عمل بالن معده (گاستریک بالون) چقدر در لاغری تاثیر دارد؟
عمل بالن معده میتواند به شما کمک کند تا به هدفهای بلندمدت کاهش وزن برسید و در مقایسه با دیگر روشهای لاغری مانند بای پس معده و اسلیو معده، سادهتر است. البته نیازی به جراحی ندارد. در این روش، یک متخصص گوارش بالن خالی را از طریق دهان وارد معده میکند و سپس آن را با آبنمک یا هوا پر میکند.
عمل بالن معده نسبت به روشهای دیگر کاهش وزن کمخطرتر است و نتایج آن در دراز مدت به دست میآید. این روش ساختار دستگاه گوارشی شما را تغییر نمیدهد و به همین دلیل دائمی نیست. در عین حال، ممکن است عوارضی داشته باشد. بنابراین حتماً باید با یک متخصص گوارش مشورت کنید. در سایت دکتریاب میتوانید با بهترین متخصصین گوارش و کبد کشور مشاوره بگیرید و به صورت غیرحضوری نوبت بگیرید.
بالن معده چیست؟
بالن معده یکی از روشهای کاهش وزن است که در داخل معده قرار داده میشود و حدود یک سوم فضای معده را اشغال میکند. این یعنی بیمار برای احساس سیری به غذای کمتری نیاز دارد.
این روش به کاهش وزن در بیماران کمک میکند، زیرا مصرف غذا در آنها با گذشت زمان کاهش مییابد. قرار دادن بالن داخل معده نیز نیاز به عمل جراحی ندارد.
بالون معده معمولاً به مدت ۶ تا ۱۲ ماه در معده باقی میماند و در این مدت میتواند وزن آنها را بین ۱۰ تا ۳۰ کیلوگرم کاهش دهد. اما باید بدانید که اسید معده در طول زمان به بالن آسیب میزند و به همین دلیل نمیتواند برای همیشه در معده بماند.
A gastric balloon can only stay in place for up to 9 months.
بالون معده حداکثر تا ۹ ماه میتواند در جای خود بماند.
به نقل از سایت healthdirect
بالن معده بهتر است یا اسلیو معده؟
برای پاسخ به این سوال باید دید که شما چه هدفی دارید و وضعیت شما چیست. اگر فقط میخواهید کمی وزن کم کنید و نمیخواهید جراحی کنید، بالن معده بهتر است. اما اگر وزن زیادی دارید و میخواهید کاهش وزن بیشتری داشته باشید، عمل اسلیو معده انتخاب بهتری خواهد بود.عمل بالن معده به شما کمک میکند که به اهداف بلندمدت خود در کاهش وزن برسید.
حلقه معده بهتر است یا بالن معده؟
روشهای مختلفی برای کاهش وزن وجود دارند و بسیاری از آنها روی معده انجام میشوند. افرادی که چاقی مفرط دارند و نمیتوانند وزن کم کنند، معمولاً در انتخاب روش مناسب سردرگم هستند. برای کمک به شما، در ادامه به بررسی و مقایسه این دو روش میپردازیم.
حلقه معده به این روش عمل میکند که یک حلقه سیلیکونی در قسمت بالای معده قرار داده میشود و این باعث میشود تا معده به دو بخش تقسیم شود.
هدف این نوع جراحی کوچک کردن سایز معده است تا فرد بتواند مقدار کمتری غذا بخورد و زودتر احساس سیری کند. به این ترتیب فرد کمتر غذا میخورد و درنتیجه کالری کمتری جذب میکند که به چاقی منجر نمیشود.
مزایای حلقه معده چیست؟
این جراحی معمولاً با خطر کمتری اس انجام میشود و احتمال آسیب به معده پایینتر است. همچنین این روش برگشتپذیر است و اگر فرد دیگر نیازی به آن نداشته باشد، میتواند حلقه را بردارد.
معایب حلقه معده چیست؟
ممکن است محل جراحی دچار عفونت شود، درد ایجاد کند یا زخم به درستی بهبود نیابد. همچنین گاهی ممکن است در طول جراحی به دیگر اندامها آسیب برسد، مانند طحال و روده.
علاوه بر این، احتمال ابتلا به ترومبوز رگی و آمبولی ریوی نیز وجود دارد که میتواند خطرناک باشد. اگر جراح حلقه را در محل مناسبی قرار ندهد، فرد نیاز به عمل جراحی دوباره خواهد داشت.
بوتاکس معده بهتر است یا بالن معده؟
یکی دیگر از روشهای کاهش وزن که بر روی معده انجام میشود، بوتاکس معده است. بوتاکس معده مانند بالن معده میتواند به کاهش وزن کمک کند. این روش یکی از شیوههای جدید لاغری است.
انواع بالن معده کدامند؟
تمامی انواع بالنهای معده از طریق یک لوله، از راه دهان وارد معده میشوند و در نقطه معینی از آن قرار میگیرند. بالن معمولاً ۶ ماه در معده میماند و اگر زمان بیشتری در آنجا بماند، احتمال بروز زخم معده وجود دارد. در صورتی که بالن بترکد، شما متوجه نخواهید شد و فقط با رادیوگرافی یا سونوگرافی میتوانید وضعیت بالن را بررسی کنید. بالنهای معده را میتوان از چندین جنبه طبقهبندی کرد:
دسته بندی بالن گذاشتن در معده بر اساس ماده پرکننده | دسته بندی بالن معده بر اساس قابلیت تنظیم حجم |
---|---|
بالن معده مایع (۴۰۰ تا ۵۰۰ میلیلیتر مایع رنگی نمکی) | بالن های حجم ثابت |
بالن معده هوا (۵۰۰ تا ۷۵۰ میلیلیتر هوا) | بالن های قابل تنظیم |
چه کسانی میتوانند از بالون معده استفاده کنند؟
بالن معده یک روش غیر جراحی مؤثر برای بیمارانی است که با سایر روشهای کاهش وزن مشکل دارند. اما این روش برای همه مناسب نیست. بالن برای بیمارانی که قصد دارند تغییرات بلندمدت در رژیم غذایی و سبک زندگیشان ایجاد کنند، مناسب است. بیمار باید متعهد باشد که در حین داشتن بالون در معده و پس از برداشتن آن، یک رژیم غذایی خاص و کنترل شده داشته باشد.
بهطور کلی، کاندیدهای ایدهآل برای بالن معده افرادی هستند که شاخص توده بدنی (BMI) بین ۲۷ تا ۳۵ دارند. بیماران دارای BMI بالا نیز ممکن است در صورت داشتن بیماریهای مرتبط با چاقی، کاندیدای مناسبی برای بالن معده باشند.
به طور کلی، بالن معده برای افراد زیر مناسب است:
- افرادی که باید قبل از انجام عملهای لاغری دیگر، وزن کم کنند تا ریسک عمل جراحی کاهش یابد.
- کسانی که میخواهند از روشهای غیر جراحی برای کاهش وزن استفاده کنند.
- افرادی که به دنبال یک روش کاهش وزن برگشتپذیر هستند.
- افرادی که به دنبال درمانی با حداقل تهاجم هستند که تأثیر کمی بر زندگی روزمرهشان بگذارد.
کاندیدهای ایدهآل برای این بالن معده افرادی هستند که شاخص توده بدنی BMI بین ۲۷ تا ۳۵ داشته باشند.
فواید بالن معده برای لاغری چیست؟
بالن معده به افراد کمک میکند که وزنی که کم میکنند، ماندگار باشد. این کاهش وزن چندین مزیت دارد که شامل:
- افزایش اعتماد به نفس
- بهبود خلق و خو
- افزایش سطح انرژی
- تحرک بهتر و راحتتر
- کاهش خطر بیماریهای مرتبط با چاقی مانند دیابت نوع دو، بیماریهای قلبی، فشار خون بالا، آپنه خواب و دیگر بیماریها.
توجه داشته باشید که با کمک بالن معده نمیتوان در یک ماه وزن زیادی کم کرد.
عوارض عمل بالن معده | فواید بالن معده برای لاغری |
---|---|
پارگی بالن معده | تحرک بهتر |
استفراغ و سوء هاضمه | بهبود خلق و خو |
درد در ناحیه شکم و پشت | افزایش اعتماد به نفس |
حالت تهوع | افزایش سطح انرژی |
عمل بالن معده چگونه انجام میشود؟
عمل بالن معده نیز مانند هر عمل دیگری مراحل خاص خود را دارد.
