده عمل میکند و به دفع مخاط کمک میکند.
۳. خواص آویشن برای سرماخوردگی، عفونت گلو و سرفه
عصاره آویشن به دلیل خواص خاص خود، یکی از بهترین داروهای طبیعی برای درمان سرفههای شدید، گلودرد و مشکلات تنفسی مانند آسم و سرماخوردگی است. دمنوش آویشن خواص زیادی برای مقابله با سرماخوردگی دارد.
برای تهیه دمنوش آویشن، میتوانید از ۱۵ قطره عصاره گل و برگ آویشن در ۱ لیتر آب جوش استفاده کنید و اجازه دهید ۱۰ دقیقه بماند. بعد از فیلتر کردن، میتوانید این دمنوش را ۲ تا ۳ بار در روز به مدت حدود ۲۰ روز بنوشید.
کدام نوع آویشن برای سرماخوردگی بهتر است؟ پزشکان و متخصصان آویشن معمولی و آویشن لیمو را توصیه میکنند. این دو نوع در مکانهای گرم و خشک، عطر و غلظت بیشتری دارند.
۴. آویشن برای گرفتگی بینی
آویشن به هضم غذا کمک کرده، از سیستم ایمنی حفاظت میکند و در زمان آنفلوآنزا باعث تسکین درد میشود. بنابراین، پیشنهاد میشود چای آویشن را برای کاهش گرفتگی بینی خود مصرف کنید، بهخصوص اگر با این بیماری دچار مشکل شدهاید.
پوشش سفید thick روی زبان، احتقان یا گرفتگی در ریهها و سرفههای اسپازمیک همراه میباشد. چای آویشن همچنین میتواند در تسکین درد ناشی از سردرد، گرفتگیهای عضلانی و دردهای عمومی بدن که رایج در بیماری آنفلوآنزا هستند کمک کند. همچنین، با استفاده از رایحه درمانی آویشن، میتوانید تا حدودی به بهبود گرفتگی بینی کمک کنید.
۵. خواص آویشن برای معده و روده
نفخ یکی از علل شایع درد معده است. از ویژگیهای آویشن میتوان به بهبود هضم، کاهش گاز معده و درمان درد معده و روده اشاره کرد. سوء هاضمه یکی از عواملی است که باعث نفخ میشود و با مصرف این سبزی به صورت چای یا کپسول نرم آویشن میتوانید این مشکل را حل کنید.
۶. آویشن برای دلدرد، دلپیچه و اسهال
آویشن نه تنها برای کودکان بلکه برای بزرگسالان نیز میتواند درد معده را تسکین دهد. از آنجا که آویشن یک ضدعفونیکننده قوی است، میتواند انگلها، باکتریها و قارچهای مضر معده را از بین ببرد. این گیاه درمانی به حدی قوی است که سربازان در زمان جنگ از آن برای تسکین زخمها و تمیز کردن بریدگیها استفاده میکردند.
علاوه بر این، آویشن به دلیل خاصیت ضداسپاسمی میتواند گرفتگی عضلات معده را کاهش دهد و به عنوان یک نرمکننده عمل کند. در واقع، این گیاه یک قابض است، یعنی میتواند از تولید اضافی مخاط، صفرا یا اسید معده جلوگیری کند و همچنین درد را تسکین دهد. اگر با افزایش تولید اسید در معده مواجه هستید و از سوزش سر دل رنج میبرید، آویشن میتواند کمک کننده باشد. البته باید توجه داشته باشید که مصرف بیش از حد آن ممکن است اثرات معکوس داشته باشد، به همین دلیل مشورت با یک متخصص طب سنتی در مورد نحوه مصرف آویشن ضروری است.اگر با افزایش تولید اسید در معده مواجه هستید و از سوزش سر دل رنج میبرید، آویشن میتواند مفید باشد.
۷. آویشن برای حالت تهوع و استفراغ
چنان که گفته شد، آویشن خاصیت میکروبزدایی بالایی دارد. اگر تهوع و استفراغ شما به دلیل مسائل عفونی روده و رفلاکس معده باشد، این داروی گیاهی میتواند به شما در رفع این مشکلات کمک کند. البته باید بدانید که در برخی موارد، مصرف زیاد این دارو نیز ممکن است مشکلاتی را ایجاد کند.
۸. خواص آویشن برای عفونت واژن (خواص آویشن برای زنان)
عفونت واژن یک مشکل شایع در میان زنان است که سالیانه بسیاری از افراد را درگیر میکند. بر اساس تحقیقات بالینی انجام شده در اصفهان، کرمهای واژینال حاوی سیر و آویشن در درمان واژینیت و علائم آن بسیار مؤثرند. این دارو حتی بهتر از کرم کلوتریمازول که یک داروی شیمیایی است عمل میکند. همچنین استفاده از آویشن در دوران بارداری مؤثر است و میتواند به باز شدن دهانه رحم و درمان افتادگی رحم کمک کند.
۹. درمان کیست تخمدان با آویشن
طب سنتی ایرانی نشان داده است که آویشن برای درمان کیست تخمدان مؤثر است، به خصوص زمانی که با غذا مصرف میشود و میتوانید از خواص آویشن برای رحم بهره ببرید. البته توجه داشته باشید که مصرف بیش از حد این گیاه ممکن است به برخی مشکلات گوارشی منجر شود.
۱۰. تسکین درد قاعدگی با آویشن
آویشن از دیرباز به دلیل خواص ضد درد و ضد اسپاسم خود معروف بوده است. شواهدی که این ادعاها را تأیید میکند معمولاً متنوع است، اما تحقیقات امیدوارکنندهای وجود دارد.
در مطالعهای که در سال ۲۰۱۲ در مجله تحقیقات علوم پزشکی منتشر شد، محققان به ۱۲۰ دختر دانشجو مکمل آویشن (چهار بار در روز) یا ایبوپروفن (سه بار در روز) برای درمان درد قاعدگی دادند. پس از دو ماه درمان، هر دو گروه از زنان سطح مشابهی از تسکین را گزارش کردند. این نشان میدهد که آویشن ممکن است جایگزین مناسبی برای ایبوپروفن با عوارض جانبی کمتر باشد.
۱۱. برطرف کردن مشکلات پوستی رایج با آویشن
مشکلات پوستی در سراسر جهان فراگیر هستند. در برخی کشورها، داروهای گیاهی عضو اصلی درمانها هستند. تحقیقات بالینی نشان داده است که کرم ضد قارچ حاوی آویشن میتواند تا ۶۵ درصد مشکلات پوستی مختلف مانند اگزما را درمان کند.
این در حالی است که دارونماها تا ۲۸ درصد امکان اثرگذاری دارند. بنابراین، کرم اسانس ۳ درصدی آویشن میتواند یک گزینه اقتصادی و مناسب برای درمان و بهبود عفونتهای قارچی خفیف تا متوسط باشد.
۱۲. آکنه و آویشن
اگر از امتحان داروهای بدون نسخه برای درمان جوش خسته شدهاید و نتیجهای نگرفتهاید، ممکن است با آویشن شانس خوبی داشته باشید. آویشن به خاطر خاصیت ضد باکتریاییاش شناخته شده و ممکن است آیندهای روشن به عنوان یک درمان برای آکنه داشته باشد.
وقتی که آویشن برای چند روز تا چند هفته در الکل خیس بخورد، به محلولی به نام تنتور تبدیل میشود. در یک مطالعه مشخص شده است که اسانس آویشن بر روی باکتریهای ایجاد کننده آکنه اثر مثبت دارد. همچنین، خواص آویشن با نبات نیز نباید نادیده گرفته شود؛ طبق گفته متخصصان طب سنتی، این خاصیت میتواند از جوش و آکنه صورت و التهابات پوستی جلوگیری کند.
«thymol, an essential oil found in thyme, may be an effective herbal treatment for acne. Thymol provides antioxidant, anti-inflammatory, and antimicrobial effects—excellent properties for treating acne.»
«آویشن به لطف تیمول، اسانس موجود در آن، ممکن است یک درمان گیاهی موثر برای آکنه باشد. تیمول دارای اثرات آنتیاکسیدانی، ضد التهابی و ضد میکروبی است که خواص عالی برای درمان آکنه دارد.»
به نقل از سایت curology
۱۳. خواص آویشن برای مردان در کاهش ریزش مو
شواهدی وجود دارد که نشان میدهد استفاده از روغن اسطوخودوس به همراه اسانسهای آویشن، رزماری و چوب سدر بر روی پوست سر میتواند در ۴۴ درصد از افرادی که دچار ریزش مو هستند، پس از ۷ ماه به رشد مو کمک کند.
از دیگر خواص آویشن برای مردان میتوان به خاصیت درمانی آویشن و پروستات اشاره کرد. در صورت مصرف به اندازه و با مشورت پزشک، طبق برخی تحقیقات، به نظر میرسد که آویشن میتواند از ابتلا به بیماریهای پروستات، بهویژه سرطان پروستات، جلوگیری کند.اویشن به افزایش سلامت مو کمک میکند.
۱۴. درمان شوره سر با آویشن
اگر دچار شوره سر هستید، میتوانید با ترکیب ۲ قاشق غذاخوری آویشن خشک و ۱ فنجان آب، آن را درمان کنید. آب را بجوشانید و سپس آویشن را اضافه کنید و ۵ دقیقه منتظر بمانید. پس از آن، از روی حرارت بردارید و بگذارید خنک شود. سپس آویشن را صاف کنید و بعد از شستن موها، مایع را روی موها و پوست سرتان بریزید. اجازه دهید برای ۱۲ ساعت بر روی موها بماند تا اثر کند. نگران نباشید، موهای شما خوب خشک میشود و بوی خوشی خواهد داشت!
۱۵. آویشن برای قلب و عروق
مطالعهای که در مجله Lipid Research منتشر شده، نشان میدهد که اسانس آویشن آنزیم التهابی COX-2 را مشابه رسوراترول مسدود میکند. محققان اثرات چندین اسانس مختلف از جمله روغنهای میخک، رازیانه و ترنج را مقایسه کردند. در میان همه این روغنها، آویشن قویترین بود و سطوح COX-2 را تقریباً ۷۵ درصد کاهش داد.
۱۶. آویشن و فشار خون
آویشن نشان داده است که میتواند با کاهش کلسترول، سطح فشار خون را به شکل قابل توجهی کاهش دهد. همچنین، میتواند ضربان قلب را کاهش داده و سلامت دیوارهها و عروق قلب را تأمین کند.
۱۷. تاثیر آویشن در افزایش ویتامینهای بدن
دریافت تمام ویتامینهای لازم برای بدن در یک روز ممکن است چالش بزرگی باشد. اما خوشبختانه آویشن دارای مواد مغذی مفید زیادی است، از جمله:
- ویتامین A
- ویتامین C
- مس
- فیبر
- آهن
- منگنز
بااینحال، آویشن منبع خوبی از این مواد مغذی نیست، مگر اینکه در مقادیر زیاد مصرف شود. برای مثال، ۱ قاشق چایخوری آویشن دارای ۱.۲۸ میلیگرم ویتامین C است.
۱۸. خاصیت ضد عفونی کنندگی آویشن
کپک نوعی میکروب است که میتواند در هوای خانه شما وجود داشته باشد و خطرناک باشد. اگر این کپک را شناسایی کردید، آویشن میتواند به شما کمک کند تا آن را از بین ببرید. یک تحقیق در سال ۲۰۱۷ نشان داد که آویشن ممکن است به کنترل کپک خاکستری در میوه گواوا کمک کند.
