تغذیهاطفال و کودکان

چه غذاهایی برای کودکان زیر ۲ سال ممنوع هستند؟

آیا از غذاهای منع شده برای کودکان زیر ۲ سال مطلع هستید؟ آیا می‌دانید مصرف بعضی مواد غذایی مانند «عسل» می‌تواند باعث حساسیت در کودکان شود؟ تمامی کودکان به تغذیه درست نیاز دارند. کودک دو ساله شما باید در روز سه وعده غذای اصلی و یک یا دو میان وعده بخورد. اما این وعده‌ها باید شامل چه چیزهایی باشد؟ بعضی از کودکان به غذاهای خاصی حساسیت دارند، یکی از رایج‌ترین آن‌ها «حساسیت به بادام زمینی» است. این حساسیت در برخی موارد می‌تواند باعث خفگی و تشنج در کودک شود.

با دکتریاب همراه باشید تا با غذاهای ممنوعه برای کودکان زیر ۲ سال، دلایل بروز حساسیت، روش‌های تشخیص و سایر موارد آشنا شوید. در پایان، همچنین چند غذای بدون حساسیت برای کودکان زیر ۲ سال را معرفی خواهیم کرد.

غذاهای ممنوع برای کودکان زیر ۲ سال

نوع تغذیه کودکان تأثیر زیادی بر سلامت آن‌ها در بزرگسالی دارد. بنابراین بهتر است خوراکی‌های ناسالم که می‌توانند باعث بروز مشکلات رفتاری و بیماری در کودکان شوند را بشناسید و از مصرف آن‌ها جلوگیری کنید.

توجه: تمامی موارد زیر باید تحت نظر پزشک و متخصص اطفال بررسی و تایید شود. از حذف یا اضافه کردن خودسرانه یک ماده غذایی به رژیم کودک خود خودداری کنید.

همانطور که گفته شد، والدین می‌توانند از پنج ماهگی به کودک خود غذاهای غیر از شیر نیز بدهند. البته بعضی غذاها می‌توانند برای کودک مضر باشند و به مشکلات گوارشی و نفخ منجر شوند. این وضعیت می‌تواند باعث نگرانی شما و بی‌قراری کودک شود. از جمله رایج‌ترین غذاهایی که کودکان زیر دو سال، به ویژه یک ساله‌ها، به آن حساسیت دارند شامل:

۱. سفیده تخم مرغ

سفیده تخم مرغ منبع خوبی از پروتئین و مواد مغذی است. اما برای کودکان زیر دو سال ممکن است خطرناک باشد. باکتری‌هایی که در سفیده تخم مرغ وجود دارند می‌توانند باعث درد معده و ناراحتی گوارشی در کودکان شوند.

۲. کره بادام زمینی

کره بادام زمینی غنی از پتاسیم، پروتئین و فیبر است، اما چسبندگی آن می‌تواند مشکل ایجاد کند. هضم آن برای کودکان سخت است و ممکن است باعث ناراحتی معده شود. همچنین، مصرف بیش از حد شکلات و مواد شیرین مانند کربوهیدرات‌های تصفیه شده می‌تواند موجب بی‌خوابی و بیش‌فعالی در کودکان زیر دو سال شود، بنابراین بهتر است این مواد را در رژیم غذایی کودک محدود کنید.

۳. سبزیجات خام

سبزیجات منابع خوبی از مواد مغذی هستند، اما برخی از آن‌ها مانند هویج می‌توانند خطر خفگی برای کودکان ایجاد کنند. بنابراین باید از دادن آن‌ها به کودکان خودداری کنید.

۴. آجیل های کامل

آجیل‌ها سرشار از فیبر و ویتامین E هستند، اما اندازه بزرگ آن‌ها می‌تواند باعث خفگی و انسداد مری در کودکان به خصوص زیر یک سال شود. از دادن آجیل‌های کامل بدون مشورت با پزشک خودداری کنید.

۵. غذاهای کنسرو شده

غذاهای کنسرو شده برای بزرگسالان نیز توصیه نمی‌شوند، بنابراین به کودکان در هر سنی نباید این نوع غذاها داده شود. این غذاها می‌توانند باعث عفونت‌های باکتریایی خطرناک مانند بوتولیسم در کودکان شوند.خوردن غذای کنسروی برای کودکان زیر ۲ سال توصیه نمی شود

۶. ماهی

ماهی برای بزرگترها خوب است، اما ممکن است برای کودکان بین یک تا دو سال مشکلاتی ایجاد کند. برخی از ماهی‌ها که مقدار جیوه بالایی دارند، می‌توانند خطرناک باشند.

۷. آبمیوه

آبمیوه‌های صنعتی به دلیل داشتن مواد نگهدارنده می‌توانند بر سیستم گوارشی کودکان یک ساله و دو ساله تاثیر منفی بگذارد. بهتر است از آبمیوه‌های طبیعی استفاده کنید.

۸. شیر کامل

شیر گاو یا شیر کامل ممکن است برای کودکان ۱۲ ماهه و شیرخوار مشکلات هاضمه ایجاد کند. هرچند این شیر حاوی پروتئین بالایی است، اما برای کودکان زیر دو سال مناسب نیست.

۹. میوه‌های خانواده مرکبات

میوه‌هایی مثل پرتقال، لیمو و دیگر مرکبات بسیار سالم هستند و مواد مغذی مهمی مانند ویتامین C، کلسیم و پتاسیم دارند که برای بدن ضروری هستند. اما این میوه‌ها بسیار اسیدی بوده و معمولاً برای کودکان، به خصوص زیر یک سال، مناسب نیستند. بهتر است قبل از یک سالگی به هیچ عنوان مرکبات به کودک ندهید. همچنین، در غذا دادن به کودک، از مراحل درست پیروی کنید؛ با غذاهای پوره شده شروع کنید و به تدریج سایر غذاها را به رژیم غذایی او اضافه کنید.

۱۰. مصرف بیش از حد جگر برای کودکان

جگر یکی از غذاهای مغذی است که می‌توانید به مقدار کم به رژیم غذایی کودک خود اضافه کنید، به ویژه برای کودکان دو ساله. اما اگر بیش از حد جگر مصرف شود، ممکن است باعث مشکلات گوارشی و یبوست شود که این می‌تواند باعث ناراحتی کودک و گریه‌های مکرر او گردد. بهتر است جگر را خوب پخته و به صورت پوره، هفته‌ای یک بار به کودک بین ۱ تا ۲ سال خود بدهید. هر کدام از غذاهای جدید را قبل از اضافه کردن به رژیم غذایی کودک با پزشک مشورت کنید.

۱۱. مصرف میگو

هرچند که میگو برای تقویت هوش و حافظه مفید است، اما آن را به کودکان زیر یک سال نباید داد. همان‌طور که پیش‌تر گفته شد، غذاهای دریایی معمولاً برای کودکان ممنوع هستند. میگو همچنین ممکن است باعث مشکلاتی مثل لغزندگی، اسهال و استفراغ در کودکان شود. اما می‌توانید پس از یک سالگی و با مشورت پزشک، مقدار کمی میگو به رژیم غذایی کودک اضافه کنید.

همچنین توجه داشته باشید که سدیم موجود در غذاهای دریایی ممکن است برای کودکان زیر ۲ سال مناسب نباشد.

۱۲. مصرف گوشت

گوشت‌های قرمز و سفید برای کودکان سنگین هستند و باید با مشورت پزشک به رژیم غذایی آنها اضافه شوند. استفاده نادرست از گوشت ممکن است باعث مشکلات هاضمه و حساسیت‌های مختلف در کودکان شود. مهم است که گوشت به خوبی پخته، له و پوره شود تا خطر خفگی برای کودک به حداقل برسد.

۱۳. سیب زمینی

سیب‌زمینی سرخ‌شده یکی از غذاهای محبوب کودکان است. اما مصرف این نوع سیب‌زمینی می‌تواند به گوارش کودکان زیر ۲ سال آسیب برساند. بهتر است سیب‌زمینی را به صورت پوره شده و با مشورت متخصص اطفال بعد از شش ماهگی به رژیم غذایی کودک خود اضافه کنید.

۱۴. کافئین

کافئین به عنوان یکی از بدترین مواد غذایی برای کودکان به شمار می‌رود. حتی برای بزرگسالان هم توصیه نمی‌شود و در نوجوانان ممکن است سبب بلوغ زودرس شود. بنابراین، برای نوزادان و کودکان زیر ۲ سال، اثرات مخرب‌تری خواهد داشت. هرگز از محصولات حاوی کافئین برای کودک خود استفاده نکنید.همه میوه‌ها برای کودک زیر ۲ سال مفید نیستند

۱۵. میوه‌ های مضر برای کودکان

علاوه بر مرکبات و غذاهای ممنوع برای کودکان زیر ۲ سال، این خردسالان ممکن است به برخی میوه‌ها آلرژی داشته باشند. به دلیل داشتن دندان‌های ضعیف، لثه‌های حساس و معده ضعیف، برخی میوه‌ها برای آنها قابل هضم نیستند.

استفاده از میوه‌هایی مثل گیلاس، آلبالو و گوجه سبز می‌تواند سبب اسهال و مشکلاتی در روده کودک شود. اما شما می‌توانید از موز و سیب پوره شده برای کودک زیر ۲ سال استفاده کنید.

۱۶. خربزه برای کودکان زیر ۲ سال 

خربزه به دلیل طعم خوشمزه و ویتامین‌های زیادی که دارد، یکی از میوه‌های محبوب بین کودکانی است که تازه دندان درآورده‌اند. اما خوردن خربزه برای کودکان زیر دو سال ممکن است با حساسیت‌هایی مانند خارش و سوزش گلو همراه باشد. همچنین اگر کودک بیش از حد خربزه یا هندوانه بخورد، ممکن است دچار مشکلات گوارشی مثل اسهال و دل‌درد شود. برای ایمنی بیشتر، خربزه را برای کودک به‌صورت پوره درست کنید.

۱۷. مویز برای کودکان زیر ۲ سال 

مویز یکی از بهترین خوراکی‌ها برای کودکانی است که تازه دندان درآورده‌اند. اما دقت کنید که دانه‌هایی مثل مویز و کشمش ممکن است باعث خفگی کودک شوند. بنابراین از دادن آن‌ها به بچه‌های زیر دو سال خودداری کنید. همچنین خوردن زیاد مویز می‌تواند به دلیل قند و کربوهیدرات آن، مشکلاتی مثل بی‌خوابی و اسهال را ایجاد کند.

۱۸. نمک برای کودکان 

نیازی به اضافه کردن نمک به غذای کودکانتان نیست چون برای سلامتی آن‌ها خوب نیست. بهتر است کمتر از ۱ گرم نمک در روز مصرف شود. اگر دوست دارید طعم به غذای او اضافه کنید، می‌توانید از گیاهان یا کره بی‌نمک استفاده کنید. همچنین مهم است که نمک موجود در سایر غذاها که به کودک می‌دهید را هم چک کنید، مانند نان و بیسکویت.خوردن عسل برای کودک زیر ۲ سال ممنوع است.

۱۹. خوردن عسل در کودکان زیر یک سال

هرگز به کودکان زیر یک سال عسل ندهید. عسل ممکن است باعث مسمومیت به نام “بوتولیسم” شود. این نوع مسمومیت به خاطر اسپورهای یک باکتری به وجود می‌آید که در خاک، گرد و غبار و عسل وجود دارد. در بزرگترها این باکتری خطرناک نیست، اما در نوزادان می‌تواند باعث مشکلات جدی شود. حتی اگر برای شیرین کردن سر پستانک نوزاد از عسل استفاده کنید، می‌تواند خطرناک باشد؛ چون سم بوتولینم، کشنده‌ترین سم است و مقدار بسیار کمی از آن می‌تواند مشکل‌ساز شود.

۲۰. ویتامین‌های آلرژی‌زا برای کودکان زیر دو سال

اگر فرزند شما زودتر از زمان معمول شروع به غذا خوردن کند، ممکن است دچار حساسیت شود. در سنین پایین، روده کودک هنوز کاملاً آماده هضم برخی مواد غذایی نیست. حدود ۱۰ درصد از کودکان ممکن است نسبت به غذاها حساسیت داشته باشند و این حساسیت حتی ممکن است از دوران بارداری نیز وجود داشته باشد. بچه‌های کوچک از مادر خود ویتامین‌ها و مواد غذایی را دریافت می‌کنند، بنابراین اگر مادران غذایی بخورند که ممکن است برای کودک حساسیت ایجاد کند، مانند ویتامین C، ممکن است مشکلاتی مانند اسهال و نفخ در کودک پیش بیاید.

علائم آلرژی فرزند شما به غذا

با مشاهده رفتار و عادات غذایی فرزندتان می‌توانید به راحتی از حساسیت او به برخی غذاها مطلع شوید.

