آبله مرغان در خردسالان علائم و شیوه های بهبود آن
آیا بیماری آبله مرغان در کودکان نگران کننده است؟ آبله مرغان، که به عنوان عفونت ویروس واریسلا نیز شناخته میشود، معمولاً یک بیماری خفیف در نوزادان و کودکان است و باعث بروز علائمی مانند بثورات خارشدار، قرمز و تاولدار میشود. آبله مرغان و زونا هر دو توسط ویروس واریسلا زوستر ایجاد میشوند و ارتباط نزدیکی با یکدیگر دارند. این ویروس در کودکان بسیار رایج است، قادر است افراد در هر بازه ی سنی درگیر کند.
بیماری آبله مرغان در کودکان سالم به سرعت درمان میشود، اما پزشکان به این بیماری در کودکان توجه ویژهای دارند، زیرا ممکن است منجر به بروز مشکلات بهداشتی دیگری شود. نوزادان و کودکان زیر دو سال، بهویژه در گروههای حساس قرار دارند و در معرض خطر بیشتری هستند.
آبله مرغان در کودکان
از زمان معرفی واکسن آبله مرغان در سال ۱۹۹۵، شیوع این بیماری که زمانی یکی از بیماریهای شایع دوران کودکی بود، بهطور قابلتوجهی کاهش یافته است. با این حال، این بیماری همچنان در کودکان زیر ۱۲ سال با شدتهای مختلف از خفیف تا شدید رخ میدهد و معمولاً در کودکان سالم مشکل جدی ایجاد نمیکند. اما باید توجه کرد که بروز این بیماری در نوزادان چند ماهه و همچنین کودکانی که توسط واکسن مقاوم نشده اند، خطرناک است.
نوزادان تا زمانی که یکساله نشده باشند نمیتوانند واکسنی را تزریق کنند. اما با توجه به آمار و اطلاعات مربوط به مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری در سال های بین 1995 تا 2008 میزان ابتلا به آبله مرغان در نوزادان زیر یکسال، 90 درصد کاهش یافته است. این کاهش ممکن است به خاطر وجود “مصونیت گلهای یا ایمنی جمعی” میباشد. بیماری آبله مرغان در نوزادان جای نگرانی ندارد ولی بسیار آزاردهنده است؛ و در برخی موارد قادر به ایجاد عوارضی است که دارای خطراتی برای سلامتی نوزاد میباشد.
ویژگی های آبله مرغان در کودکان
بدون شک، در کودکان زیر یک سال و همچنین کودکان زیر دو سال، علائم اولیه آبله مرغان عبارت است از جوشها و تاولهای قرمز رنگ و خارشدار است. معمولا نشانه های آبله مرغان در خردسالان با تعداد کمی از جوش ها در روی پوستی از اندام خاص مانند گردن و یا بالاتنه آغاز میشود و به آرامی این علائم بر روی پوست زیاد میشود.
دانه های پوستی می تواند در اندام های مانند داخل دهان، روی پلکها و در موارد نادر اندام تناسلی افزایش یابد. اگر این دانه های پوستی در اندام های ذکر شده افزایش یابد، نشانه ی طبیعی از بیماری آبله مرغان است. دانه های پوستی معمولا به صورت تاول های پوستی بر روی پوست صورت، قفسه سینه یا شکم ظاهر میشود در زمان کمی به تمام اعضای بدن سرایت میکند. در مواردی خاص این جوش ها بعد از گذشت 12 ساعت در تمام بدن گسترش می یابد. علاوه بر راش های پوستی علائم دیگری مانند سردرد، گلودرد، تب و احساس ناخوشی ممکن است حس شود.
In children, the chickenpox rash can emerge abruptly – typically 1 to 2 days after the initial flu-like symptoms, a red rash with clusters of itchy, fluid-filled blisters generally appears. healthclinics
راش های پوستی در کودکان به طور سریع آشکار میشود، چند روز پس از بروز علائم اولیه شبیه آنفولانزا علائمی مانند تاول های قرمز رنگ همراه با خارش و پر از مایع ظاهر میشود.
علائم آبله مرغان در نوزادان
علائم ابتدایی آبله مرغان در نوزادان همانند علائم آنفلوآنزا می باشد و تشخیص بیماری با توجه به علائم اولیه دشوار است؛ این دشواری به خاطر وجود علائم مشابه بین بیماری آنفلوانزا و آبله مرغان است. علائم مشترک در 1 الی 2 روز قبل از ظاهر شدن تاول ها آغاز میشود. البته در مواردی نادر ممکن است نوزاد علائم اولیه را بیماری را نشان ندهد و تنها تعدادی راش پوستی بر روی بدن آنها نشان دهنده بیماری باشد.