شما میتوانید از آویشن به عنوان یک ضد عفونی کننده در خانههایی که دارای مقدار کمی کپک هستند، استفاده کنید. اما اگر کپک زیادی در خانه شما وجود دارد، بهتر است از یک متخصص کمک بگیرید.آویشن سرشار از مواد مغذی مفید است
۱۹. از بین بردن آفات با اویشن
آژانس حفاظت از محیط زیست گفته است که تیمول (نوعی روغن آویشن) میتواند به خوبی با آفات چه در داخل و چه در خارج از خانه مبارزه کند.
- باکتریها
- ویروسها
- موشها
- پشههای بالغ و لارو
- سایر آفات حیوانی
برای ساخت حشرهکش خانگی خود، میتوانید ۴ قطره روغن آویشن را با یک قاشق چایخوری روغن زیتون مخلوط کنید و آن را روی آفات اسپری کنید.
۲۰. استفاده از آویشن در رایحه درمانی و محصولات زیبایی ارگانیک
بسیاری از محصولات زیبایی که در فروشگاهها میبینید، حاوی آویشن هستند. همچنین، آویشن یکی از مواد رایج در دئودورانتهای طبیعی است. بنابراین میتوانید از اسانس آویشن برای باز کردن سینوسها و لطافت پوست خود استفاده کنید.
۲۱. تقویت خلق و خو به کمک گیاه اویشن
اسانس آویشن به دلیل وجود مادهای به نام کارواکرول، اغلب برای خاصیت معطر و درمانیاش استفاده میشود. تحقیقات نشان دادهاند که کارواکرول میتواند سطح دو هورمون مهم به نامهای سروتونین و دوپامین را که تأثیر زیادی بر خلق و خوی ما دارند، افزایش دهد. پس اگر به طور منظم از روغن آویشن یا خود آویشن استفاده کنید، ممکن است احساس بهتری داشته باشید.
۲۲. آشپزی با پودر آویشن
آویشن یکی از مواد فوقالعادهای است که در غذاهای کشورهای مختلف، بهویژه فرانسه، ایتالیا و ایران استفاده میشود. میتوانید از آویشن برای طعمدار کردن گوشت و مرغ استفاده کنید و همزمان از خواص درمانی آن بهرهمند شوید.
۲۳. از بین بردن عفونت باکتریایی
آیا تا به حال دچار مسمومیت غذایی شدهاید؟ آویشن میتواند به جلوگیری از آن کمک کند. یک مطالعه در سال ۲۰۱۳ نشان داد که روغن آویشن به عنوان یک نگهدارنده طبیعی میتواند نسبت به چندین باکتری متداول در غذاها مؤثر باشد. همچنین، بعضی مطالعات دیگر نشان دادهاند که روغن خالص این گیاه در برابر باکتریهای مقاوم مؤثر است.
با این حال مهم است که بدانید این به معنای آن نیست که مصرف روغن آویشن به تنهایی میتواند از مسمومیت غذایی جلوگیری کند. همچنین اگر میخواهید مکملهای آویشن مصرف کنید، ممکن است باکتریهای مفید روده شما نیز تحت تأثیر قرار گیرند. بنابراین بهتر است قبل از مصرف، با یک متخصص مشورت کنید.
۲۴. درمان عفونت قارچی با آویشن
آویشن فقط در برابر باکتریها مؤثر نیست، بلکه میتواند با قارچهای مضر نیز مبارزه کند. دوزهای بسیار پایین اسانس آویشن میتوانند در برابر قارچ کاندیدا آلبیکنس، که منجر به عفونتهای قارچی میشود، مفید واقع شوند. با این حال، تحقیقات بیشتری بر روی انسانها نیاز است تا بفهمیم آیا مصرف روغن آویشن میتواند قارچ را درمان کند یا خیر.
۲۵. اویشن و کمک به درمان سرطان روده بزرگ
سرطان روده بزرگ از روده بزرگ یا راست روده شروع میشود و میتواند به سرعت به نقاط دیگر بدن سرایت کند. آویشن میتواند در کاهش این روند کمک کند.
۲۶. آویشن و درمان سرطان سینه
بررسیهایی که در ترکیه انجام شده، نشان میدهند که آویشن وحشی میتواند بر روی فعالیت سرطان سینه تأثیر بگذارد. به ویژه، محققان متوجه شدند که این گیاه میتواند باعث مرگ سلولی در سلولهای سرطانی سینه شود.
۲۷. افزایش پایداری روغنهای پخت و پز
اکسیداسیون لیپید یک مشکل جدی در فرآوری و نگهداری مواد غذایی است. این موضوع میتواند کیفیت، ایمنی و ارزش غذایی غذاها را تحت تاثیر قرار دهد. دانشمندان لهستانی با تحقیق بر روی عصاره آویشن دریافتند که این گیاه میتواند به عنوان یک آنتیاکسیدان قوی عمل کند و جلوی اکسید شدن روغن آفتابگردان را بگیرد.تحقیقات نشان میدهد که عصاره آویشن میتواند به عنوان یک آنتیاکسیدان قوی عمل کند و از اکسید شدن روغن آفتابگردان جلوگیری کند.
۲۸. کاهش التهاب با آویشن
آویشن میتواند با استفاده از ترکیب تیمول خود با آنزیمهایی که باعث التهاب در بدن میشوند، مبارزه کند. همچنین کارواکرول موجود در این گیاه میتواند به کاهش نشانههای التهابی کمک کند.
۲۹. کاهش اضطراب و استرس
متخصصان آروماتراپی بر این باورند که آویشن خواص ضد اضطرابی دارد. یک مطالعه در سال ۲۰۱۴ این خاصیت را اثبات کرده است. در این تحقیقات، موشهایی که دوز مشخصی از تیمول را دریافت کردند، نسبت به موشهایی که این درمان را نداشتند، استرس کمتری در آزمایشها نشان دادند. هنوز مشخص نیست که آیا این اثر در انسانها نیز با استنشاق روغن آویشن مشابه است یا خیر. همچنین دمنوش آویشن به عنوان دمنوش آرامشبخش شناخته میشود.
۳۰. خواص آویشن کوهی در درمان برفک دهان
روغن آویشن که با آب ترکیب میشود، از قدیم به عنوان درمانی برای بوی بد دهان و جلوگیری از التهاب لثهها استفاده شده است. همچنین شواهدی وجود دارد که نشان میدهد این ترکیب ممکن است به درمان برفک دهان، که یک عفونت شایع ناشی از نوعی قارچ است، کمک کند.
موارد یادشده تنها بخشی از خواص آویشن کوهی در طب سنتی هستند و بسیاری از خواص دیگر آن هنوز ناشناخته باقی ماندهاند. بهتر است برای دریافت بهترین درمان از آویشن، با یک دکتر طب سنتی مشورت کنید.
خواص آویشن برای مردان
آویشن، گیاهی دارویی از خانواده نعناع، دارای خواص متعددی است که میتواند به بهبود سلامت مردان کمک کند. در ادامه به برخی از این خواص میپردازیم:
1. بهبود عملکرد جنسی: آویشن ممکن است به افزایش تولید هورمون تستوسترون کمک کرده و در نتیجه، عملکرد جنسی مردان را بهبود بخشد.
2. سلامت پروستات: مصرف منظم آویشن میتواند در پیشگیری از مشکلات پروستات، از جمله التهاب و عفونتهای مرتبط، مؤثر باشد.
3. تقویت مو و جلوگیری از ریزش: ترکیبات موجود در آویشن میتوانند به تقویت فولیکولهای مو کمک کرده و از ریزش مو جلوگیری کنند.
4. تنظیم فشار خون و کلسترول: آویشن میتواند به کاهش فشار خون و تنظیم سطح کلسترول کمک کند، که برای سلامت قلب و عروق مردان مفید است.
5. خواص ضد التهابی و آنتیاکسیدانی: این گیاه دارای خواص ضد التهابی و آنتیاکسیدانی است که میتواند به کاهش التهاب و محافظت از سلولها در برابر آسیبهای اکسیداتیو کمک کند.
6. بهبود سلامت دستگاه گوارش: مصرف آویشن میتواند به بهبود هضم، کاهش نفخ و پیشگیری از مشکلات گوارشی کمک کند.
خواص آویشن برای زنان
1. تنظیم هورمونها و بهبود علائم قاعدگی: آویشن میتواند به تعادل هورمونی در بدن کمک کرده و مشکلاتی مانند سندرم پیش از قاعدگی (PMS) را کاهش دهد. همچنین، این گیاه با خواص ضد اسپاسم خود، به تسکین دردها و گرفتگیهای ناشی از قاعدگی کمک میکند.
2. خواص ضد التهابی و کاهش دردهای عضلانی: ترکیبات موجود در آویشن دارای خواص ضد التهابی هستند که میتوانند به کاهش دردهای عضلانی و مفصلی کمک کنند. این خاصیت برای زنانی که از دردهای مرتبط با التهابهای مختلف رنج میبرند، مفید است.
3. حمایت از سلامت گوارش: مصرف آویشن میتواند به بهبود عملکرد دستگاه گوارش کمک کرده و مشکلاتی مانند نفخ، سوءهاضمه و گرفتگیهای معده را کاهش دهد. این گیاه به تقویت سیستم گوارشی و جلوگیری از رشد باکتریهای مضر در معده کمک میکند.
4. بهبود عملکرد جنسی و کاهش استرس: آویشن بهعنوان یک محرک طبیعی عمل کرده و میتواند به افزایش میل جنسی در زنان کمک کند. همچنین، خواص ضد اضطراب این گیاه به کاهش استرس و بهبود سلامت روان کمک میکند.
5. تقویت پوست و مو: خواص ضد باکتری و ضد قارچ آویشن میتواند در کاهش مشکلات پوستی مانند جوش و آکنه مؤثر باشد. همچنین، این گیاه به تقویت فولیکولهای مو کمک کرده و از ریزش مو جلوگیری میکند.
6. تقویت سیستم ایمنی بدن: آویشن با داشتن خواص آنتیاکسیدانی و ضد میکروبی، به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کرده و بدن را در برابر عفونتها و بیماریها محافظت میکند.
7. خواص ضد سرطان: برخی تحقیقات نشان دادهاند که ترکیبات موجود در آویشن میتوانند به پیشگیری از رشد سلولهای سرطانی کمک کنند. این خاصیت میتواند در کاهش خطر ابتلا به برخی انواع سرطان مفید باشد.
8. افزایش انرژی و رفع خستگی: مصرف آویشن میتواند به افزایش سطح انرژی و کاهش خستگی کمک کند، که برای زنانی که فعالیتهای روزانه زیادی دارند، مفید است.
9. رفع مشکلات خواب: خواص آرامبخش آویشن میتواند به بهبود کیفیت خواب کمک کرده و مشکلاتی مانند بیخوابی را کاهش دهد.
10. مراقبت از سلامت قلب: آویشن میتواند به کاهش فشار خون و سطح کلسترول کمک کرده و در نتیجه، سلامت قلب را بهبود بخشد.
خواص آویشن کوهی
1. بهبود مشکلات گوارشی: آویشن کوهی به هضم غذا کمک کرده و میتواند نفخ، دلدرد و سکسکه را کاهش دهد. همچنین، این گیاه به دفع گازهای روده کمک میکند و برای افرادی که مزاج سرد دارند، مفید است.
2. خواص ضدالتهابی: ترکیبات موجود در آویشن کوهی، مانند تیمول و کارواکرول، دارای خواص ضدالتهابی قوی هستند که میتوانند به کاهش التهاب در بدن کمک کنند. این خاصیت میتواند در درمان شرایط التهابی مانند آرتریت و آلرژی مؤثر باشد.
3. تقویت سیستم ایمنی: آویشن کوهی سرشار از آنتیاکسیدانها و ویتامین C است که به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکنند و مقاومت بدن را در برابر عفونتها افزایش میدهند.
4. بهبود سلامت تنفسی: این گیاه به عنوان خلطآور طبیعی عمل کرده و به تسکین سرفه، برونشیت و گلودرد کمک میکند. همچنین، خواص ضدالتهابی آن میتواند به کاهش التهاب مجاری تنفسی کمک کند.
5. خواص ضدباکتریایی و ضدقارچی: آویشن کوهی دارای ترکیباتی است که میتوانند با باکتریها و قارچهای مضر مبارزه کنند و به پیشگیری از عفونتهای مختلف کمک نمایند.
6. تسکین دردهای قاعدگی: مصرف آویشن کوهی میتواند به تسکین دردها و گرفتگیهای ناشی از قاعدگی کمک کند و علائم مرتبط با آن را کاهش دهد.
7. بهبود سلامت پوست: خواص ضدباکتریایی و ضدقارچی آویشن کوهی میتواند در کاهش مشکلات پوستی مانند آکنه مؤثر باشد. همچنین، این گیاه به تقویت پوست و جلوگیری از پیری زودرس کمک میکند.
8. تقویت سلامت دهان و دندان: آویشن کوهی به دلیل خواص ضدباکتریایی خود میتواند به بهبود بهداشت دهان و دندان کمک کرده و از عفونتهای دهانی جلوگیری کند.
9. کاهش استرس و اضطراب: مصرف آویشن کوهی ممکن است به کاهش استرس و بهبود خلقوخو کمک کند، زیرا این گیاه دارای خواص آرامبخش است.
10. بهبود کیفیت خواب: خواص آرامبخش آویشن کوهی میتواند به بهبود کیفیت خواب کمک کرده و مشکلاتی مانند بیخوابی را کاهش دهد.
خواص اویشن برای معده
1. تسهیل هضم و کاهش نفخ: آویشن به هضم غذاهای سنگین کمک کرده و با کاهش گازهای مضر در معده، به بهبود فرآیند گوارش و کاهش نفخ کمک میکند.
2. خواص ضدباکتریایی و ضدالتهابی: ترکیبات فعال موجود در آویشن، مانند تیمول و کارواکرول، دارای خواص ضدباکتریایی و ضدالتهابی هستند که میتوانند در مقابله با باکتری هلیکوباکتر پیلوری، عامل زخم معده، مؤثر باشند.
3. تقویت معده و افزایش اشتها: آویشن با عطر و طعم مطبوع خود، به عنوان یک داروی اشتهاآور عمل کرده و به تقویت معده و بهبود هضم غذا کمک میکند.
4. تسکین دردهای معده و اسپاسمها: این گیاه دارای خواص ضداسپاسم است که میتواند به تسکین دردها و گرفتگیهای معده کمک کند.
5. بهبود عملکرد کلی دستگاه گوارش: مصرف آویشن میتواند به بهبود عملکرد کلی دستگاه گوارش کمک کرده و مشکلاتی مانند سوءهاضمه را کاهش دهد.
آویشن را چطور نگه داریم؟
هیچ دستورالعمل مشخصی برای استفاده بهینه از آویشن برای مصارف پزشکی وجود ندارد. بهتر است با متخصص طب سنتی خود مشورت کنید تا ببینید آویشنی که شما دارید، در چه شرایطی بهترین نگهداری را دارد. به طور کلی، آویشن را میتوان به شکل زیر نگهداری کرد:
- آویشن خشک را میتوان تا دو سال در دمای اتاق نگهداری کرد، اما پس از یک سال خاصیت معطر خود را از دست میدهد.
- آویشن تازه معمولاً حدود یک هفته در یخچال ماندگار است و با پیر شدن برگها شروع به سیاه شدن میکند. همچنین میتوانید آویشن تازه را منجمد کرده و مستقیماً از فریزر به غذا اضافه کنید.
- کپسول آویشن نیز در بازار موجود است که عموماً حاوی ۲۵۰ تا ۵۰۰ میلیگرم آویشن است و میتواند به مدت طولانی در شرایط طبیعی نگهداری شود.
- اسانس آویشن معمولاً در بطریهای مقاوم به نور عرضه میشود. میتوانید اسانس را در یخچال یا در محیطی خنک و خشک به دور از نور مستقیم خورشید نگهداری کنید چون نور خورشید میتواند به روغنهای ضروری آسیب بزند.
چقدر آویشن در روز میتوانیم مصرف کنیم؟
سوالاتی که ممکن است برای شما پیش بیاید این است که چقدر آویشن میتوانیم روزانه مصرف کنیم و چطور میتوانیم آن را دم کنیم. شاید با مطالعه عوارض این گیاه، این سوال برایتان مطرح شده باشد. مقدار مناسب آویشن به عوامل مختلفی از جمله سن و وضعیت سلامتی شما بستگی دارد. در حال حاضر اطلاعات قطعی برای تعیین مقداری مشخص وجود ندارد.
شما میتوانید خودتان با تجربه، دوز مصرفیتان را تعیین کنید. برخی افراد حتی با مصرف روزانه سه لیوان چای آویشن هیچ عارضه جانبی خاصی ندارند. اما بهتر است شما مقداری معقول نگهدارید و تقریباً روزانه یک لیوان چای آویشن بنوشید.
برای درست کردن چای آویشن، تنها به دو ماده نیاز دارید: آویشن تازه و آب! با این دو ماده میتوانید طعمی بینظیر به دست آورید. بهتر است این چای را در تابستان درست کنید، چون در این زمان گیاهان تازه در دسترس هستند. البته در دیگر فصلها هم میتوانید آویشن تازه را از مغازهها تهیه کنید. درست کردن آن بسیار سریع و ساده است و دارای سه مرحله است:
- مقداری آب را در یک کتری به جوش بیاورید.
- ۸ تا ۱۰ شاخه آویشن تازه را در یک لیوان بگذارید و آب جوش را روی آن بریزید.