برای مثال، اگر فرزندتان بعد از خوردن تخم‌مرغ یا شیر و غلات برای صبحانه تهوع بزند، بهتر است به یک متخصص اطفال مراجعه کنید.

معمولاً حساسیت غذایی ابتدا خود را به‌صورت ناراحتی معده نشان می‌دهد. باید دقت داشته باشید که اکثر واکنش‌ها به غذا در ابتدا خفیف هستند. بنابراین، بهتر است به رفتار غذایی فرزندتان توجه بیشتری داشته باشید. اگر با علائم زیر مواجه شدید، سریعاً به متخصص اطفال مراجعه کنید:

۱. اسهال و درد شکم

۲. حالت تهوع و عدم تمایل کودک به خوردن دوباره آن غذا

۳. التهاب و قرمزی پوست در برخی موارد

۴. احساس سوزش و خارش گلو

۵. مشکلات تنفسی در کودک

۶. گریه مداوم و تغییر رنگ انگشتان دست و پالیست غذاهایی که فرزندتان نباید بخورد را از دکتر اطفال بگیرید.

دلایل ایجاد آلرژی به غذا در کودکان

یکی از دلایل آلرژی در افراد حساسیت ارثی به برخی مواد غذایی است. والدین با شناخت الگوهای غذایی خود و خانواده می‌توانند از بروز این مشکل جلوگیری کنند.

اگر بدن فرزندتان به هرگونه ماده مغذی یا ویتامین داخل غذا حساسیت دارد، باید از آن غذا اجتناب کنید. در صورت بروز علائم شدید، حتماً با پزشک مشورت کنید.

چگونه متوجه حساسیت غذایی فرزندتان شویم؟

تشخیص اینکه کودکان از حساسیت غذایی رنج می‌برند، برای بسیاری از مادران چالش‌برانگیز است. یکی از روش‌های مطمئن برای شناسایی حساسیت‌ها، انجام آزمایش خون یا پوستی است. این آزمایش‌ها نشان می‌دهد که چگونه سیستم ایمنی بدن کودک به غذاهای مختلف پاسخ می‌دهد. آزمایش خون می‌تواند سطح IgE، آنتی بادی که در زمان واکنش آلرژیک بالا می‌رود، را اندازه‌گیری کند. اگر کودک نسبت به یک ماده خاص حساس باشد، این آزمایش آن را مشخص می‌کند.

اگر آلرژی بروز کرد، چه کنیم؟

خوردن غذاهایی که شخص به آن‌ها آلرژی دارد ممکن است در ابتدا واکنش شدیدی ایجاد نکند، اما در کودکان، این مشکل می‌تواند با سوزش و ورم معده نشان داده شود. اگر این وضعیت با مصرف مکرر یک نوع غذا تکرار شد، باید به یک دکتر اطفال مراجعه کنید.

بهترین پزشک برای تشخیص

فوق تخصص اطفال و متخصص تغذیه بهترین پزشکان برای شناسایی و درمان حساسیت‌های غذایی و آلرژی در کودکان هستند. با مراجعه به پزشک و انجام آزمایش‌های مربوطه، می‌توانید غذاهای مضر برای کودکان خود را شناسایی کنید.

عدسی؛ یک غذای بدون دردسر برای کودکان زیر دو سال 

حال که با غذاهای ممنوع برای کودکان زیر ۲ سال آشنا شدید، می‌خواهیم یک میان وعده سالم و بدون آلرژی به شما معرفی کنیم. «عدسی» یکی از بهترین گزینه‌ها برای این سنین است. شما می‌توانید عدس پخته شده را با هر میوه یا ماده غذایی دیگر مخلوط کرده و تمام ویتامین‌ها و مواد مغذی مورد نیاز کودک را تامین کنید. بهتر است پیش از اضافه کردن آن به رژیم غذایی، با پزشک کودک خود مشورت کنید.

می‌توانید عدس را با برنج و گوشت بپزید و سپس خوب مخلوط کنید تا به عنوان یک غذای مغذی برای کودک بالای ۱ سال شما مناسب باشد. توجه داشته باشید که عدس باید کاملاً له و پخته شده و بدون نمک باشد.

لیست پزشکان مرتبط:

دیدگاه و سوال خود را مطرح کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا