تغذیه

خواص برگ سنا (تاثیرات شگفت انگیز و مضرات مصرف بیش از اندازه)

در دنیای گیاهان دارویی، سنا یک گیاه مهم و قابل توجه است. این گیاه، که گل‌هایی زیبا دارد، از مناطق گرمسیری و نیمه‌گرمسیری مانند آفریقا و هند می‌آید و به خانواده باقلاسانان تعلق دارد. حتی برخی از انواع وحشی سنا مانند Cassia hebecarpa و Cassia marilandica در شرق آمریکا رشد می‌کنند. از برگ، ساقه، قسمت خارجی و میوه‌ی سنا محصولات دارویی متنوعی مانند چای و مکمل‌ها تهیه می‌شود. در ادامه، بیشتر با خواص و مضرات برگ سنا آشنا می‌شویم.

خواص برگ سنا

خواص برگ سنا

درمان یبوست

چای سنا یکی از پرمصرف‌ترین محصولات این گیاه است و معمولاً از دو نوع مختلف سنا یعنی سنای انگلیسی و مصری تهیه می‌شود. این چای به عنوان ملین شناخته می‌شود و در درمان یبوست مؤثر است. همچنین، می‌توان از این چای برای پاک‌سازی روده قبل از آزمایش‌هایی مانند کولونوسکوپی که برای بررسی داخل روده بزرگ انجام می‌شود، استفاده کرد. برای اطلاعات بیشتر درباره‌ی استفاده از سنا برای یبوست، می‌توانید مقاله‌ی «خواص برگ سنا برای یبوست» را مطالعه کنید.

زمان مصرف برگ سنا برای یبوست

اگر می‌خواهید برای درمان یبوست یا کاهش وزن از چای سنا استفاده کنید، بهتر است این چای را شب‌ها قبل از خواب بنوشید. این کار به بدن این امکان را می‌دهد که چای را بهتر جذب کند و زمان کافی برای هضم آن داشته باشد.

درمان هموروئید

بیماری هموروئید یا بواسیر یک مشکل شایع و آزاردهنده است که به علت تورم عروق در ناحیه مقعد و ناحیه پایین روده بزرگ به وجود می‌آید و معمولاً به خاطر یبوست و فشار هنگام دفع ایجاد می‌شود. استفاده از چای سنا می‌تواند به کاهش یبوست و فشار هنگام دفع کمک کرده و در نتیجه درد و عوارض هموروئید را کاهش دهد.

سنا برای سندروم روده‌ی تحریک‌پذیر

سندروم روده‌ی تحریک‌پذیر یک مشکل شایع در دستگاه گوارش است که معمولاً با تغییرات حرکات روده همراه است و می‌تواند باعث یبوست یا اسهال شود. اگر یبوست علامت اصلی این سندروم باشد، خواص برگ سنا می‌تواند کمک‌کننده باشد. پزشکان سنتی گاهی اوقات چای سنا را به بیمارانی که با لاکتولوز، یک داروی ملین مؤثر نیستند، توصیه می‌کنند.

ولی باید بدانید که تحقیقات علمی در این زمینه هنوز ادامه دارد و اثر بخشی واضح سنا در درمان سندروم روده تحریک‌پذیر هنوز به طور قطعی اثبات نشده است. بنابراین قبل از استفاده از چای یا محصولات دیگر سنا برای درمان این مشکل، با پزشک خود مشورت کنید.

پیشگیری از سرطان

یکی از قدیمی‌ترین کاربردهای سنا، تسکین سردرد، التهاب بافت‌ها و تب است. آنتی‌اکسیدان‌های زیاد در برگ‌های سنا می‌توانند با خنثی کردن رادیکال‌های آزاد، از استرس اکسیداتیو کاسته و در پیشگیری از بیماری‌های مزمن و سرطان کمک کنند. یکی از نوع سرطان‌هایی که می‌توان با استفاده از سنا پیشگیری کرد، سرطان روده بزرگ است.

خواص سنا برای پوست و مو

چای سنا به دلیل داشتن تانین، رزین و اسانس، می‌تواند در درمان زخم، سوختگی و عفونت‌های قارچی سودمند باشد. خواص ضد میکروبی این گیاه در درمان آکنه و دیگر مشکلات پوستی تأثیرگذار است. همچنین سنا می‌تواند به تقویت موها و افزایش ضخامت و حجم آن‌ها کمک کرده و سلامت و زیبایی موها را افزایش دهد. این گیاه می‌تواند به روشن شدن رنگ مو و به دست آوردن موهایی بلوند مایل به خاکستری نیز کمک کند.