- ۵ دقیقه صبر کنید و بعد آن را بنوشید. مقدار آویشن میتواند مطابق سلیقه شما تغییر کند و میتوانید از مقدار بیشتری یا کمتری استفاده کنید.
روغن آویشن مخلوط با آب از دیرباز به عنوان درمانی برای بوی بد دهان و پیشگیری از التهاب لثه و بیماریهای لثه استفاده شده است.
دمنوش آویشن برای چی خوبه
دمنوش آویشن، بهعنوان یک نوشیدنی گیاهی، دارای فواید متعددی برای سلامتی است. در ادامه به برخی از مهمترین خواص این دمنوش اشاره میکنیم:
1. تقویت سیستم ایمنی: آویشن سرشار از آنتیاکسیدانهایی مانند ویتامین C است که به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکند و مقاومت بدن را در برابر عفونتها افزایش میدهد.
2. بهبود مشکلات تنفسی: دمنوش آویشن بهعنوان یک خلطآور طبیعی عمل کرده و به تسکین سرفه، برونشیت و گلودرد کمک میکند. همچنین، خواص ضدالتهابی آن میتواند به کاهش التهاب مجاری تنفسی کمک کند.
3. حمایت از سلامت قلب: مصرف منظم دمنوش آویشن ممکن است به کاهش فشار خون و سطح کلسترول بد (LDL) کمک کرده و در نتیجه، خطر بروز بیماریهای قلبی را کاهش دهد.
4. بهبود هضم و سلامت دستگاه گوارش: این دمنوش میتواند به بهبود هضم، کاهش نفخ و تسکین مشکلات گوارشی کمک کند. همچنین، ترکیبات موجود در آویشن میتوانند با باکتریهای مضر در دستگاه گوارش مبارزه کنند.
5. خواص ضدباکتریایی و ضدقارچی: آویشن دارای ترکیباتی است که میتوانند با باکتریها و قارچهای مضر مبارزه کنند و به پیشگیری از عفونتهای مختلف کمک نمایند.
6. تسکین دردهای قاعدگی: دمنوش آویشن میتواند به تسکین دردها و گرفتگیهای ناشی از قاعدگی کمک کند و علائم مرتبط با آن را کاهش دهد.
7. بهبود خلقوخو و کاهش استرس: مصرف دمنوش آویشن ممکن است به کاهش استرس و بهبود خلقوخو کمک کند، زیرا این گیاه دارای خواص آرامبخش است.
نحوه تهیه دمنوش آویشن: برای تهیه دمنوش آویشن، یک قاشق چایخوری آویشن خشک را در یک فنجان آب جوش بریزید و به مدت ۱۰ دقیقه دم کنید. سپس آن را صاف کرده و میل نمایید.
توجه: مصرف بیش از حد آویشن ممکن است عوارضی مانند تهوع، استفراغ یا حساسیتهای پوستی ایجاد کند. همچنین، در دوران بارداری باید با احتیاط مصرف شود. لذا توصیه میشود در مصرف آن اعتدال را رعایت کرده و در صورت وجود هرگونه مشکل پزشکی، با پزشک مشورت نمایید.
مضرات مصرف بیش از اندازه آویشن چیست؟
با وجود خواص فوقالعاده آویشن، ممکن است برای هر کسی مناسب نباشد. همچنین مصرف زیاد این گیاه میتواند عوارضی داشته باشد. در مصرف آویشن به نکات زیر توجه کنید:
- آویشن معمولاً در پخت و پز استفاده میشود و در مقدار معمولی بیخطر است. اما مصرف زیاد آن میتواند باعث مشکلاتی مانند درد معده، گرفتگی عضلات، سردرد و سرگیجه شود.
- روغن آویشن را میتوان به صورت خوراکی نیز مصرف کرد، اما باید در مقدار کم باشد. چون روغن غلیظ است، ممکن است عوارض جانبی را تشدید کند. مصرف بیش از حد روغن آویشن میتواند فشار خون را به طور غیرطبیعی کاهش دهد.
- آلرژی به روغن آویشن نیز ممکن است وجود داشته باشد، به ویژه در افرادی که به گیاهان خانواده نعناع حساس هستند. آلرژی میتواند با اسهال، تهوع و استفراغ خود را نشان دهد. وقتی که این گیاه روی پوست استفاده میشود، ممکن است ایجاد التهاب کند.
- زنان باردار باید از مصرف روغن یا مکملهای آویشن پرهیز کنند، زیرا تیمول میتواند بر قاعدگی تأثیر گذاشته و احتمال سقط جنین را افزایش دهد. اما استفاده از آویشن در غذا خطر ندارد.
بهترین راه برای کاهش خطرات احتمالی آویشن، مشاوره با یک پزشک طب سنتی است. شما میتوانید به راحتی و به صورت آنلاین با بهترین متخصصان در این زمینه ارتباط برقرار کنید.
مضرات آویشن برای کبد
با وجود اینکه مصرف آویشن برای پاکسازی کبد و همچنین عناب و آویشن برای کبد چرب مفید است، اما باید دقت کرد که گیاهان دارویی را نباید به طور خودسرانه و برای مدت طولانی استفاده کرد. مصرف زیاد آویشن ممکن است باعث التهاب و تورم در کبد شود و نیاز به درمانهای دارویی پیدا کند.
مضرات آویشن برای قلب و فشار خون
مصرف بیش از حد روغن آویشن میتواند به کاهش غیرطبیعی فشار خون منجر شود و همچنین زمینهساز بیماریهای قلبی و عروقی در افرادی که از آن زیاد استفاده میکنند یا به آن حساس هستند، باشد.
عوامل خطر و هشدار مصرف آویشن (آویشن برای چه کسانی ضرر دارد؟)
مثل هر چیز دیگری، استفاده بیش از حد از آویشن هم میتواند خطرناک باشد. در شرایط زیر باید خیلی احتیاط کنید:
- بارداری و شیردهی: اطلاعات دقیقی در مورد خطرات آویشن در دوران بارداری و شیردهی وجود ندارد، ولی احتیاط همیشه لازم است. بنابراین هنگام مصرف آویشن در این دوران احتیاط کنید.
- کودکان: کودکان معمولا نسبت به بزرگترها حساستر هستند و ممکن است بیشتر عوارض جانبی آویشن را تجربه کنند.
- آلرژی به پونهکوهی و گیاهان مشابه: افرادی که به پونهکوهی یا گیاهان مشابه آن حساسیت دارند ممکن است به آویشن هم حساسیت نشان دهند و از مصرف دمنوش آویشن بیمار شوند.
- شرایط حساس به هورمون: اگر به بیماریهایی مانند سرطان سینه، سرطان رحم، سرطان تخمدان، اندومتریوز یا فیبروم رحم مبتلا هستید، چون آویشن ممکن است مانند استروژن عمل کند، بهتر است از آن استفاده نکنید.
- جراحی: مصرف آویشن ممکن است باعث کاهش لخته شدن خون شود و این امر خطر خونریزی بیشتر را در حین و بعد از جراحی افزایش میدهد. بهتر است حداقل ۲ هفته قبل از جراحی از آویشن استفاده نکنید.
اگر قصد جراحی دارید، به بیماریهای زنانه مبتلا هستید، به این گیاه و گیاهان مشابه حساسیت دارید یا باردار و شیرده هستید، در مصرف آویشن احتیاط کنید و قبل از مصرف با پزشک مشورت کنید.
انواع آویشن و نحوه تشخیص آنها چگونه است؟
چند نوع آویشن داریم؟ محققان بیش از ۶۰۰ گونه مختلف آویشن را در طبیعت شناختهاند. معرفی همه آنها کار دشواری است. در جدول زیر به خلاصهای از معروفترین و محبوبترین انواع آویشن میپردازیم.
انواع آویشن | نحوه تشخیص و کاربرد آنها |
---|---|
آویشن معمولی | شکلی سجدهای دارد و با شاخ و برگهای زرد و رنگی دیده میشود. |
آویشن لیمویی | شکلی ایستاده و شاخ و برگهای نقرهای و رنگی دارد. |
آویشن پشمی | شکلی سجدهای و برگهای خاکستری رنگ دارد. |
آویشن خزنده | به آن آویشن مادر هم میگویند و فقط ۵ تا ۸ سانتیمتر رشد میکند و گلهای ارغوانی، سفید و زرشکی دارد. |
آویشن وحشی یا آویشن واقعی | شکلهای سجدهای و راست دارد و شاخ و برگ آن میتواند سبز، طلایی یا رنگی باشد. |
آویشن الفین | این نوع خزنده است و ارتفاع آن بیشتر از ۲.۵ تا ۵ سانتیمتر نیست. برگهای عطر خوبی دارد و گلهای ریز آن بنفش یا صورتی هستند. |
اشکال مختلف مصرف آویشن
شاید برای شما جالب باشد که آویشن چگونه قابل استفاده است:
۱. دمنوش و شربت آویشن و عرق آویشن
خواص آویشن بر کسی پوشیده نیست ولی بهتر است به خواص دمنوش آویشن و خواص عرق آویشن هم اشاره کنیم:
- استفاده از دمنوش آویشن برای درمان خانگی سرفه خشک
- دمنوش آویشن برای بیماران قلبی
- دمنوش آویشن و لیمو برای کاهش درد قاعدگی
طرز تهیه دمنوش آویشن هم خیلی ساده است و فقط کافیست برگهای آویشن را در آب جوش بگذارید و اجازه دهید دم بکشد. ولی یادتان باشد که باید در مصرف آن تعادل را حفظ کنید. استفاده زیاد از این گیاه میتواند لخته شدن خون را سخت کند و برای زنان باردار مناسب نیست چون ممکن است باعث سقط جنین شود.
۲. روغن آویشن
روغن آویشن خواص ضد قارچی، ضد التهابی و ضد باکتری دارد و معمولاً به عنوان نگهدارنده در غذاها، محصولات آرایشی و بهداشتی و همچنین در دهانشویهها مورد استفاده قرار میگیرد.
۳. پودر آویشن یا آویشن خشک
آویشن خشک برای طعم دادن به غذاهای مختلف استفاده میشود. برای تهیه پودر آویشن، برگهای خشک آن را در آسیاب بریزید و پودر بهدستآمده را در یک شیشه در دمای اتاق نگهداری کنید.آویشن خشک برای طعم دادن به انواع غذاها استفاده میشود.
۴. چای آویشن
چای آویشن میتواند به تسکین بیماریهایی مثل آنفولانزا و ورم لوزهها کمک کند. این چای که سرشار از فنل است، یک ضدعفونیکننده قوی بوده و میتواند درد گلو را نیز کاهش دهد.
۵. بخور آویشن
اگر دچار سینوزیت یا سرماخوردگی هستید، بخور آویشن یا استنشاق دود آن را از دست ندهید. این درمان گیاهی میتواند کمک کند تا تنفس شما راحتتر شود.
جالب است که در یونان باستان، گیاه آویشن را در معابد میسوزاندند تا هوای آنجا را تصفیه کنند.
قیمت آویشن چقدر است؟
اگر میخواهید آویشن خشک بخرید، در حال حاضر قیمت آویشن شیراز به ازای هر کیلو، تقریباً ۴۹۵ هزار تومان است. قیمت بذر آویشن کوهی نیز به ازای هر ۲۰۰ عدد، حدود ۱۲ هزار تومان میباشد.
مضرات آویشن برای فشار خون
تأثیرات مثبت آویشن بر فشار خون:
آویشن حاوی مقادیر بالایی از پتاسیم است که برای مایعات و سلولهای بدن ضروری بوده و به تنظیم فشار خون کمک میکند. برخی مطالعات نشان دادهاند که عصاره آویشن میتواند میزان ضربان قلب را در موشهای مبتلا به فشار خون بالا کاهش داده و همزمان به پایین آوردن میزان کلسترول کمک کند.
مضرات آویشن برای فشار خون:
با وجود فواید مذکور، مصرف آویشن برای برخی افراد ممکن است مضر باشد:
- افراد با فشار خون بالا: برخی منابع توصیه میکنند که افرادی که از فشار خون بالا رنج میبرند، از مصرف آویشن اجتناب کنند، زیرا ممکن است موجب تشدید فشار خون آنها شود.
- مصرف بیش از حد: مصرف زیاد آویشن ممکن است منجر به کاهش غیرطبیعی فشار خون شود که میتواند خطرناک باشد.
نتیجهگیری و راهنمای مراجعه به دکتر
آویشن یک گیاه با کاربردهای متنوع است که فواید زیادی دارد. اما بیشتر تحقیقات انجام شده روی این گیاه در آزمایشگاهها یا بر روی حیوانات بوده است، بنابراین دلایل علمی برای تایید این خواص چندان قوی نیست. استفاده از آویشن نباید به جای درمان پزشکی باشد.
به جای آن، آن را با روغنهایی مانند آووکادو، بادام شیرین یا روغن جوجوبا رقیق کنید. روغن آویشن وقتی روی بدن مالیده میشود، شروع به گرم شدن میکند و اسانس معطر آن خود را نمایان میکند.
پرسشهای متداول
آویشن چه شکلی است و چه مزه ای دارد؟
آویشن را با برگهای کوچک و سبز رنگ و ساقههای نازک چوبی آن میتوان تشخیص داد. در اوایل تابستان، این گیاه با گلهای صورتی یا بنفش باز میشود.
انواع مختلفی از آویشن وجود دارد، اما آویشن معمولی و آویشن لیمو بیشتر برای پخت و پز استفاده میشوند. این گیاه طعم خاکی و تندی دارد که از پونه کوهی تندتر است.
اویشن برای لاغری مفید است؟ خواص آویشن در لاغری چیست؟
آویشن معمولاً به عنوان چای کاهش وزن شناخته میشود. این داروی گیاهی میتواند به کاهش اشتها کمک کند، ولی همچنین ممکن است انرژی را افزایش دهد و مواد مغذی مهمی را ارائه دهد که احتمال پرخوری و خوردن میان وعدههای اضافی را کاهش میدهد. یک مطالعه روی حیوانات نشان داده که تیمول، از چاقی ناشی از رژیم غذایی پرچرب جلوگیری میکند. این ماده باعث کاهش تجمع چربی، بهبود عملکرد لیپید و حساسیت به انسولین و لپتین میشود.
روغن آویشن چگونه در رایحه درمانی استفاده میشود؟
کارشناسان آروماتراپی معتقدند که با استفاده از روغنهای معطر برای ماساژ، میتوان بهرهوری درمان را بیشتر کرد. برای اینکه پوست تحریک نشود، هرگز از روغنهای غلیظ به تنهایی استفاده نکنید. به جای آن، آنها را با روغنهایی مانند آووکادو، بادام شیرین یا جوجوبا رقیق کنید. روغن آویشن وقتی بر روی پوست مالیده میشود، کم کم گرم میشود و عطر خوشبو آن آزاد میشود.
آویشن چه خواصی دارد و برای چی خوبه؟
این گیاه کوهی سرشار از ویتامین A و ویتامین C است. ویتامین A یک آنتیاکسیدان مهم برای حفظ سلامت پوست و بینایی است و ویتامین C به مقابله با بیماریهای عفونی و رادیکالهای مضر کمک میکند.
آیا خوردن آویشن ضرر دارد؟
بله، مصرف زیاد آویشن میتواند باعث کاهش فشار خون شود و در زنان باردار خطر سقط جنین را افزایش دهد.
آذربه معادل آویشن است؟
هر دو گیاه از یک خانواده هستند، اما طعم و عطر آنها متفاوت است و در مناطق مختلف کشت میشوند.
آویشن برای عفونت ادراری مفید است؟
بله، آویشن با جلوگیری از چسبیدن باکتریها به دیواره مثانه، میتواند کمک کند که میکروبها و بیماریها سریعتر از بدن خارج شوند.
آویشن جوشانده بهتر است یا دمکرده؟
اگر میخواهید فرق خواص آویشن جوشانده با دم کرده را بدانید، باید بگوییم که به نظر متخصصان طب سنتی، بهتر است گیاهان را دم کرده مصرف کنید و موادی مثل زنجبیل و میوههای خشک را بجوشانید.
عرق آویشن برای چیست؟
عرق آویشن به درمان عفونتهای باکتریایی و قارچی کمک میکند.
چرا آویشن برای تیروئید مضر است؟
آویشن وحشی یا آویشن واقعی بر هورمونهایی که غده تیروئید را کنترل میکنند تأثیر میگذارد و میتواند فعالیت تیروئید را کاهش دهد.
لیست پزشکان مرتبط:
- مهرداد نصراله زاده ثابتمتخصص تغذیه و رژیم درمانی | تهران
- سعید حسینیدکترای تخصصی تغذیه و رژیم درمانی | تهران
- احمدرضا درستی مطلقدکترای تخصصی تغذیه و رژیم درمانی | تهران
- مریم مظاهریوندکترای تخصصی تغذیه و رژیم درمانی | تهران
- رضا راست منشدکترا تغذیه و رژیم درمانی | تهران
- مرتضی عقباییدکترای تخصصی تغذیه و رژیم درمانی | تهران
- امید صالحیاندکترای تخصصی فیزیولوژی و تغذیه ورزشی | تهران
- وحید خانیکارشناس تغذیه و رژیم درمانی | تهران
- مونا نوروزیمتخصص تغذیه و رژیم درمانی | تهران
- زهرا اصلانیکارشناس ارشد تغذیه در جامعه | تهران