برای انجام عمل بالون معده یک روند مشخص وجود دارد. متخصص گوارش در جلسه مشاوره، این مراحل را برای شما توضیح میدهد. اگر نیاز به اطلاعات بیشتری دارید، میتوانید با بهترین متخصصین گوارش در سایت دکتریاب مشاوره کنید و برای نوبتدهی غیرحضوری اقدام کنید. در ادامه، مراحل عمل بالون معده شرح داده شده است:
۱. دریافت رضایت بیمار
قبل از شروع عمل، بیماران باید فرم رضایتنامهای را امضا کنند. این فرم حاوی اطلاعاتی درباره مزایا و معایب این روش است. همچنین خطرهایی که ممکن است پس از عمل بالون معده بروز کند نیز در آن توضیح داده شده است. متخصص گوارش قبل از اینکه بیمار فرم را امضا کند، درباره این موارد با او صحبت خواهد کرد. تمام نگرانیها و سوالات خود را با پزشک در میان بگذارید. مهم است که قبل از عمل، اطلاعات کافی درباره روش و خطرات احتمالی داشته باشید.
۲. بی هوشی و بی حسی موضعی
برای انجام عمل بالن معده، معمولاً از بیحسی موضعی استفاده میشود. همچنین، متخصص بیهوشی داروهایی تجویز میکند تا بیمار احساس راحتی بیشتری داشته باشد. وقتی بیمار تحت بیحسی قرار گرفت، جراح قادر به شروع عمل بالون معده خواهد بود.متخصص گوارش مراحل قرار دادن بالن را در جلسه مشاوره به شما توضیح خواهد داد.
۳. قرار دادن بالن معده
روش قرار دادن بالن معده معمولاً یکسان است، حتی اگر نوع بالن متفاوت باشد. بالن از طریق دهان وارد لوله گوارشی و معده میشود. برای این کار، یک لوله انعطافپذیر به بالن خالی وصل شده و در دهان قرار میگیرد. یک دوربین کوچک در انتهای لوله وجود دارد که به جراح کمک میکند لوله را هدایت کند.
جراح به آرامی لوله را از طریق مری هدایت میکند تا به معده برسد. برای راحتتر شدن این کار، اسپری مخصوصی به پشت گلو زده میشود. پس از قرار گرفتن لوله در معده، بالن با مایع آبنمک یا هوا پر میشود. در نهایت، جراح لوله را از معده و دهان خارج میکند و عمل به پایان میرسد. کل این فرایند معمولاً حدود ۱۵ تا ۲۰ دقیقه طول میکشد.
۴. راهنمایی به بخش ریکاوری
پس از اتمام عمل، بیمار به بخش ریکاوری منتقل میشود. در این بخش، تیم پزشکی وضعیت بیمار را زیر نظر دارد و از عدم وجود درد او اطمینان حاصل میکند. ممکن است بیمار احساس خستگی یا درد در گلو کند و کمی گیج به نظر برسد. حساب کنید که معمولاً بیمار میتواند همان روز عمل به خانه برگردد.
از یک دوست یا یکی از اعضای خانواده بخواهید که در روز عمل شما را همراهی کند و به خانه برساند، چون پس از عمل قادر به رانندگی نخواهید بود. بهتر است تا ۲۴ ساعت بعد از عمل کسی در کنار شما باشد.
بعد از عمل بالون معده چه اتفاقی میافتد؟ (مراقبتهای بعد از بالن معده)
عمل بالن معده کمخطر و با دوره نقاهت کوتاهی همراه است، بنابراین بیمار به سرعت میتواند به زندگی عادی خود برگردد. پس از قرار دادن بالن در معده، ممکن است برخی علایم را تجربه کنید، از جمله:
- احساس عدم تعادل (شبیه به حالت دریازدگی)
- احساس تهوع
- درد معده
- استفراغ
این علایم معمولاً در چند روز اول کاهش مییابند. اما در موارد نادر، ممکن است معده نتواند با بالن سازگار شود و در این صورت علایم ممکن است بدتر شود. اگر این اتفاق بیفتد، جراح مجبور به خارج کردن بالن خواهد شد.
پس از بالن معده چه غذایی باید بخوریم؟ (تغذیه بعد از عمل بالن معده)
بعد از انجام عمل بالن معده، شما باید یک رژیم مخصوص را دنبال کنید. در روزهای اولیه بعد از عمل، تنها میتوانید غذای مایع مصرف کنید. بعد از چند روز، پزشک متخصص گوارش به تدریج غذاهای پوره شده و در نهایت غذاهای جامد را به رژیم غذایی شما اضافه خواهد کرد.
پزشک متخصص گوارش و متخصص تغذیه در جلسات مشاوره و ویزیتهای بعدی میتوانند شما را در مورد بهترین رژیمهای لاغری راهنمایی کنند. اگر بیمار بیش از حد غذا بخورد، ممکن است احساس ناراحتی، استفراغ و مشکلات ریفلاکس معده را تجربه کند. بنابراین، مهم است که بعد از عمل بالن معده، به دقت از دستورالعملهای پزشکان پیروی کنید.
ورزش بعد از بالنگذاری معده
حدود یک هفته بعد از عمل، برای اینکه بالن معده اثر خوبی داشته باشد، باید دوباره ورزش را شروع کنید. به طور کلی، افراد دارای بالن معده بیشتر از سایرین برای کاهش وزن پس از فعالیت بدنی موفق میشوند.افرادی که بالن معده دارند بیشتر از افراد دیگر به کاهش وزن بعد از فعالیت بدنی دست پیدا میکنند.
نظرات افرادی که بالن معده گذاشتند چیست؟
گوش دادن به نظرات افرادی که خودشان این عمل را انجام دادهاند، میتواند به شما در تصمیمگیری بهتر کمک کند. در اینجا چند نظر از بیماران آورده شده:
۱. صادقانه بگویم این بهترین تصمیمی بود که گرفتم! من از ۱۸ سالگی با اضافهوزن مشکل داشتم. بعد از زایمان اولم در ۲۷ سالگی و بعد از قرنطینه، دوباره به وزن قبلیام برگشتم و اعتماد به نفسم کاهش پیدا کرد. بعد از انجام بالن معده، به وزن ایدهآلم رسیدم و در مدت ۶ ماه حدود ۱۳ کیلوگرم وزن کم کردم و هیچ مشکلی نداشتم.
۲. در ابتدا به دلیل احساس تهوع و ریفلاکس معده، علاقهای به خوردن غذا نداشتم. اما بعد از رفع عوارض جانبی، در ۶ ماه حدود ۱۳ کیلوگرم وزن کم کردم. بعد از ۶ ماه کمی از وزنم برگشت زیرا دوباره به غذای قبلی برگشتم.
۳. کاهش وزن به من انرژی زیادی داد. هرگز تصور نمیکردم اینقدر انرژیک باشم. قبل از عمل، نمیتوانستم بدوم ولی اکنون میتوانم به راحتی ورزش کنم. اکنون به باشگاه میروم و از بلند کردن دمبلها خجالت نمیکشم. من به ورزش ادامه میدهم چون میخواهم اندام ایدهآلم را حفظ کنم و مادر خوبی باشم. لاغری با بالن معده واقعاً زندگیام را تغییر داد.
۴. بعد از انجام بالن معده، فشار خونم کاهش پیدا کرد و توانستم بدون دارو، این مشکل را مدیریت کنم. حالا بهتر حرکت میکنم، احساس سلامتی بیشتری دارم و روحیهام بهتر شده است. رسیدن به وزن طبیعی به من احساس میدهد که عمر طولانیتری خواهم داشت.
خطرات و عوارض عمل بالن معده چیست؟
عوارض عمل بالن معده چیست؟ هر نوع عمل کاهش وزن خطرات و عوارض خاص خودش را دارد. قبل از تصمیمگیری برای انجام عمل بالن معده، باید با این خطرات آشنا شوید. پزشک متخصص در جلسه مشاوره درباره این خطرات با دقت با شما صحبت خواهد کرد. همچنین، جراح قبل از امضای فرم رضایتنامه، این خطرات را به شما یادآوری خواهد کرد.
حدود یک سوم از بیماران در ابتدا درد، حالت تهوع یا ناراحتی احساس میکنند.
در چند روز اول، ممکن است حدود یک سوم بیماران که بالن گاستریک (بالن گذاری معده) انجام دادهاند، درد و حالت تهوع احساس کنند و ناراحتیهایی را تجربه نمایند. داروهای مسکن که بدون نسخه تهیه میشوند، میتوانند به کاهش این عوارض کمک کنند.
۱. حالت تهوع و استفراغ
در روزهای اول بعد از عمل، خیلی از بیماران احساس تهوع دارند. همچنین ممکن است در معده خود احساس ناراحتی کنند. این موضوع به دلیل این است که معده به عادت کردن به فضای کمتر نیاز دارد. معمولاً با گذشت زمان این مشکلات کمتر میشود.
اما اگر حالت تهوع شدید باشد و بهتر نشود، ممکن است نیاز باشد که بالن خالی شده و خارج شود و در این صورت پزشک به بیمار روشهای دیگر کاهش وزن را پیشنهاد میدهد.
۲. درد در ناحیه شکم و پشت
گاهی اوقات، بالن میتواند باعث ایجاد احساس کشیدگی در معده شود. این مسئله ممکن است منجر به دردی شود که مشخص کردن محل دقیق آن دشوار است. بنابراین بیمار ممکن است در ناحیه شکم یا پشت احساس درد کند و نتواند محل آن را بهطور دقیق تعیین کند. معمولاً این مشکل با گذشت زمان و متناسب شدن معده با وضعیت جدید (وجود بالن در معده) برطرف میشود.
۳. سو هاضمه
وقتی بالن در معده قرار میگیرد، بیمار نمیتواند مانند گذشته غذا بخورد. علت این امر این است که معده دیگر فضای کافی ندارد. پزشک متخصص گوارش در مورد غذاهای مناسب برای بعد از عمل توضیحات لازم را میدهد. اما ممکن است بیمار مدتی طول بکشد تا به رژیم غذایی جدید خود عادت کند. به همین دلیل ممکن است احساس کند که بیش از حد غذا خورده است.
این مسئله میتواند منجر به استفراغ و سو هاضمه شود. در این حالت، ممکن است پزشک برای کمک به حل مشکلات مربوط به رفلاکس معده و سوء هاضمه، داروهای ضد رفلاکس تجویز کند.یکی از عوارض بالن گذاری معده، سو هاضمه است.
۴. پارگی بالون معده، علائم ترکیدن بالن معده چیست؟
بعد از قرار دادن بالن در معده، بالن با محلول سالین پر میشود. در موارد نادر، اگر بالن بیش از حد پر شود، ممکن است در داخل معده پاره شود. در صورت پارگی، بالن بهصورت طبیعی از طریق روده بزرگ خارج میشود. اگر درد شدیدی احساس کردید یا فکر کردید بالن ترکیده است، سریعاً با پزشک متخصص گوارش خود تماس بگیرید.
۵. زخم یا آسیب در حین گذاشتن و برداشتن بالون
پزشک از یک لوله بلند و یک دوربین متصل به آن برای گذاشتن بالن در معده استفاده میکند. این لوله از دهان وارد میشود و به معده میرسد. برای برداشتن بالن، لوله دوباره وارد معده میشود و بعد بالن خالی شده و از همان طریق برداشت میشود. در برخی موارد، این فرآیند ممکن است به دهان یا مری آسیب بزند و منجر به خونریزی، درد یا ناراحتی شود.
۶. عفونت داخلی
عفونت یکی از خطراتی است که ممکن است بعد از هر عمل جراحی پیش بیاید. استفاده از ابزار و تجهیزات استریل میتواند به کاهش این خطر کمک کند، اما همچنان احتمال بروز آن وجود دارد. علائم عفونت شامل:
- استفراغ
- اسهال
- تب
- دردی که با مسکن قابل کنترل نیست
بالن معده چه مشکلاتی را حل نمی کند؟
در جلسات مشاوره با متخصص گوارش، اهداف خود از انجام این عمل را با دقت برای پزشک توضیح دهید. پزشک باتوجه به وضعیت فیزیکی و سلامت شما، بهترین روش برای کاهش وزن را پیشنهاد خواهد داد.
۱. بالن معده تأثیری در تغییر عادات غذایی نامناسب ندارد
بالون معده به شما کمک میکند که زودتر احساس سیری کنید. اما تغییر در عادتهای غذایی و نوع غذاهایی که میخورید، کاملاً به خود شما بستگی دارد. بنابراین، اگر با رژیم غذاییتان مشکل دارید، بهتر است که به یک کارشناس تغذیه مراجعه کنید.
۲. بالن معده منجر به کاهش وزن سریع نمیشود
بالن معده یکی از روشهای غیرجراحی است که دوره نقاهت کوتاهی دارد و به همین دلیل، روش خوبی به حساب میآید. اما باید بدانید که نتایج آن نسبت به دیگر عملهای لاغری زمان بیشتری میبرد. بنابراین، اگر هدف شما کاهش وزن زیاد در مدتزمان کوتاه است، بالن معده مناسب نیست.
مطالعات نشان میدهند که این روش میتواند در ۶ ماه اول، به کاهش ۳۰ درصد از وزن اضافه کمک کند. این یعنی میتوانید انتظار داشته باشید که بین ۱۰ تا ۳۰ کیلوگرم وزن کم کنید. اما باید بدانید که عملهای لاغری دیگر، میتوانند کاهش وزن بیشتری را به همراه داشته باشند؛ مخصوصاً اگر شاخص توده بدنی (BMI) شما بالای ۳۵ باشد، ممکن است پزشک شما عملی دیگر را پیشنهاد دهد.
۴. تغییرات حاصل از عمل بالن معده همیشگی نیست
بالن معده فقط میتواند حدود ۶ ماه در معده بماند. زیرا اسید معده به آرامی میتواند به ماده تشکیلدهنده بالن آسیب بزند. بنابراین ممکن است بیمار نیاز به عمل دیگری برای بیرون آوردن بالن داشته باشد. در حالی که عملهای لاغری دیگر مانند بایپس معده یا اسلیو معده دائمی هستند و نیازی به تکرار ندارند.
نتیجهگیری و راهنمای مراجعه به دکتر
کاهش وزن یک فرآیند طولانیمدت است که شبیه به یک مسابقه ماراتن است و ممکن است برای رسیدن به وزن هدف شما کمی زمان برد. استفاده از بالن معده میتواند در این مسیر به شما کمک کند. اما بدون همکاری و مشورت با پزشک متخصص گوارش و یک کارشناس تغذیه، احتمال موفقیت شما کمتر میشود. بالن معده معمولاً پس از ۶ ماه برداشته میشود و در بعضی موارد، ممکن است نیاز به قرار دادن بالن دیگری باشد؛ بنابراین ممکن است مجبور شوید این عمل را بیشتر از یکبار انجام دهید.
پرسشهای متداول
بالون مایع و بالون هوا چه تفاوتی دارند؟
درون بالن مایع، مایعات رنگی و ایمن پر شدهاند، اما بالن هوا فقط از گاز تشکیل شده و هیچ مایعی ندارد.
آیا امروز جراحی بالن معده انجام میشود؟
اگرچه این روش نسبت به دیگر روشهای لاغری سادهتر است، اما به دلیل عوارض جانبیاش کمتر مورد توجه قرار گرفته است. بهتر است قبل از انجام این عمل، فیلمهای مرتبط را ببینید تا بیشتر با روش بالن معده آشنا شوید.
چند روز بعد از عمل بالن معده میتوانم ورزش کنم؟
شما میتوانید بهمحض اینکه عوارض اولیه بعد از عمل برطرف شد، به فعالیتهای ورزشی خود ادامه دهید.
لیست پزشکان مرتبط:
- مهرداد نصراله زاده ثابتمتخصص تغذیه و رژیم درمانی | تهران
- سعید حسینیدکترای تخصصی تغذیه و رژیم درمانی | تهران
- احمدرضا درستی مطلقدکترای تخصصی تغذیه و رژیم درمانی | تهران
- مریم مظاهریوندکترای تخصصی تغذیه و رژیم درمانی | تهران
- رضا راست منشدکترا تغذیه و رژیم درمانی | تهران
- مرتضی عقباییدکترای تخصصی تغذیه و رژیم درمانی | تهران
- امید صالحیاندکترای تخصصی فیزیولوژی و تغذیه ورزشی | تهران
- وحید خانیکارشناس تغذیه و رژیم درمانی | تهران
- مونا نوروزیمتخصص تغذیه و رژیم درمانی | تهران
- ماریا فروتن رادکارشناس تغذیه و رژیم درمانی | تهران