درد پشت چشم | علت و روشهای درمان آن
درد پشت چشم یک بیماری است که در همه افراد با هر درجه از سلامتی ممکن است پیش آید. این عارضه در اثر عوامل مختلفی ایجاد می شوند و تشخیص این علل می تواند به تشخیص موثرترین درمان منجر شود.
خوب است بدانید در موارد بسیار نادر این دردها خطرناک هستند و با ساده ترین راه حل ممکن یعنی استفاده از داروهای بدون نسخه به راحتی قابل درمان هستند.
برای تشخیص آسان منشا درد های پشت چشم و پیروی از دستورالعمل های درمان آن، توصیه می کنیم با ما همراه باشید. این مطلب جنبه آموزشی و اطلاع رسانی دارد، در صورت مشکل به دکتر متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید.
درد پشت چشم چیست؟
احساس درد پشت چشم یک پدیده شایع با دلایل متعدد است. تعیین دقیق عامل این درد همیشه راحت نیست. یک متخصص چشم پزشک یا کارشناسان مراقبت های بهداشتی باید سلامت چشم های شما را بررسی کند تا منبع درد را پیدا کند.
درد پشت چشم ممکن است تندو شدید و یا حتی مبهم و گنگ شروع شود . اما برخی از افراد از دردی شبیه ترکیدن شکایت دارند، در حالی که برخی دیگر درد چشم را به عنوان سردرد عمیق توصیف می کنند.
احساس درد در پشت چشم می تواند با علائم دیگری همراه باشد، این علائم عبارتند از:
- قرمزی چشم
- حساس شدن به نور
- بیحسی
- سستی
- دوبینی
- تب
- احساس درد در زمان حرکت چشم
- فشار سینوسها
درد پشت چشم نشانه چیست؟
درد پشت چشم می تواند ناشی از عوامل زیادی باشد، برخی از این علل مربوط به چشم یا بینایی است و برخی دیگر ناشی از مشکلات جدا از چشم است. علل درد مربوط به چشم عبارتند از:
- مشکلات بینایی
- سندرم خشکی چشم
- التهاب دیوارهی خارجی چشم (اسکلریت)
- نوریت بینایی
در ادامه علتهای گفته شده را به صورت مختصر بررسی میکنیم:
درد پشت چشم به علت مشکلات بینایی
درد پشت چشم که بر اثر اختلالات بینایی است، میتواند ناشی از عوامل زیر باشد:
- نزدیک بینی (اشکال در دید دور)
- دور بینی (اشکال در دید نزدیک)
- آستیگماتیسم (تاری و تحریف دید)
- پیرچشمی (تاری دید نزدیک در افراد بالای ۴۰ سال)
این نوع درد پشت چشم اشکال در بینایی نیست در واقع درد ناشی از فشاری است که به مغز و چشم وارد می آید تا نقص در دید چشم را جبران کند. تمرکز زیاد روی دیدن ، باعث ایجاد درد پشت چشم می شود.
استفاده از لنزهای طبی و عینکها میتواند تا حد زیادی درد ناشی از مشکلات بینایی را کاهش دهد، همچنین میتوانید تغییراتی را در محیط ایجاد کنید.
استفاده از عینک های طبی و لنزها می تواند به دید چشم کمک کند و در نتیجه از درد ناشی از مشکلات بینایی کاسته می شود و همچنین می توانید تغییراتی در محیط ایجاد کنید.
سندرم خشکی چشم و احساس درد در پشت چشم
سندم خشکی چشم چیزی فراتر از خشکی چشم معمولی است. این سندرم طیف وسیعی از علائم را ایجاد میکند، این علائم عبارتند از:
سندرم خشکی با خشکی چشم طبیعی فرق می کند. این سندرم علائم بسیاری را ایجاد می کند، از جمله:
- خارش، احساس سوزش
- قرمزی چشم
- حساسیت به نور
- تاری دید
- احساس وجود جسم خارجی درچشم
معمولا روش های درمانی بسیاری برای درمان سندرم خشکی چشم وجود دارد، این درمانها عبارتند از:
- استفاده از قطره اشک مصنوعی
- استفاده از ژلها و پمادها
- داروهای تجویزی پزشک
همچنین استفاده از مرطوب کننده از ساده ترین روش هاست که می تواند کمک کند.
اسکلریت و درد پشت چشم
صلبیه یک لایه سخت خارجی چشم است، به التهاب صلبیه اسکلریت می گویند. اسکلریت باعث درد پشت چشم میشود وقتی چشم حرکت می کند درد ایجاد می کند. قرمزی چشم و عدم تحمل به نور در اسکلریت چشم دیده میشود.
این عارضه را می توان به روش های زیر برطرف کرد:
• استروئیدهای خوراکی
• استروئیدهای موضعی
• داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی
نوریت بینایی و درد پشت چشم ها
نوریت بینایی هم یکی از علل درد پشت چشم یا درد هنگام حرکت دادن چشم است. این عارضه زمانی است که عصب اتصال دهنده چشم و مغز ملتهب شود. این اعصاب بینایی به پشت چشم ها چسبیده اند که با هر حرکت چشم کشیده می شوند و زمانی که اعصاب ملتهب می شوند، درد احساس می شود.
نوریت بینایی ممکن است با مولتیپل اسکلروزیس (MS) همراه باشد. درمان این نوع درد پس از چشم معمولاً شامل استروئیدهای داخل وریدی (IV) و سپس استروئیدهای خوراکی است.
بررسی علل غیرمرتبط با چشم که باعث ایجاد درد پشت چشم میشود؟
عوامل دیگری که باعث ایجاد درد در پشت چشم و سر می شوند عبارتند از استرس ناشی از مشکلات دیگر. این درد معمولاً ناشی از فشار مشکلات دیگری است.
این مشکلات عبارتند از:
بیشتر بخوانید: دلایل بیخوابی و روشهای درمان آن چیست؟
- سینوزیت
- میگرن
- سردردهای خوشهای
موارد زیر را به اختصار مرور می کنیم:
درد پشت چشم به علت سینوزیت
سینوزیت ناشی از التهاب سینوس ها است در حقیقت درد پشت چشم مربوط به التهاب سینوس ها است. حفره سینوسی در نزدیکی مدار استخوانی که کره چشم را در بر می گیرد قرار دارد. به همین دلیل است که درد سینوسی در داخل و اطراف چشم حس می شود.
در این مواقع علائم دیگری هم دیده می شود. این علائم عبارتند از:
- درد در تمام صورت
- تب
- سرفه
- ترشحات سینوسی
- ضعف
- خستگی
به طور کلی نوع درمان درد سینوسی به علائم دیده شده بستگی دارد، اما داروهای زیر به طور کلی تجویز می شوند:
- آنتی بیوتیکها
- ضد احتقانها
- مسکنها
- کمپرس آب گرم
- اسپری بینی سالین
- دستگاه بخور
میگرن و احساس درد پشت چشم
از علائم سردردهای میگرنی ضرباندار بودن است. هورمون ها و محرک های محیطی از علل بروز میگرن شناخته شدهاند و می توانند بسیار اثرگذار باشند. این عوامل محیطی به شرح زیر است:
- اضطراب و نگرانی
- فشار
- بوهای محرک
- چراغهای چشمکزن
- آلرژی غذایی
درمان میگرن میتواند شامل موارد زیر باشد:
- داروهای تجویزی (تریپتانها، استروئیدها، مواد افیونی و ….)
- داروهای تزریقی
- تحریک سیستم عصب با دستگاه
سردردهای خوشهای و درد پشت چشم ها
سردردهای خوشهای از جمله سردردهای شدید مسبب درد پشت چشم هستند که باعث درد زیاد می شوند. این سردرد معمولاً به طور آنی شروع می شود و معمولاً در عرض 24 ساعت عود می کند.
برخی از دانشمندان بر این باورند که ممکن است این مشکل مربوط به هیپوتالاموس در مغز باشد، در حقیقت، عروق ارتباط بین سیستم عصبی و سیستم غدد درون ریز (هورمون ها) را کنترل می کند.
ترشح هورمون ها در طول روز و در طول فصول تغییر می کنند، به همین دلیل است که ما این الگوی سردرد خوشه ای را دریافت کرده ایم.
خوب است بدانید که سردردهای خوشهای بیشتر در مردان بروز می کند. درمانهایی که برای این نوع سردرد در نظر میگیرند به شرح زیر است:
- داروهای مسکن درد (تریپتان، بیحسکننده موضعی، تزریقی)
- داروهای پیشگیری کننده (استروئیدها، مسدودکنندههای کانال کلسیم)
- تکنیک های بلوکهای عصبی و تحریک عصبی یا مغزی
چه زمانی باید برای درد پشت چشم به پزشک مراجعه کرد؟
برای درمان درد پشت چشم و ابرو باید به پزشک مراجعه کنید. در صورت داشتن علائم زیر بهتر است که هرچه سریعتر به یک چشم پزشک مراجعه کنید:
هنگام درد پشت چشم و ابرو حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. اگر علائم زیر را دارید، باید در اسرع وقت به چشم پزشک مراجعه کنید:
- چشم درد شدید و طولانی
- سردرد به همراه تب
- دیدن هاله اطراف نور و حساسیت شدید به نور
- تغییرات بینایی
- تورم در اطراف و داخل چشم
- مشکل در حرکت یا باز نگه داشتن چشمان خود
- ترشحات چرکی و خونی چشمها
بررسی مهمترین راهکارهای درمانی برای از بین بردن درد پشت چشم
همانطور که گفته شد، درد در ناحیه پشت چشم می تواند بسیاردردناک باشد، بنابراین افراد پس از تجربه این درد، انواع درمان ها را بکار میبرند. به طور کلی برای کاهش درد پشت چشم می توانید انواع مختلف دارو را امتحان کنید.
با توجه به وجود انواع مختلف راهکارهای درمانی ما در ادامه مهمترین آنها را به شما معرفی میکنیم:
راه حل های پزشکی برای درمان درد پشت چشم
اگر درمان دارویی را ترجیح می دهید، پزشک می تواند دارو تجویز کند. موثرترین داروها برای درمان درد پشت چشم عبارتند از:
قرص HTP-5 برای درد پشت چشم: این دارو سطح سروتونین و اندورفین را بالا می برد. این ماده به عنوان یک مسکن طبیعی شناخته می شود که بر جریان خون مغزی در رگ ها اثر دارد.
درمان متداول برای درد پشت چشم، میگرن
- دارو کوکیوتن برای درد پشت چشم میگرنی: این دارو معمولاً توسط افرادی که از میگرن رنج می برند استفاده می شود که به طور قابل توجهی ازدرد پشت چشم می کاهد.
- مصرف مسکنها برای کاهش درد پشت چشم: اگر این دردها را به طور موقت تجربه می کنید، بهتر است از مسکن های خفیف تری مانند ایبوپروفن و پاراستامول استفاده کنید.
- استفاده از قطرههای چشم برای تسکین درد پشت چشم: از مهمترین قطرههایی که میتوانید برای تسکین درد پشت چشم خود استفاده کنید، میتوانیم به قطرههای ضدالتهاب غیر استروئیدی (NSAID)، کورتیکواستروئیدها و بیحسیهای موضعی اشاره کنیم.
از مهم ترین قطره های مهمی که برای تسکین درد پشت چشم توصیه می شوند عبارتند از: قطره های ضد التهابی غیر استروئیدی، کورتیکواستروئیدها و بی حس کننده موضعی.
راه حل های طب سنتی درمان درد پشت چشم
خوشبختانه طب سنتی تا حد زیادی در مقابله با درد پشت چشم موفق بوده و به عنوان یک روش درمانی موثر شناخته شده است لازم است بدانید که شما میتوانید با سادهترین راهکارهای خانگی هم احساس درد در ناحیه پشت چشم خود را درمان کنید. از کاربردیترین راهکارهای درمان خانگی میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- استفاده از کیسه چای: به دلیل وجود اسید تانیک در چای کیسه ای می توانیم از آنها برای کاهش درد پشت چشم استفاده کنیم. گذاشتن یک چای کیسه ای دم شده گرم به مدت 15 تا 20 دقیقه می تواند بسیار موثر باشد.
- استفاده از گلاب: هنگام احساس درد پشت چشم چند قطره گلاب را به آرامی درون چشم خود بچکانید، گلاب مانند مسکن برای درد چشم عمل می کند.
- دمنوش گل خوش: دمنوش این گیاه قدرت ضدعفونی کنندگی دارد.. شما میتوانید یک قاشق گیاه گل خوش را در یک فنجان آب به مدت ده دقیقه جوشانده و سپس ان را صاف کرده و با مایع حاصله چشمهای را شستشو دهید. نتیجه بهتر با مصرف چند نوبت در روز بدست می آید.
درمان های خانگی درمان درد پشت چشم
از جمله کاربردی ترین درمان های خانگی برای درد پشت چشم، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- ماساژ دادن: کف دست خودرا با روغن چرب کنید و پشت پلک ها و عضلات بالای ابرو را به آرامی ماساژ دهید، سپس ناحیه اطراف پلک پایین را به مدت ده ثانیه ماساژ دهید. ماساژ شقیقه ها و گونه های فوقانی نیز می تواند بسیار موثر باشد.
- استفاده از کمپرس آب گرم: مانیکه درد پشت چشم به دلیل بلفاریت یا گل مژه باشد، کمپرسهای آب گرم روش بهتری است ، زیرا گرما باعث باز شدن غدد چربی گرفته شده می شود. می توانید یک کمپرس آب گرم را به مدت یک دقیقه روی چشمان خود بگذارید و آن را بردارید، بهتر است این کار را چندین بار تکرار کنید.
- استفاده از کمپرس آب سرد: علاوه بر خارش ناشی از آلرژی، کمپرس آب سرد نیز درد ناشی از عفونت را کاهش می دهد. سردی تا حد زیادی درد پشت چشم را کاهش می دهد.
نتیجه گیری
در برخی مواقع علت درد پشت چشم و پیشانی ناشی از عوامل گفته شده نیست، به همین دلیل بهتر است به دکتر مغز و اعصاب مراجعه کنید.
در بعضی موارد علت درد پشت چشم و پیشانی عاملی غیر از موارد گفته شده می باشد، بنابراین بهتر است با یک متخصص نورولوژیست مشورت کنید و اگر به دلایلی نتوانستید به صورت حضوری توسط پزشک متخصص ویزیت شوید، می توانید با متخصص مغز و اعصاب آنلاین بصورت غیر حضوری مشورت کنید.
۳ سوال متداول در درد پشت چشم
آیا درد پشت چشم جدی است؟
درد پشت چشم می تواند خفیف یا شدید باشد و گاهی با علائمی مانند تب، قرمزی، حساسیت به نور، فشار سینوسی، دوبینی و بی حسی همراه است. درد پشت چشم معمولا جدی نیست، اما اگر مدت زیادی طول بکشد، بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
کدام دارو برای کاهش درد پشت چشم مفید است؟
پزشکان اغلب استامینوفن (تیلنول) یا داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDs) مانند ایبوپروفن (ادویل، موترین) یا ناپروکسن (Aleve) را تجویز میکنند.
آیا استرس میتواند دلیل درد پشت چشم باشد؟
وقتی استرس و اضطراب بیش از حد می شود، آدرنالین اضافی در بدن می تواند باعث ایجاد استرس در چشم ها شود و باعث تاری دید شود. افراد مبتلا به اضطراب مزمن به طور مداوم در طول روز از فشار چشم ها رنج می برند. اضطراب، بدن را نسبت به هر حرکت کوچک حساس می کند.
لیست پزشکان مرتبط:
- مهدی سخابخشمتخصص مغز و اعصاب (نورولوژی) | تهران
- بابک زمانیمتخصص مغز و اعصاب (نورولوژی) | تهران
- رویا ابوالفضلیمتخصص مغز و اعصاب (نورولوژی) | تهران
- علیرضا رنجبر نائینیمتخصص مغز و اعصاب (نورولوژی) | تهران
- سید سهراب هاشمی فشارکیمتخصص مغز و اعصاب (نورولوژی) | تهران
- اکبر سلطان زادهمتخصص مغز و اعصاب (نورولوژی) | تهران
- ساناز معصومیمتخصص مغز و اعصاب (نورولوژی) | تهران
- کلینیک مغز و اعصاب نورالیکلینیک مغز و اعصاب و نوروساینس | تهران
- پریسا رضاییمتخصص مغز و اعصاب و ستون فقرات (نورولوژیست) | تهران
- احمد قمی فرمتخصص مغز و اعصاب و ستون فقرات | تهران