خواص سنا برای سم زدایی بدن

سنا به خاطر خاصیت ادرارآور خود می‌تواند در دفع مواد زائد بدن کمک کند. این گیاه با حذف چربی، نمک، آب اضافی و سموم از بدن به سامان‌دهی و سم زدایی کمک می‌کند. اما باید توجه داشته باشید که مصرف زیاد سنا ممکن است منجر به کمبود آب در بدن شود. بنابراین اگر از این گیاه استفاده می‌کنید، حتماً باید آب کافی بنوشید.

فواید سنا برای انگل

یکی از خواص کمتر شناخته شده سنا، تأثیر ضدانگلی آن است. این گیاه می‌تواند به ریشه کنی کرم‌ها و انگل‌ها در بدن کمک کند.

انگل‌های روده می‌توانند جذب مواد مغذی در بدن را بهتر کنند. ماده‌ای به نام سنوسید که در چای سنا وجود دارد، این خاصیت را به سنا می‌دهد.

چگونه چای سنا درست کنیم

برای درست کردن چای سنا به یک چهارم قاشق چای‌خوری برگ خشک سنا، دو فنجان آب تصفیه شده و نیم قاشق چای‌خوری عسل یا شکر برای طعم چای نیاز دارید. ابتدا آب را در یک قوری کوچک به جوش بیاورید. سپس برگ‌های خشک سنا را به آب جوش اضافه کنید و آن‌ها را به مدت ۸ تا ۱۰ دقیقه بخیسانید. بعد از این مدت، مخلوط را صاف کرده و در یک فنجان بریزید. اگر دوست دارید، عسل، شکر یا هر چیز دیگر که می‌پسندید به چای اضافه کنید.

عوارض و مضرات برگ سنا

عوارض و مضرات برگ سنا

مضرات چای سنا برای کبد

چای سنا، با خواص درمانی فراوان، گاهی ممکن است بر سلامتی تأثیر منفی بگذارد. یکی از خطرات استفاده بیش از حد و طولانی‌مدت از این چای، مسمومیت کبد است. همچنین، ممکن است عوارض جانبی دیگری مانند حالت تهوع، استفراغ، اسهال، کاهش آب بدن، دردهای شکمی، ضعف عضلات و افزایش ادرار به وجود آید.

مضرات چای سنا برای لخته شدن خون

چای سنا می‌تواند بر روند لخته شدن خون تأثیر بگذارد. افرادی که داروهای ضد انعقاد مصرف می‌کنند باید با احتیاط این چای را بنوشند و بهتر است قبل از مصرف با پزشک مشورت کنند.

مضرات چای سنا در دوران بارداری و شیردهی

زنان باردار و شیرده یا کسانی که قصد باردار شدن دارند، باید از مصرف چای سنا دوری کنند. این چای ممکن است بر عملکرد روده‌ها تأثیر منفی بگذارد و در این دوران‌ها مشکلاتی ایجاد کند.

مضرات مصرف طولانی‌مدت چای سنا

استفاده طولانی‌مدت از چای سنا می‌تواند به روده‌ها آسیب برساند. روده‌ها به تدریج به سنوسیدهای موجود در سنا وابسته می‌شوند و همانند هر وابستگی دیگری، قطع این وابستگی کار دشواری است. بنابراین، اگر ناگهان مصرف چای سنا را قطع کنید، ممکن است دچار یبوست و ناراحتی‌های معده شوید. به همین دلیل، توصیه می‌شود که بیش از ۲ هفته از چای سنا استفاده نکنید.

مضرات مصرف مکرر چای سنا

استفاده مداوم و زیاد از چای سنا می‌تواند تعادل شیمیایی بدن را به هم بزند. این تأثیرات منفی می‌تواند به کاهش سطح الکترولیت‌های بدن، به‌خصوص پتاسیم، منجر شود. در صورتی که کمبود پتاسیم شدید باشد، خطرات جدی برای سلامتی وجود دارد. بنابراین، برای حفظ سلامت خود، بهتر است چای سنا را به صورت معقول و زیر نظر پزشک مصرف کنید.

لیست پزشکان مرتبط:

دیدگاه و سوال خود را مطرح کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا