خواص شنبلیله (تاثیرات شگفت انگیز و مضرات مصرف بیش از اندازه)
شنبلیله یکی از گیاهان محبوبی است که در دنیا استفادههای مختلفی دارد. این گیاه در غذاها به کار میرود و خواص درمانی هم دارد. نام علمی شنبلیله در زبان انگلیسی “Trigonella foenum-graecum” است و جزو گیاهان خانواده باقلا محسوب میشود. به خاطر اینکه این گیاه در طبیعت و کنار جادهها پیدا میشود، به “گل راهرو” هم معروف است. شنبلیله یک گیاه علفی است که معمولاً ارتفاعش بین پنج تا ده سانتیمتر است. جالب است که شنبلیله از گیاهان بومی ایران است و در بسیاری از شهرها به وفور یافت میشود. از خواص مهم شنبلیله میتوان به تقویت کلیهها، تقویت مغز و حافظه، کاهش درد آرتریت، تقویت قوای جنسی مردان، کاهش کلسترول خون، پیشگیری از سرطان روده بزرگ، افزایش سایز سینهها، سلامت دستگاه گوارش و افزایش شیر مادران اشاره کرد. برای اطلاعات بیشتر درباره خواص شنبلیله با دکتریاب همراه باشید.
خاصیت ها و زیان های شنبلیله
طبع شنبلیله
به گفته طب سنتی، طبع شنبلیله گرم و خشک میباشد.
خواص شنبلیله برای کلیهها
دانه شنبلیله حاوی مواد مفیدی به نام فلاونوئیدهای پلی فنولی است که به بهبود عملکرد کلیهها کمک میکند. همچنین مصرف دانه شنبلیله میتواند از ایجاد غشای اضافی در اطراف کلیهها جلوگیری کند و سلامتی کلیهها را افزایش دهد. کسانی که مشکلات کلیوی دارند، میتوانند با مشورت پزشک مقدار مناسبی از شنبلیله را به رژیم غذایی خود اضافه کنند. جالب است که در طب سنتی چین نیز برای درمان مشکلات کلیوی از شنبلیله استفاده میشود.
تقویت مغز و حافظه
شنبلیله از جمله گیاهان دارویی است که به سلامت و تقویت مغز کمک میکند. علاوه بر این، برای بهبود یادگیری و تقویت حافظه نیز گزینه مناسبی محسوب میشود. مصرف شنبلیله با تقویت عملکرد مغز، خطر ابتلا به بیماریهای شناختی مانند آلزایمر و پارکینسون را کاهش میدهد.
خواص شنبلیله برای مردان
مشکلاتی مانند فتق، طاسی و اختلال در نعوذ میتوانند به کمک شنبلیله درمان شوند. شنبلیله حاوی مواد معدنی و آنتیاکسیدانهایی است که از بروز بیماریها و اختلالات شایع مانند مشکلات نعوذ پیشگیری میکند. همچنین مصرف شنبلیله میتواند میل جنسی را تقویت کند و با افزایش هورمون تستوسترون، به درمان برخی از مشکلات جنسی مردان کمک کند.
خواص شنبلیله برای آرتریت
آرتریت یکی از مشکلات شایع است که باعث ورم و درد شدید در مفاصل میشود و در موارد شدید ممکن است حرکت را دشوار کند. شنبلیله به دلیل خواص ضد التهابی قویاش میتواند به کاهش درد مفاصل کمک کند.
کاهش سطح کلسترول خون
اگر با مشکلاتی مثل چربی خون و کلسترول بالا مواجه هستید، میتوانید شنبلیله را به رژیم غذایی خود اضافه کنید. فلاونوئید نارینجنین که به وفور در شنبلیله وجود دارد، به کاهش سطح چربی و کلسترول بد خون کمک میکند.
پیشگیری از سرطان روده بزرگ
یکی از عوامل بروز سرطان در روده بزرگ، تجمع مواد سمی در این ناحیه است. شنبلیله به دلیل داشتن ساپونین میتواند به سمزدایی بدن کمک کند و در نتیجه خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را کاهش دهد.
افزایش سایز سینه
یکی از خاصیتهای جالب شنبلیله این است که میتواند به افزایش سایز سینهها در بانوان کمک کند. شنبلیله خواصی شبیه به هورمون استروژن دارد و به تعادل هورمونی در زنان کمک کرده و به این ترتیب به افزایش سایز سینهها کمک میکند.
خواص شنبلیله برای دستگاه گوارش
شنبلیله میتواند به هضم بهتر غذا، درمان مشکلات گوارشی، کاهش دردهای معده و دفع سموم بدن کمک کند. برای این که بهترین نتیجه را بگیرید، بهتر است از چای شنبلیله استفاده کنید.
خواص شنبلیله برای دیابت
برگ شنبلیله مقدار زیادی گالاکتومانان دارد و به همین دلیل جذب گلوکز در خون را کاهش میدهد. همچنین مصرف شنبلیله میتواند تولید انسولین در بدن را افزایش دهد. به همین خاطر، شنبلیله برای افراد دیابتی گزینه مناسبی است.
خواص شنبلیله برای افزایش شیر مادر
عوامل مختلفی میتوانند روی میزان شیر مادر تأثیر بگذارند. مادرانی که شیر کافی برای نوزاد خود ندارند، معمولاً با تجویز پزشک دارو مصرف میکنند. یکی از مواد غذایی که به طور طبیعی میتواند شیر مادر را افزایش دهد، شنبلیله است و میتواند برای مادرانی که با کمبود شیر روبرو هستند، انتخاب خوبی باشد.
البته حتماً قبل از افزودن شنبلیله به رژیم غذایی خود با پزشک مشورت کنید. نکته مهم دیگر این است که مصرف شنبلیله در دوران بارداری ممکن است عوارضی داشته باشد و بهتر است با مشورت پزشک مصرف شود.
زیان های شنبلیله
مشکلات گوارشی
کسانی که معدههای حساسی دارند، بهتر است از خوردن زیاد شنبلیله پرهیز کنند، زیرا مصرف زیاد آن میتواند مشکلات جدی گوارشی مانند اسهال، نفخ و گاز معده ایجاد کند.
لیست پزشکان مرتبط:
- مهرداد نصراله زاده ثابتمتخصص تغذیه و رژیم درمانی | تهران
- سعید حسینیدکترای تخصصی تغذیه و رژیم درمانی | تهران
- احمدرضا درستی مطلقدکترای تخصصی تغذیه و رژیم درمانی | تهران
- مریم مظاهریوندکترای تخصصی تغذیه و رژیم درمانی | تهران
- رضا راست منشدکترا تغذیه و رژیم درمانی | تهران
- مرتضی عقباییدکترای تخصصی تغذیه و رژیم درمانی | تهران
- امید صالحیاندکترای تخصصی فیزیولوژی و تغذیه ورزشی | تهران
- وحید خانیکارشناس تغذیه و رژیم درمانی | تهران
- مونا نوروزیمتخصص تغذیه و رژیم درمانی | تهران
- زهرا اصلانیکارشناس ارشد تغذیه در جامعه | تهران