در نوزادان تازه متولد شده و خردسالان یک ساله ویژگی های نخستین و دارای اهمیت بیماری آبله مرغان یکسان هستند. این موارد عبارت است از: تب، سوء هاضمه، خواب آلودگی طولانی مدت، حساسیت و بی قراری نوزاد و ناراحتی، آشفتگی.
اگر همراه با علائم ذکر شده، علائم هشدار دهنده مانند ایجاد راش پوستی در چشم، خواب آلودگی شدید و بیدار نشدن مریض، انقباض عضلات، سرفه های شدید، استفراغ، تپش قلب و مشکلاتی در تنفس و لرزش عضلات مشاهده شد باید سریع به پزشک مربوطه مراجعه کرد.
علل آبله مرغان در کودکان
معمولا اگر خردسالان و نوزادان در محیطی که دارای ویروس آبله مرغان می باشد، قرار بگیرند، احتمالا به این بیماری مبتلا میشوند. به خصوص وقتی که خردسالان واکسنی تزریق نکرده باشند و یا اینکه دارای سیستم ایمنی ضعیف داشته باشند. یکی از مواردی که باعث میشود کودکان به آبله مرغان مبتلا شوند، تماس مستقیم با ترشحات حاصل از تاول های پوستی است. همچنین ارتباط نزدیک کودکان با افرادی که مبتلا به به این بیماری باشند، باعث ابتلا کودک به آبله مرغان میشود.
کودکانی که به مدرسه میروند ممکن است در مدرسه به این بیماری مبتلا شوند، اما خردسالان و نوزادان ممکن است این بیماری را از بزرگتران خود بگیرند.
Chickenpox in children is caused by the varicella-zoster infection, which is profoundly infectious and spreads through coordinate contact or respiratory beads.
آبله مرغان در کودکان به دلیل ویروس واریسلا-زوستر ایجاد میشود که بسیار مسری است و از طریق تماس مستقیم یا قطرات تنفسی منتقل میشود.
چگونگی انتقال آبله مرغان به کودکان و نوزادان
معمولا تماس با ترشحات دارای ویروس، تماس پوستی – تنفسی از جمله عوامل مهم در ابتلا به آبله مرغان در کودکان است. مکان هایی مانند بهزیستی، سالنهای ورزشی و در نهایت محیط خانه باعث ابتلا کودک به ویروس آبله مرغان می شود. تماس نزدیک با قطرات عطسه و سرفه فرد مبتلا، باعث ابتلای کودک به آبله مرغان میشود.
اما در نوزادان، ابتلای مادر به این بیماری و انتقال آن از طریق جفت باعث ابتلای جنین و نوزاد میشود. اگر مادری به در زمان بارداری و یا بعد از آن به آبله مرغان مبتلا شود، نوزاد میتواند به این بیماری مبتلا شود. اگر مادری در زمان زایمان دارای آبله مرغان باشد، نوزاد می توانند به راحتی به این بیماری مبتلا شود. در نهایت اگر نوزاد تماس مستقیم با مایعات درون تاول ارتباط داشته باشد، به آسانی درگیر این بیماری میشود.
شناسایی آبله مرغان در کودکان
معمولا شناسایی آبله مرغان با استفاده از تاول های پوستی به راحتی قابل شناسایی است. معمولا علائم اولیه شبیه به بیماری آنفلونزا است و تشخیص آبله از آنفلوآنزا دشوار است. معمولا پزشکان با شناسایی راشهای پوستی میتوانند آبله مرغان را تشخیص دهند. در موارد دقیق تر ممکن است پزشک مایعات موجود در تاولهای کودک را برای بررسی وجود ویروس واریسلا زوستر به آزمایشگاه ارسال کنند.
درمان آبله مرغان در کودکان
در اکثر مواقع، خردسالان مبتلا به آبله مرغان نیاز به دارویی برای بهبود خود ندارند. اما با این حال درمانهای برای درمان آبله در کودکان پیشنهاد میشود. به عنوان مثال داروی پاراستامول قادر به کاهش تب در کودکان است.
برای درمان این بیماری از آنتی بیوتیک استفاده نمیشود، چون این بیماری یک عفونت ویروسی است. اما ممکن است خاراندن و مالش دادن منجر به عفونت باکتریایی شود که معمولا آنتی بیوتیک تجویز میشود.
معمولا کودک با عبور از دورهی بیماری، بهبود می یابد و به درمان پیچیدهی نیاز ندارند. اما اگر شدت بیماری بیشتر شد از داروهای مناسب برای مقابله با ویروس استفاده می شود.
درمان آبله مرغان کودکان | شرح درمان |
داروی پاراستامول | کاهش تب کودک |
آنتی بیوتیک | درمان عفونت احتمالی راشهای پوستی |
داروهای ضد ویروسی | تضعیف ویروس آبله مرغان |
پماد کالامین | تسریع بهبودی راشهای پوستی |
آنتی هیستامینها | کاهش خارش بدن کودک |
انواع راه درمان آبله مرغان کودکان
پماد آبله مرغان در کودکان:
حیاتی ترین قسمت مورد نیاز برای درمان بیماری در کودکان، قسمت های مربوط به زخم ها و تاول ها است. استفاده از داروهایی مانند لوسیون یا پماد کالامین می تواند کمک زیادی در بهبود خارشهای پوستی کند.
بهبود خارش پوست در آبله مرغان کودکان:
بیماری آبله مرغان در کودکان در بیشتر مواقع آزار دهنده است تا خطرناک. بنابراین برای بهبود این بیماری بهتر است از مواردی برای رفع خارش راشها استفاده کرد. از جمله روش های درمانی مختلف برای کاهش خارش میتوان به مواردی مانند لوسیون کالامین و سایر لوسیونهای تسکیندهنده و انواع آنتیهیستامینها اشاره کرد.
درمان سنتی آبله مرغان کودکان:
برای بهبود آبله مرغان می توان از روش های خانگی مانند حمام بلغور و جوی دوسر بهره برد. در این روش باید از آب ولرم حمام به همراه بلغور جو دو سر خیسخورده برای بهبود التهابات ناشی از این راش ها استفاده نمود. همچنین استفاده از عسل برای درمان خانگی این بیماری پیشنهاد می شود.
غذا برای آبله مرغان کودکان:
برای بهبود آبله مرغان باید بدن فرد هیدراته باشد به همین خاطر استفاده از غذاهای گرم و مایع و مغذی به پیشرفت سریع این بیماری کمک میکند. مصرف سوپ هویج و گشنیز با ماهیچه علاوه بر تقویت سیستم ایمنی بدن به بهبود آبله کمک میکند. پیشنهاد میشود یک رژیم غذایی مایع و مقوی برای کودکان در نظر گرفته میشود.
درمان آبله مرغان در نوزادان:
در نوزادان معمولا بعد از گذشت دوره ی نقاهت بیماری علائم بیماری از بین میروند. با توجه به اینکه خارش راش ها باعث آزار و اذیت نوزاد میشود، پیشنهاد میشود برای درمان خارشها از کرم یا ژلهای خنککننده مخصوص نوزادان روی راشهای پوستی استفاده کرد. پیشنهاد میشود از لباسهای نخی و فراخ برای راحتی نوزادان استفاده شود. همچنین استحمام با آب ولرم برای نوزادان تسکین دهنده و آرام بخش است.
برای کاهش تماس ناخن ها با راشها باید از دستکش های نخی استفاده کرد. در بعضی از مواقع کودکان نارس دچار به آبله مرغان می شوند. نوزادان نارس درگیر با این بیماری ممکن است به شدت بیمار شوند و نیاز به بستری در مراکز درمانی و استفاده از داروهای آسیکلوویر داشته باشند. حتی اگر نوزادی که دهیدراته شده باشند نیاز به سرم برای جبران مقدار آب از دست رفته دارند.
عوارض آبله مرغان در کودکان
عوارض آبله مرغان در برخی از کودکان و نوزادان ممکن است بسیار شدید باشند. مهم ترین عوارض این بیماری در خردسالان و نوزادان عبارتند از:
- دهیدراته شدن بدن
- درگیر شدن بدن با عفونتهای باکتریایی پوست یا بافتهای نرم
- اگر تاول ها خراشیده شدن اسکار دائمی پوست حاصل میشود.
- ذاتالریه
- آنسفالیت ویروسی (التهاب مغز)
- مننژیت (التهاب بافتهای اطراف مغز و ستون فقرات)
- التهاب سایر اندامهای بدن مانند کلیهها، پانکراس، مفاصل، مخچه (قسمتی از مغز که هماهنگی/تعادل را کنترل میکند)، بیضهها، چشمها، آپاندیس
- سندروم ری (سندرم ری یک بیماری نادر است و میتواند منجر به عوارض جانبی حاد مانند سوهان مغزی شود).
جلوگیری از از آبله مرغان کودک
اگر واکسن آبله مرغان در دو روز زده شود، حدود 94 درصد باعث پیشگیری از این بیماری میشود. نوزادان چند ماهه معمولا نمیتواند دوز واکسن را به طور کامل دریافت کنند. این واکسن ها از 12 ماهگی به نوزادان تزریق میشود. در ادامه کودکان بین سن 4 تا 6 سالگی برای افزایش ایمنی خود در برابر ویروس ها نیاز به واکسن یادآور دارند. اثر بخشی اولین دوز از واکسن بعد از گذشت 5 سال کاهش می یابد به همین خاطر نیاز به واکسن یادآور است.
نوزادانی که واکسن های مورد نظر به طور کامل دریافت نکرده باشند باید از افراد مبتلا به آبله مرغان یا زونا دور نگه داشته شوند تا از عوارض شدید این بیماری دور بمانند.
خط کلام و راهنمای مراجعه به متخصص
با توجه به تزریق واکسن آبله مرغان، شیوع این بیماری در بین کودکان کاهش پیدا کرده است. اما همچنان می توان این بیماری را، یک بیماری مسری در بین کودکان زیر 12 سال به حساب آورد. اگر کودک واکسن های مورد نظر را دریافت کرده باشد، این بیماری با علائم خفیف ظاهر شده و بدون اینکه درمان مناسبی صورت بگیرد، به بهبودی متمایل میشود.
اما در نوزادان به دلیل ضعف در سیستم ایمنی و نبود شرایط مناسب برای تزریق واکسن، بیماری همراه با عوارض جدی تر همراه است. به همین علت پیشنهاد میشود نوزادان را از شرایط مستعد دور نگه داشت. حتی زمانی که مادران نزدیک به تاریخ زایمان خود می شوند، مراقب شرایط محیطی باشند. گفته میشود این بیماری به شدت مسری است و حتی توسط تنفس هم قابل انتقال است.
پرسشهای رایج
دورهی نقاهت آبله مرغان چند روزه است؟
در حالت معمول دورهی نقاهت این بیماری بین 5 تا 10 روز است حتی در برخی از موارد این بیماری تا 21 روز ادامه دار خواهد بود.
شروع آبله مرغان در کودکان به چه صورت است؟
علائم اولیه شبیه بیماری آنفولانزا است و عبارت است از تب و گلودرد
آبله مرغان در کودکان به چه صورت است؟
معمولا آبله مرغان در کودکان به صورت خفیف است و با علائمی مانند تب، بیحالی و بثورات پوستی آغاز میشود.
آیا آبله مرغان در چشم کودکان خطر آفرین است؟
مسلما. یکی از عوارض جدی آبله مرغان خردسالان پدیدار شدن راش ها و تاولها در چشم های کودکان است که بهتر است به متخصص مربوطه مراجعه شود.
آیا آبله مرغان در نوزادان خطر آفرین است؟
آبله مرغان قادر به ایجاد عوارض جدی در نوزادان است. معمولا نوزادان به علت نداشتن زمان کافی برای رشد، دارای سیستم ایمنی بسیار ضعیفی هستند، در نهایت آبله مرغان قادر به ایجاد یک عفونت بسیار جدی است.
آبله مرغان در کودکان از چه سنی آغاز میشود؟
به طور معمول کودکان دارای یک سال بیشتر به عفونت مبتلا میشوند بااینحال در برخی مواقع نوزادان میتوانند به آبله مرغان مبتلا شوند.
آیا کودکی که مبتلا به آبله مرغان است می تواند مدرسه برود؟
خیر متخصصان پیشنهاد میکنند تا زمانی که تاولها به صورت کامل خشک نشده و به حالت پوستهپوستهشده تبدیل نشده اند از مدرسه رفتن کودک دارای آبله مرغان جلوگیری به عمل آورد.
آیا مبتلا کردن کودک به آبله مرغان فعالیتی درست است؟
خیر این یک باور نادرست است و پیشنهاد نمیشود که کودکان را به اجبار در معرض ابتلا به آبله مرغان قرار داد، چرا که در هر حالت ممکن است آبله مرغان در کودکان نیز خط آفرین شود و عوارضی خطرناک به همراه داشته باشد.
لیست پزشکان مرتبط:
- مینو محرزمتخصص بیماریهای عفونی و گرمسیری | تهران
- مسعود مردانی دشتیمتخصص بیماریهای عفونی و گرمسیری | تهران
- داود یادگاری نیامتخصص بیماریهای عفونی و گرمسیری | تهران
- نعمت اله جنیدی جعفریمتخصص بیماریهای عفونی و گرمسیری | تهران
- پیام طبرسیمتخصص بیماریهای عفونی و گرمسیری | تهران
- کامران شرفیمتخصص بیماریهای عفونی و گرمسیری | تهران
- داود فصاحتمتخصص بیماریهای عفونی و گرمسیری | تهران
- بهزاد امیریمتخصص بیماریهای عفونی و گرمسیری | تهران
- نیما دستگیرمتخصص بیماریهای عفونی و تب دار بزرگسالان و کودکان | تهران
- پرویز بیات اسدیمتخصص بیماریهای عفونی و گرمسیری | تهران