خواص غوره برای بدن
خواص و فواید غوره برای سلامت بدن: مروری جامع بر شواهد علمی و طب سنتی
غوره، میوه نارس انگور با طعم ترش مشخص، نه تنها چاشنی محبوبی در آشپزی ایرانی است، بلکه از دیرباز در طب سنتی ایران و طب اسلامی برای درمان بسیاری از بیماریها مورد استفاده قرار میگرفته است. این میوه که دارای ترکیبات مغذی و مواد فعال بیولوژیکی متعددی است، خواص درمانی گستردهای برای بدن دارد. در این مقاله، خواص متنوع غوره برای سلامتی بدن از دیدگاه علمی و طب سنتی مورد بررسی قرار میگیرد، از تقویت سیستم گوارش و کمک به کاهش وزن گرفته تا خواص ضدسرطانی، تنظیم فشار خون و کلسترول.
ترکیبات شیمیایی و ویژگیهای غوره
غوره میوه نارس انگور است که دارای رنگ سبز و طعم ترش میباشد. در ترکیبات شیمیایی آن حدود ۳ درصد اسیدهای آلی به نامهای اسید تارتاریک، اسید مالیک، اسید فرمیک، اسید سوکسینیک، اسید اگزالیک، اسید گلوکولیک و همچنین قند وجود دارد. این ترکیبات به غوره خواص ویژهای میبخشند که آن را به یک ماده غذایی ارزشمند از نظر تغذیهای و دارویی تبدیل میکند.
از نظر طب سنتی، غوره دارای طبیعت سرد و خشک است و تا حدی قابض میباشد که باعث جمع شدن موضع میشود. این ویژگیها باعث میشود غوره برای درمان بسیاری از بیماریها و مشکلات سلامتی مورد استفاده قرار گیرد.
خواص گوارشی و هضمی غوره
تقویت سیستم گوارش
غوره نقش مهمی در بهبود عملکرد سیستم گوارش ایفا میکند. این میوه ترش در دفع صفرا، بهبود عملیات هضم غذا در دستگاه گوارش و تقویت کبد نقش دارد. مصرف یک قاشق چایخوری آبغوره به مدت چند روز میتواند به رفع بسیاری از مشکلات گوارشی کمک کند. البته باید توجه داشت که مصرف بیش از حد غوره ممکن است باعث دلپیچه شود.
کمک به هضم بهتر غذا
آبغوره با افزایش اسیدیته معده، به هضم بهتر غذاهای چرب و سنگین کمک میکند. این خاصیت بهویژه برای افراد مسن که با کاهش طبیعی اسید معده مواجه هستند، بسیار مفید است. غوره به عنوان چاشنی برای تسهیل هضم غذای افراد مسن توصیه میشود که به دلیل کاهش اسید معده نمیتوانند به خوبی غذا را هضم کنند.
درمان اسهال و استفراغ
غوره در درمان اسهال و استفراغ نیز مؤثر است. برای درمان اسهالهای ساده که ممکن است به دلیل گرمازدگی و مصرف ماده غذایی خاصی به وجود آمده باشد، میتوان سه مرتبه در روز (هر مرتبه به میزان یک قاشق غذاخوری) آبغوره مصرف کرد. همچنین غوره برای افراد دچار اسهالهای خونی ناشی از حرارت و گرمازدگی مفید است.
ضدعفونیکننده معده و روده
غوره خاصیت ضدعفونیکنندگی دارد و میتواند به پاکسازی رودهها کمک کند. برای دفع کرم روده و معده میتوان مقداری غوره مصرف کرد یا غوره را به غذا به عنوان چاشنی افزود. غوره به دلیل ترکیبات ضد عفونی کننده، پاک کننده معده و روده است.
تأثیر غوره بر متابولیسم و کاهش وزن
روشهای طبیعی کاهش وزن
غوره میتواند در کاهش وزن و بهبود متابولیسم بدن مؤثر باشد. البته تنها مصرف غوره برای کاهش وزن کافی نیست و باید به ترکیبی از رژیم غذایی مناسب، ورزش منظم، کاهش مصرف چربی و قند و افزایش مصرف سبزیجات و میوهها اقدام کرد. مصرف یک قاشق غذاخوری آب غوره بعد از هر وعده غذایی میتواند در روند کاهش وزن مؤثر باشد.
کمک به افراد با مزاج گرم و تر
در طب سنتی، غوره برای افراد دچار چاقی و دارای مزاج گرم و تر توصیه میشود. کارشناسان طب اسلامی معتقدند افرادی که به چاقی “دموی” مبتلا هستند و دارای طبیعتی گرم و تر هستند، برای لاغر شدن باید از مواد غذایی سرد و خشک استفاده کنند، و غوره با مزاج سرد و خشک خود میتواند برای این افراد مفید باشد.
خواص آنتیاکسیدانی و ضد سرطانی
مبارزه با تومورهای سرطانی
سطح استرولهای خوب به نام فیتواسترول در انگورهای رسیده بسیار کمتر از انگور نارس یا غوره است. فیتواسترولها برای مبارزه با تومورهای سرطانی مفید هستند زیرا خواص ضد تومور دارند. این ترکیبات میتوانند در پیشگیری و درمان برخی از سرطانها نقش داشته باشند.
منبع غنی ویتامین C
غوره حاوی ویتامین C فراوان است. با مصرف غوره میتوانید مشکلاتی مانند بیماری اسکوربوت، التهاب مخاط دهان و خونریزی لثهها که ناشی از کمبود این ویتامین است، را درمان کنید. ویتامین C موجود در غوره همچنین به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکند و نقش مهمی در مبارزه با بیماریها دارد.
تأثیر غوره بر سلامت قلب و عروق
کاهش کلسترول
مصرف غوره تأثیرات مضر یک رژیم غذایی با کلسترول بالا را مهار میکند. غوره تأثیرات آتروژنیک که عامل ذخیره لیپید، آتروما و تجمع کلسیم در عروق هستند را خنثی میکند و از فیبرینوژن و ضایعات آترواسکلروتیک نیز جلوگیری میکند. این خاصیت غوره برای افراد مبتلا به چربی خون بسیار مفید است.
تنظیم فشار خون
غوره به دلیل دارا بودن پتاسیم و سایر مواد معدنی، میتواند به تنظیم فشار خون کمک کرده و به حفظ سلامت قلب و عروق کمک کند. این ویژگی برای پیشگیری از بیماریهای قلبی-عروقی اهمیت بسیاری دارد.
خواص درمانی پوستی
تسکین خارش بدن
اگر بدن به خارش افتاده است، میتوان مقداری غوره خشکشده را کوبید و آن را با استفاده از آب گرم به صورت خمیر درآورده و به محل مورد نظر مالید تا از خارش کلافهکننده راحت شود. البته اگر خارش بدن مزمن شده است، حتماً باید به پزشک مراجعه کرد، چرا که میتواند از علائم مشکلات جدی سلامتی از جمله مشکلات کبد یا دیابت باشد.
رفع بوی بد بدن
از خواص غوره برای سلامتی میتوان به رفع بوی بد بدن اشاره کرد. در فصل تابستان بدن بسیاری از افراد به دلیل تعریق زیاد بوی ناخوشایندی میگیرد. خمیری از غوره تهیه کرده و روی پوست زدن میتواند عرق بدبوی را از بین ببرد.
خواص ضد التهابی و کمک به دردهای مفصلی
درمان سیاتیک و رماتیسم
غوره به دلیل دارا بودن تارتارات پتاسیم، برای درمان سیاتیک و رماتیسم حاد بسیار مفید است. استفاده از غوره باعث کاهش پادرد و سایر ناراحتیهای عضلانی و مفصلی نیز میشود. به ویژه برای دردهای پا که از نوع رماتیسمهای گرم مزاج هستند، غوره بسیار مفید است.
کاهش دردهای مفصلی
برای درمان پادرد و کمردرد، میتوان به مدت ده روز آش آبغوره مصرف کرد، البته در این مدت باید از خوردن غذاهای سنگین اجتناب کرد. ترشی غوره نیز برای معالجه رماتیسم و سیاتیک مفید است.
سایر خواص درمانی غوره
تحریک اشتها و افزایش جذب آهن
آبغوره محرک اشتها بوده و افزودن کمی از آن به غذا میتواند باعث طعم مطلوب آن شده و به افزایش جذب املاح معدنی به ویژه آهن مواد غذایی غیرحیوانی مانند حبوبات کمک کند. این ویژگی برای افرادی که مشکل کمخونی دارند، بسیار مفید است.
برطرف کننده تشنگی
غوره برطرف کننده تشنگی است و در افرادی که کثرت عطش دارند، عطش آنان را کم میکند. این خاصیت به ویژه در فصل تابستان میتواند بسیار کاربردی باشد.
تقویت حافظه و عملکرد مغز
برخی تحقیقات نشان دادهاند که غوره میتواند به بهبود عملکرد مغز و تقویت حافظه کمک کند به دلیل ترکیبات مفید آن برای سیستم عصبی.
مزاج غوره در طب سنتی و توصیههای امام رضا (ع)
طبیعت سرد و خشک
در طب سنتی و اسلامی، غوره دارای مزاج سرد و خشک است و تا حدی قابض میباشد و باعث جمع شدن موضع میشود. به دلیل این مزاج، غوره برای افراد دچار اسهالهای خونی ناشی از حرارت و گرمازدگی مفید است.
تنظیم صفرا و خون
امام رضا (ع) فرمودهاند که غوره مزاج را سرد و خشک کرده و حرارت خون و صفرا در بدن را کم میکند و باعث از بین رفتن صفرا و بلغم موجود در معده میشود. بنابراین بر اساس توصیه امام رضا مصرف غوره برای افراد گرم مزاج که مبتلا به بیماریهای حرارتی میشوند بسیار مفید است.
توصیه برای افراد با طبع سرد
امام رضا (ع) توصیه میکند افرادی که طبع سرد دارند، نباید در فصل سرد غوره و یا آبغوره مصرف کنند زیرا مزاج بلغم در فصل زمستان را محتمل برشمردهاند و با عنوان مزاج زمستانی از آن یاد میشود.
موارد احتیاط و عوارض احتمالی
احتیاط برای زنان باردار
خانمهای باردار باید از خوردن زیاد غوره خودداری کنند، چون غوره ادرارآور است و ممکن است موجب سقط جنین شود. این موضوع در طب سنتی بسیار مورد تأکید قرار گرفته است.
پرهیز از مصرف با معده خالی
هرگز غوره را با معده خالی نخورید، چون روی معده اثر سوء میگذارد. بهتر است غوره همراه با غذا یا پس از غذا مصرف شود تا از آسیب به معده جلوگیری شود.
پرهیز از مصرف زیاد
مصرف بیش از حد غوره ممکن است باعث دلپیچه شود. بنابراین، مانند هر ماده غذایی دیگر، رعایت اعتدال در مصرف غوره ضروری است.
نتیجهگیری
غوره با داشتن ترکیبات مغذی و خواص درمانی متعدد، یک ماده غذایی ارزشمند در رژیم غذایی است. از تقویت سیستم گوارش و کمک به کاهش وزن گرفته تا خواص ضد سرطانی، تنظیم فشار خون و کلسترول، درمان مشکلات پوستی، تسکین دردهای مفصلی و بسیاری دیگر از فواید سلامتی، همگی نشان میدهند که گنجاندن غوره در رژیم غذایی میتواند تأثیر قابل توجهی بر سلامت عمومی بدن داشته باشد.
البته همانند هر ماده غذایی دیگر، رعایت اعتدال در مصرف غوره ضروری است، به ویژه برای افراد با شرایط خاص مانند زنان باردار یا افرادی با مزاج سرد در فصول سرد سال. با رعایت این نکات، میتوان از فواید بیشمار این میوه ترش و خوشطعم برای ارتقای سلامت بدن بهرهمند شد.